AvP:War FRPG Wiki
Advertisement

Orvostudomány[]

=[]

Kibernetika === A 21. században rengeteget fejlődött a mikroelektronika és a kezdetleges kibernetika ennek köszönhető, ám napjainkban nem az elektronika az, ami meghatározza a szintetikát. A mikroelektronikát felcserélték a bio-utánzó szilikon anyagok. Manapság teljes testek készülnek, 80-90%-ában azonos az emberi test képességeivel. A fém és más kibernetikus anyagok elfelejtődtek, helyettük szinte igazi bio-testrészek és szervekkel helyettesítik az embert. A részletek hihetetlenek, még ujjlenyomatot és bármilyen egyéb, az eredetit utánzó dolgok születtek. A kibernetikushelyettesítéseket például egy karnál csak az illesztésnél látható seb különbözteti meg. Még a fájdalmat is képesek érezni ezekkel a helyettesítésekkel. (Ettől az ember nem lesz szintetikus, legalábbis egy szintig nem.)

Az ilyen mesterséges végtagok / szervek gyorsan elterjedtek, viszont kilökődés veszélye fent áll, így gyógyszerszedés szükséges. Erre jó példa az Eisenberg féle műgerinc, mi kilökődésének magas esélye van, így erős gyógyszerek szedése szükséges, mi függőséget is okozhat.

 

Klónozás, Donor Klónok[]

Klónozás, Donor Klónok

Emberi torzó klónozás.

Az emberiség manapság már tud egész testeket klónozni, hibák és más deformációk nélkül. Bár nagyon ritka eset a teljes test klónozás, és az agy, átültetése nehézkes és rizikós, de volt már sikeres eset. Általában a klónok csak bizonyos testrészek, belső szervek. A belső szerveket általában az egész torzóval együtt klónozzák, majd később átoperálják a páciensbe. Egy felsőtest klónozása kb. 72 órát vesz igénybe. Egyetlen hátrányuk a klónozott elemeknek, hogy általában a sejtek pusztulása kicsivel gyorsabb, így az ember nem lehet ez által hallhatatlan, maximum kitolhatja élethosszát. A sejtek gyorsabb pusztulása végett nehezebb fejleszteni is az izmokat, idegeket, stb.

Nem csak embert lehet lemásolni, klónozni. Sok terraformált bolygó mesterséges bioszféráját helyben klónozott állatokkal és növényekkel oldják meg.

Klónozáshoz szükséges a DNS mi alapján létrehozzák a lényt /embert /testet. De ez a DNS mesterségesen is előállítható. A szükséges adatok (testfelépítés, intelligencia, ösztönök stb.) alapján a modern számítógépek képesen mesterségesen DNS-t előállítani. Ennek köszönhetően mára már előfordul, hogy olyan lényeket tartanak egyes gazdag emberek mik úgy szólván kihaltak. (erre jó példa Blior ahol a vadászparkba nagyüzemben klónozzák a különböző vadállatokat, köztük olyat is, ami több millió éve már kiveszett)

Továbbá a legális felügyelt idegen kísérleteknél csak a klónozott tudat nélküli emberi torzó alkalmazható gazdatestnek, bár ezzel vannak problémák. (lásd lejjebb)  

 

Midaphine[]

Egy erős hatású drog, amit régebben gyógyszerként is használtak súlyos fizikai sérülésekkor, viszont mára betiltották. Az anyag egy peptid-lánc, melytől legyőzhetetlennek, sebezhetetlennek érzi magát az ember, és szinte soha nem befolyásolja az ítélőképességet; ennek az a feltétele, hogy a vérkeringést megfelelő szinten tartsák. Az idegenek elbizonytalanodnak és tétováznak egy olyan embernél ki eme szer hatása alatt van.

 

Black Ace[]

Roppant erős fájdalomcsillapító/serkentő szer. Hosszú ideig képes erős hatását kifejteni. De sajnos nagy hátránya, hogy gyakori használata függővé teheti az embert, és a leszokás róla, roppant nehéz. Ezért csak engedélyekkel lehet hozzá jutni.

=[]

Idő szérum === Hivatalosan nem is létezik, és az összes kísérleti alany figyeltetve van. Azt beszélik, hogy a szer megfordítja az öregedést és kb. 30 éves korig fiatalítja vissza az embert, a ráncok és egyéb öregedést jelző elemek eltűnnek, majd 30 éves stádiumban megállítja az öregedést. Ezzel nagyjából a teljes élethossz dupláját érheti el az ember, nincs megerősítve, de pletykák szerint az idő szérumnak köze van a xenomorphok biológiájához.  

