AvP:War FRPG Wiki
Advertisement

Dolomite Class Cargo Hauler

Képes magában rakományt szállítani, vagy maga után vontatni egy rakománymodult. Közvetlenül nem tud rákapcsolódni a rakomány modulra, de vontatókábellel maga után tudja húzni.

Pratt Mark II Ion Drive által meghajtott teherhajó rendkívül gyors és manőverezhető. A CMC támogatja ezt a hajótípust, fegyverek és ellátmány szállítására, hisz lépést tud tartani a nagy űrhajókkal, pl. a Conestogákkal. Nem engedik, meg hogy Dolomite-ket fegyverrel szereljenek fel, de a CMC és néhány cég gyengébb védelmi fegyvereket felszerel rájuk. Hajóhoz tartozik egy speciális űrkomp is, mely egy négy fős mentőegységgel is el van látva.

Ezt a hajótípust áruk vagy emberek szállítására használják. Kis módosítással akár 500 embert is képes elszállítani. (azaz 500 hiperálom kapszulát szerelnek bele)

Az alap legénysége 3 fő.TF-ALPHA-1 Cargo Crawler

TF-Alphas széles körben használt rövidtávú teherhajó. Több mint száz éves

TF-ALPHA-1 CARGO-CRAWLER

a hajó típus, a tervek azóta nem sokban változtak. Az időfolyamán jó pár gúnynevet kapott, mint pl. a bogár. Ezt a gúnynevet a 20. századi Volkswagen személygépkocsi után kapta.

Az alap terv szerint csak egy rakomány modult vihet. A hajó bemutatása idejéig így is volt. Egy olcsó módosítás után már több modul is csatlakoztatható hozzá. Egy modul hozzá csatlakoztatása fél perc az űrben. Bár eme módosítás a hajó hosszának növelését jelenti.

A Cargo-Crawlert száz éve gyártják, kormányok és cégek egyaránt
TF-ALPHA-1 CARGO-CRAWLER 2
használják. A terveket gyakran módosítják, de szerelőszalag mellet nem módosítják mióta gyártják. Az aktuális megható az McKinnley Ion meghajtó. A TF-ALPHA lassú, de bölcsen használja az üzemanyagát, légkörben is könnyen használható. Használhatóságát az is jól mutatja, hogy a Föld evakuálására eme hajótípust kezdték el tömegesen gyártani. Bár a mennyiség a minőség rovására ment. (hiányzó biztonsági kamerák, rossz létfenttartó rendszerek stb.)

Általában háromfős konvojokban használják őket, a csillagközi utazásokhoz. Akár 500 hiperálomkapszulát is tud szállítani. (azaz 500 embert) Akár egy ember is elég az elirányításához.

Gyenge önvédelmi fegyverekkel felszerelhető. (Mint képen is látható két könnyű iker plazmaüteg.)Weyland – Yutani Kereskedelmi űrhajó

A cég magán tömeggyártású áruszállító hajótípusa. A cég belső szállításra

Weyland – Yutani Kereskedelmi űrhajó

használja saját űrállomásai és kolóniái részére. Csak olyan helyen tud leszállni vagy dokkoló öbölben dokkolni ahol megfelelő kapcsoló elemek vannak. Máskülönben csak zsilipekkel tud csatlakozni.

Alapvetően jármű, ember és ellátmány (lőszer, ruházat, élelem stb.) szállításra van kialakítva. (nagy mennyiségű nyersanyag stb. szállítására M osztályú vontató hajót használnak)

Ideális befogadási kapacitása 40 APC méretű jármű vagy helyette ellátmány. Civil személyszállításra nem ezt a típust használják, viszont a cég belső alkalmazottait gyakran szállítják ezzel. Zsúfoltan ez 100 embert jelent.

Fegyverzete nulla. Személyzete 2 pilóta és 2 karbantartó.


FTL

A társaság nagyobb méretű kereskedelmi hajója. Eme hajónak két akkora dokk egysége is van mi kényelmesen képes UD-4L típusú hajót fogadni. Az egyik leggyorsabb kereskedelmi űrhajó az Első Idegen háború előtt és a háború után is fontos szerepe van a kereskedelemben a sebessége miatt. Űrhajó közel egyharmadát a hajtóművek és méretes generátor teszi ki. Hajó végsebessége 100 fényév/nap.
Cég saját kolóniáit érinti katonai ügyekben is előszeretettel használja. Bár tény hogy alapfelszereltségében nincsenek védelmi fegyverek sem.B-34-es Űrkomp

Ezt a hajótípust széles körben használják. Alkalmazza a CMC, a civil kikötői hatóságok, és a nagy cégek. A bolygók, és a bolygó körüli objektumok /űrállomások, bolygók és holdak, nagyobb űrhajók/ közti közlekedésre.