 

Hiperálom - kapszula[]

Hiperálom - kapszula

Az űrutazókat mélyálomban tartó szerkezet, melyet általában az űrjárművek erre a célra felszerelt termében helyeznek el, a legénységnek megfelelő számban.

Megnevezésével kapcsolatban számos változat létezik, melyeknek előtagja a hiperálom, mélyálom, krio, kriogenikus vagy fagyasztó szó (hypersleep, cryo, cryogenic, freezer), míg utótagja lehet a kapszula, kamra, fülke, cső, henger (capsule, chamber, compartment, tube, cylinder). Az űrhajós szlengben leginkább a fagyasztó használatos.

A különféle műszerekkel körülvett kapszulák mérete, kinézete és működése változó. A M osztályú teherhajó mélyálom-termében hét hófehér fém-és műanyag gubó fekszik, a Conestogán robosztus szerkezetek hosszú sora húzódik. A gépek felső része általában átlátszó metálüvegből készül. A háromszorosan leplombált, légmentesen záró kapszulák egy sor szempontból biztonságosabbak, mint maguk az űrhajók.

Hiperálom - kapszula 2

Bagoly számára készített hiperálomkapszula.

Gépekkel és kémiai anyagokkal előidézett öntudatlan állapot; az emberi szervezet működésének, öregedésének minimálisra lassítása a hosszú űrutazások idejének áthidalása céljából. Nevezik mélyálomnak, krioálomnak (cryosleep), sztázisállapotnak vagy hibernációnak is.

Erre azért van szükség, mert még nincs megfelelő technológia a mélyűri / térugrási utazásnál fellépő pszichés problémákra. (Úgy szólván bele őrülhetnek az emberek. Az ok ismeretlen.) Hiába lehet egy út kétnapos, ha közben az emberek megőrülhetnek, inkább hibernálva kell megtenni az utat. (A Föld visszafoglalása utánra már megoldódik ez a probléma.)

A Cryokapszulák intenzitása állítható, hogy ha nem emberi lényt kell szállítani bennük, de persze állatok számára is vannak külön változatok.

 


Automata orvosi állomás, vagy hétköznapi nevén: Robot doki[]

Robot doki

Már a huszonegyedik század közepén is léteztek prototípusok, de az igazi megbízhatóbb típusok az űr rohamos felfedezésével készültek el. Szükséges volt automatizált orvosi kezelés ama esetre, ha a legénység orvosi személyzete valamiért kiesik. Messze a segítségtől akár egy vakbél is végzetes lehet.

Az állomások előreprogramozottak, ám a hibák elkerülése végett önálló energiaforrással rendelkeznek. Önállóan képesek műtéteket elvégezni. A legbonyolultabb műtéteknél viszont magas a hibaérték. Sok típus képes előre beprogramozott, de manuálisan is beállítható, hogy milyen eljárásokat végezzen el. Például idegen test kiműtése. Későbbi típusok külön opciót kapnak az idegen magzat eltávolításra.


 

     

Xenomorphoktól származó készítmények[]

===
Fészek Zselé más néven pempő === A fészek zselé egy rendkívül addiktív szuperdrog lehet, ha finomítatlan formában jut a vérrendszerbe. Az egyed emberfeletti erővel gyorsasággal érzékeléssel ügyességgel bír az elkövetkező órákban, függően az adagtól amit kapott, egy nagyobb adag (egy nyelésnyinél több) könnyen azonnali halálhoz vezethet, a szer hatása alatt az ember rendkívül agresszív lesz viszont nagyon jó érzés tölti el. Egy nagyobb adag, ami nem vezet halálhoz könnyen kómába taszíthatja az alanyt, vagy épp őrjöngeni kezd és mindent és mindenkit próbál elpusztítani ami vagy aki az útjába kerül. Az anyagról leszokni lényegében lehetetlen, már egyszeri használata is súlyos következményekhez vezethet.

A pempő a fészkekben általában külön termet kap. Hatalmas tojáshoz hasonlítható élénk színű hártyával körül határolt folyós zselés anyag. Élénk színű, az emberiség „új aranya”.

A finomított változat nem ruházza fel az embert szuper erővel (vagy legalábbis az a változat nem amit az átlag ember megtud szerezni a feketepiacon) viszont erről a nedűről is lehetetlen leszokni. Éppen ezért terjesztik olcsón az idegeneket istenítő szekták.  