Ezek a hajók gyengék, nincs fegyverzetük, viszonylag jól manőverezhetőek, viszont maximálisan fél tucat embert képes szállítani.Űrsiklók

Civil szállítójármű. Rövid bolygóközi

Űrsiklók

utazásokra alkalmas csupán. Az utóbbi kétszáz évben kinézetre nem változott sokat, viszont teljesítményben annál inkább. A civil forgalomban egyik legjelentősebb rövidtávú tömeg forgalmi űrjármű.M osztályú vonató teherhajó

Az M osztályú teherhajó a legjobb alternatíva a mai kaotikus világban. A

M osztályú teherhajó

legtöbb gyár az idegenek martaléka lett, míg másokat a hadsereg katonai gyártásra alakította át. Addig a többi újabb fajta teherhajó meg fizethetetlen. Hát persze hogy az emberek az olcsóbb, és régebbi megoldásokhoz fordulnak.

Ilyen az M osztályú vontatóhajó 243,8 méter, szélessége 164,6 méter, magassága 72,05 méter. 63.000 metrikus tonna tömegű. Ideális szállítóhajó bárkinek, aki el akar jutni a galaxis más részeibe egy jobb élet reményében. Három mesterséges atmoszférájú fedélzete van, és négy rakodóöble. Emellett szinte bármit képes elvontatni az űrben. A többi helyet a fúziós reaktor foglalja el. Egy kitolható állvány kapcsolja a vontatandó tárgyhoz a hajót.

A hajó képes leszállni a bolygók felszínén, és a burkolata túléli a légkörbe való belépést is. A hajón található egy 2.1 terrabyte-os fedélzeti számítógép, amely irányítja a navigációs rendszereket, amíg az utasok mélyálomban vannak.

Az antennái képesek a bolygóközi kommunikációra, és persze a UHF/VHF/HF rádió/videó kapcsolatra a felszínen lévő emberekkel. Az érzékelői között van két 2 méteres lencsenyílású teleszkóp, melyek képesek optikai, spektográfiai és infravörös felbontásra; egy gáz-kromatográf; centimetrikus navigációs és leszálló radar; egy szintetikus lencsenyílású felszíntérképező rendszer és egy tömegszámláló a fénysebességen túli navigációhoz. Ezek elől találhatók.
Nostromo vontatmány

Vontatmány

A kicsikét egy Laretel WF-15 2.8 terawattos fúziós reaktor hajtja meg. A csillagközi utazásnál a Weyland-Yutani által kifejlesztett T7A NLS tachyon-rendszer viszi előre az űrhajót. Két Rolls-Royce N66 Cyclone sugárhajtómű hajtja meg fénysebesség alatt.

Gondoltak a rajta utazók kényelmére is. A hajó „A” szintjén találhatóak a legénységi szállások, az ebédlő, a hiperálomkapszulák, és a fedélzeti számítógép terminálja. Emelet található még itt egy műtő is egy robotdoktorral, ami képes bármilyen nem súlyos betegséget vagy sérülést kezelni. A központi gépterem a „B” szinten található, a gépteremhez kapcsolódik több karbantartó helyiség, és szerviz alagút. A „C” szinten pedig a raktárok, és a garázsok, amikben járművek, és gépek vannak. Emellett tudományos megfigyelő állások, és a hajó leszálló talpait rejtő kamrák.

Vészhelyzet esetén az arra jogosult személy felrobbanthatja a hajót a reaktor hűtőrendszerének túlterhelésével. A legénységnek ilyenkor tíz perce van, arra hogy elhagyja a hajót, és a mentőhajóhoz siessen.

A teherhajót hét fős legénység irányítja. Parancsnok, másodtiszt, fedélzetmester, navigációs tiszt, tudományos tiszt, főgépész és segédgépész. Hét hibernációs kamra van ezért beépítve. De azért még be lehet építeni többet is. A hajó életfenntartó rendszerei maximálisan 30 embert képesek eltartani rakomány nélkül.

Békés teherszállításra tervezték. Ezért a hajón fegyverként csak három lángszóró található alapfelszerelésként, és persze a legénység saját fegyverei, ha vannak.

Ez a hajó jól ellátja a feladatát, és időtálló ezekben a zűrzavaros időkben.CH osztályú vonató teherhajó

Chigusa által tervezett teherhajó fő célja a mezőgazdasági cikkek felvétele, majd a vontatmányhoz csatlakozva azok feldolgozása. Két Paladin 9-es hajtómű felel a gép űrbeli haladásért, mely vontatmányon található. Bolygóra szállásért pedig Ventral Dynamic VX hajtóművek felelnek.

M osztályú hajó nem felelt meg a cég igényeinek ezért a terveit nagyban átvariált. Végeredményben egy két részből álló hatalmas űrhajót kaptak.