 

Xeno-ZIP[]

Xeno-ZIP

A GrantCorp által gyártott pirula a pempő finomított, kevert változata. Nem addiktív, az ember maximum pszichikai úton tud rászokni, ám hatása is csekélyebb, mint a nyers zselének. A GrantCorp az egyetlen ismerője a receptnek, kiváló harci drog a céges katonáinak. Teljesen legális, a pempőből csupán csak pár molekulát tartalmaz egyetlen pirula. Nem sima pempőt tartalmaz, hanem az Anyakirálynő pempőjét. Pár ember erre allergiás lehet, belőlük olyan reakciót válthat ki mint a finomítatlan pempő.    

 

Vallások, szekták, és titkos szervezetek[]

 A „régi” vallások, Pl.: a kereszténység, vagy a mohamedán nem tűnnek el. További alágaik, keletkeztek. Új vallások is megjelennek, és ez az ami miatt a Föld elbukott.

Az egyik őrült szekta új bálványt talált magának, az alieneket. Eme vallási fanatikusság elindítója Salvaje volt…

Eleinte az idegenek ezeket a fanatikusokat, ugyan úgy keltetőnek használták… de később valami módján kialakult, az hogy majdnem a boly részei. Az ilyen emberek lényegében állatokká lettek, kannibálokká. Földön és más hasonló sorsú bolygókon felkutatják a túlélőket, és az idegenek elé vetik őket. Csak az olyan emberek lesznek ilyenek, kik nem képesek ellen állni, a királynők „csábításának” melyek telepatikus üzenetek.

Lényegében az összes vallás „inkvizíciót” hirdet az ilyen szekták ellen. A Turáni Szövetségben amúgy is működő Inkvizíció pedig tényleges üldözendő ellenséget talált.

Ezeket az embereket kik az idegeneket szolgálják, Spearsnek nevezik. Spears tábornok megszállottsága után nevezték el így őket. Sajnálatos módon eme vallási fanatikusok közül vannak kik képesek bizonyos szintig megértetni magukat az idegenekkel és fordítva, így könnyebben képesek akár felnőtt idegeneket is új célállomásra átcsempészni. (Konkrétan az idegen megérti, hogy maradjon rejtve és ne gyilkolászon, míg az ember nem jelez neki.)


Bár nem a valláshoz tartozik, de fontos megemlíteni az álmodókat. Lényegében a spearsek ellentétei. Az idegenek telepatikus kommunikálását képesek kihasználni. (Ripleyék is így találták meg az Anyakirálynőt, az álmodók betájolták annak tartózkodási helyét a galaxisban)

(megjegyzés: a sima emberek is érzékelhetik a királynők üzenetét, de ezeket csak rémálom ként érzékelik) Úgy mint a spears szektások ők is képesek érzékelni az idegeneket és jelenlétüket, ám ők nem dőlnek be a rovarlényeknek.


Rengeteg titkos szervezet van, de egyet emelnék ki. Neve nincs és a kormány, sem a cégek nem tudnak róla. Szinte semmit sem tudni róla, csak a célkitűzését: az idegen civilizációk és létformák megvédése.  

 

Ipar[]

 Az ember tanult a hibáiból (már amennyire), de már késővolt, a Föld ökológiai összeomlása elkerülhetetlen volt, más kérdés hogy igazából az idegenek fejezték be ezt.

A földi iparvidékek nagy része felújítva még használható lenne, de nincs mivel visszaszerezni őket. Fogalmazhatunk úgyis, hogy az emberiség gazdasági válságban van. Ahhoz hogy a Földet vissza lehessen foglalni, kell ember, hadianyag, és pénz. Pénz még lenne is, de az első kettő már nem igen. Egyenlőre a még nem fertőzött területek tisztántartása szinte mindent elvon. Újonnan már vannak mozgósítható erők, hisz Mars vagy Új Éden fejlet ipartelepekkel rendelkezik. De, ez is kevés, új kolóniák kellenek, illetve a még használhatóakat vissza szerezni…

A Föld visszavétele után, viszonylag tiszta lappal kezdhetett az emberiség. Így már környezetbarátabb technológiákat alkalmaztak. Plusz a levegő is nagymértékben megtisztult révén a maradék növényevő állatokat is kiirtották az idegenek, így a növényzet korlátlanul elburjánzott.

Élelmiszeripar már jóval a Föld elbukta előtt is mesterséges élelmiszerekre alapozott. A valódi zöldség/hús átlag embernek ünnepi alkalmakkor került asztalára. Mára már javult a helyzet, hisz nem kell annyi szájat etetni…

Milyenek ezek a mesterséges élelmiszerek? A válasz: Pocsék. Csak hasonlítani szeretnének a valódihoz. (lásd: a CMC-nél „oly népszerű” sárga nyúlós téglalap, vagyis a kukoricakenyér. Bár abban legalább van még kukorica) Eme élelmiszerek alapja pl. a Bracken moszat többek közt.

Bár igaz, hogy voltak országok / kolóniák ahol a mesterséges élelmiszereket betiltották, de ezek az országok nagyban építettek a mezőgazdaságra, miből szép hasznot tudnak kaszálni. (pl. Turáni Szövetség)    

 

 

Atmoszféra Processzor Állomás[]

 A légkörfeldolgozók hatékonyan és gazdaságosan működtethetők, amennyiben

Atmoszféra Processzor Állomás

van helyi atmoszféra, amit átalakíthatnak. Hidrogén, argon és metán szükséges, továbbá elegendő oxigén és nitrogén, amivel el lehet kezdeni a megkötést. A fúziós reaktorok a szilárd részecskéket és mérgező gázokat égetéssel vagy vegyi bontással távolítják el; a tisztított levegő hatalmas felhőit pedig visszaokádják a bolygót körülvevő légtakaróba. A kibocsátott gázokat módosítják, mihelyt a levegő hasonlítani kezd a földiéhez. Végül teljesen leáll az állomás, de a kellemes bioszféra létrejöttéig még húsz-harminc évig működik éjjel-nappal. Megbízható és nem valami bonyolult művelet, de lassú és nagyon drága.

A szabályos kúp alakú fémes vulkán a felhők közé furakodik, a koronája fölött kiáramló tüzes derengés forró gázt böfög dübörögve az égre. A földiesítés e roppant gépezete otromba, szigorúan funkcionális tervezésű építmény. Számos földalatti és fölötti szintje könnyű és szilárd, karbonszál erősítésű szilikapanelekből készül, elég sok fémes üveg is található benne. Az alapok és az alsó szintek nem ennyire különlegesek: beton- és acélfödémek sok titánötvözettel.


Másik terraformálási mód, lassabb és olcsóbb, de csak olyan bolygón alkalmazható ahol elegendő víz és alapvető légkör megtalálható. Ennek a lényege, hogy csak növény populációt telepítenek a bolygóra. Mely lassan, de roppant biztosan alakítja át a bolygót. Ennek a módszernek Genesis a neve.    

 

 

Hologramok[]

Nagyon nem kell, részleteznem senkinek, mik ezek. Sokféle felhasználása van. Szórakozástól egészen a katonák edzéséig.

Kapható sima holográf. Ez leginkább kikapcsolódáshoz használják, erdőt, sivatagot, vagy amit kíván az ember, azt vetít ki. De már olyan típusok is kaphatóak, amik szagokat is képesek szintetetizálni.

Edzésekhez használhatóakon pedig már átnyúlni nem lehet, de azért embert sem tudnak ölni.

     

 

 

Savállóanyagok[]

Bizonyos fémötvözetek savállók, bár ezek nagyon drágák, és nehéz az előállításuk. De nem csak fémekkel lehet elérni savállóságot. Vannak különböző anyagok melyeket a kívánt felületre felviszünk, és azon egy saválló védő réteget képeznek. Magyarán amolyan saválló lakk, csak vannak bizonyos gondok, ha a lakréteg megsérül, akkor azt a részt a sav át tudja marni.  

Nutra Gél[]

GrantCorp által létrehozott és széles körben használt savközömbösítő gél. A gél receptje hét pecsétes titok, illetve a cég gondoskodik róla, hogy senki NE szerezhesse meg. Ez az anyag található a Z-110 páncélzatban is. Emberre nem ártalmas, de roppant gyorsan közömbösíti az idegenek savas vérét.


 

   

Ruházatok[]

Az emberiség átesett egy amolyan stílusbeli tudathasadáson. A hétköznapi ruhák terén meg található a viktoriánus kori felfedező móditól, a farmer és öltönyön át a teljesen mesterséges anyagú nejlon ruhákon át minden.

Persze bizonyos csoportoknak meg van a maga ruházati stílusa. Egy újonnan alakult kolónián mi még terraformálás alatt áll, természetesen funkcionális ruhákat hordanak az emberek.

Egy alapból vagy már lakható bolygón adott éghajlatnak megfelelőt, és aki meg teheti az egyértelmű, hogy magának tetszőt hord.

Mivel az emberiség nagy területen él immár, így a különböző divatok bizonyos helyekre vagy nem jutnak el, vagy már az adott helyen más divat hódít. Vagy a távolság révén a stílusok is szétcsúsztak összekeveredtek.  

Gyarmatügyi Tengerészgyalogsági Tiszti Díszegyenruha

Fehér, egyszerű, modern mégis őrzi a katonai hagyományokat. Az alap fehér színhez aranyszínű díszítés tartozik. A nadrág fehérhez passzoló fekete, e mellé pedig aranyszínű díszített sarkantyús sötét bőrcsizmát hordanak.

A tiszti sapka követi a felső ruházat fehér és arany színvilágát.

Amikor egy tiszt eme ruházatot felölti, mindig felveszi hozzá a díszkardot, és persze a kitüntetéseit.  

Gyarmatügyi Tengerészgyalogsági Tiszti Egyenruha

A dísz változattól kb. csak az alap színében tér el mi zöld.  

Gyarmatügyi Tengerészgyalogsági Díszegyenruha

Bár sok fajta változat létezik, a leggyakoribb a fehér ruházat, némi aranyszín díszítéssel és fekete bőrcsizmával. Természetesen ennek is nélkülözhetetlen kelléke a díszkard.

   

 

 

 

Ember, mint élőlény[]

Biológiai és történelmi fejtegetést mellőzük, révén ki ezt olvassa az ember, ha pedig nem, akkor az már paranormális.


Köztudott, hogy számtalan átlagon felüli ember létezik. Szerzetesek képesek lelassítani vagy akár leállítani a szívverésüket. Hála az idegeneknek pedig tudjuk, hogy a telepátia sem lehetetlenség. Természetesen ott van a lélek és így a szellem kérdése. Gropius Lysenko miatt ez már nem babonás humbug.  

Nayenezgani navajo indián nép nyelvén annyit tesz, hogy szörnyvadász vagy szörnyirtó. Egy olyan navajo kinek még a túlvilágiak is segítenek az embereket vadászó szörny ellen. Mindig mikor navajokat fenyegető szörny embert ölni jön, egy Nayenezgani kiválasztódik. – Ez a legenda és a szomorú valóság, hogy a legenda folyton folyvást megtörténik. Amikor navajo embereket fenyeget egy predator, mindig előkerül egy navajo ki legyőzi a lényt. Ez így volt a huszadik és huszonegyedik században is, és úgy tűnik mindig így lesz.

 

Ultra-savant pedig olyan ember ki látomásból képes megmondani kinek hány hajszála van, vagy pár másodperc alatt képes ki olvasni egy könyvet. Na és persze 100%-ban érti az idegenek kommunikációját. Persze ha Isten sokat ad, sokat is vesz el, az ilyen emberek általában furcsák, szociálisan fogyatékosak és értelmileg is. ICC területén egy ilyen főt tartanak számon. Pearl nevű diáklányt Smaragd Zóna űrhajózási egyetemén. Szerencsétlenül járt útjuk után nem térhettek vissza a Földre, az idegenek miatt.


Emberi élet meghosszabbítható. Egészséges életmód. Jó vicc. Mikor az emberiség nagy része mesterséges élelmiszereket fogyaszt, akkor eme lehetőséget ki lehet húzni. Orvosi készítmények, esetleg agyátültetés, vagy kevésbé veszélyesebb ám költségesebb módja az agy információinak átmásolása is alternatíva. Ám van egy alternatívabb dolog, ez pedig a predatorok vérében található szimbióták. Ezt sajnos még az utca ember is ismerheti, révén Gideon Suhn Lee életét tartalmazó könyv közkézen forog. Bár az idegenek megjelenéséig mesének hitték. Utána sokan a predatoros rész miatt tartották mesének. Mikor a predatorok léte mezei civil fülébe is eljutott, akkor már igazából nem a halhatatlanságot keresték, hanem a túlélést. Végül eme alternatíva megmaradt a gazdag őrült embereknek.


Ám míg a halandó életét próbálja hosszabbítgatni, addig egy halhatatlan mit csinál? Időnként személyiséget vált. Ennyi. Mert bizony vannak. Mellkasrobbantót is képesek túlélni, sőt akár pár napon belül beforr a „seb”. No és persze az akár már több ezer év mit leéltek. Nem mese, legalább is nekik nem. Létük úgyszólván sosem derül ki. Föld visszaszerzése után, egy Weyland Yutani elit katonai alakulat odavész egy fertőzött bolygón. Egy túlélő van az alakulatból, viszont élve találják egy mellkasrobbantó ütötte lyukkal a mellkasán. A cég azonnal hírzárlatot rendel el, de a pletyka szárnyra kél, hogy Xerxes még él. (Bizony, az illető magát egy ősi család tagjának mondta és hogy neve igazából Xerxes.)

Advertisement