Sem az űrhajó sem a vontatmány nem tekinthető külön egy egésznek. A vontatmány négy nagy silóból áll. Őket feldolgozó egység kapcsolja össze. Mely otthont ad a hajtóműveknek is. A hajó feladata a bolygóra való leszállás, a rakomány felvétele és a feldolgozó egységre való rácsatlakozás után a rakomány feldolgozóba küldése. Hajó felel az irányításért. A feldolgozás teljesen automatikus.

A különböző termelő kolóniákról lényegében a még élő állatokat vagy a frissen learatott terményt szállítja fel a hajó a feldolgozó egységbe. Mely teljesen robotizált. Feldolgozó azt amit kap feldolgozza és a silókban megfelelő helyen elraktározza. Silók lényegében élelmiszer raktárak. Persze a feldolgozás csupán csak annyit jelent, hogy szállíthatóvá teszik az élelem alapanyagot. Tényleges élelmiszercikké alakítás már gyárakban történik.

Közel négyezer tonna rakományt képes szállítani. Hajó irányításáért két pilóta felel. Továbbá még 15 embert képes szállítani. Ezek közt található gépész, de még élelmiszer biztos is ki a higiéniára és a minőségre ügyel.Zajer Comm Technic szállítóhajó

A ZCT megépített egy kicsi teherhajót hogy

Zajer Comm Technic szállítóhajó

gyorsan tudjon bázisai között az árut mozgatni. Ezért készítette el a cég a legújabb teherhajóját, amit rövidítve ZCTV-nek neveznek.

A hajót három Wágner típusú hajtómű hajtja, és a térhajtóműve pedig Romberg-Rockwell Cygnus 5 tachyon típusú. Így akár 100 fényév/napos
Zajer Comm Technic szállítóhajó 2
sebességet is képes elérni. Emellett a szerkezeti elemek tervezésébe a CMC vadászgép fejlesztései is hatottak. A végeredmény egy gyors, és jól manőverezhető teherhajó lett, amit a cég nem ad el külsősöknek, hanem inkább megbízásokat teljesít a számukra. A cég a hajó tervrajzait hétpecsétes titokként őrzi.

Bár van egy hátránya. Nem szállíthat járműveket, hanem ellátmányt szállít a gyarmatok között. A meghajtók nagy helyet foglalnak el ezért csak három ember tud benne ébren utazni. De teljes rakomány mellett harminc embernek jut hely hiperálomkapszulákban. De egy verzióját utasszállító hajónak is használják, ez a módosításoknak hála képes akár kétszáz utast is szállítani. A fedélzeten található egy vészhelyzeti mentőkomp is.Sailer

Conestoga hajótípus sikere nem abban a pár tucat legyártott példányban

Sailer

keresendő, hanem a Conestoga ihlette többi hajótípusban. Nem csak harcászati hajókat ihletet, hanem sima közönséges civil hajókat is. Sailer vagyis vitorlás erre kitűnő példa. Alapvető tervekben megegyezik a Conestogával csak kisebb. Perszer a harcászati technológiák hiányoznak róla. Nem rendelkezik dokkal, mely képes lenne kisebb repülőegységeket fogadni. Továbbá alapjáraton semmiféle fegyver nem található rajta. Ám engedéllyel kisebb önvédelmi fegyvereket fel lehet rá szerelni. Üzemanyaga úgyszintén lítium hidrid, mint a legtöbb űrhajónak.

Rendelkezik egy zsilippel, és egy rámpával a hasi oldalon mely hátrafele nyílik. Három masszív leszálló talpa van, így bolygókon is képes leszállni, ellenben az ihlető hajótípussal.

Kisebb járműveket képes szállítani. Alapjáraton maximálisan 15 embert képes szállítani, de opcionálisan 7 fő számára tervezték. Felszereltség terén mindenben próbálták a civil igényeket kielégíteni. Így egy automata robotdoki is az alapfelszereltség része. Igazából ez amolyan „hétvégi űrhajó”. Pénzesebb emberek számára ideális csillagközi utazást képes biztosítani.


Galleon

WY hajó

500 méterhosszú multifunkcionális űrhajó. Alkalmazzák rakományszállításra, személy szállításra, úgymint kutató hajóként. Hengeres felső rész szolgál alapjáraton lakórészként. Jobb oldalt kiálló elem dokkolásra szolgálnak. Hasi részén minden típus esetén rakományszállításra van kialakítva. Különálló hajtóművekkel ellátott elemekből áll. Kutató hajó esetén itt alakítják ki a laborokat. Esetleges katasztrófa esetén elég csak az blokkot leválasztani a hajótól és a veszélyt az űr szigeteli el.
70 fényéves sebességgel képes haladni. Nem képes bolygó felszínre leszállni, de képes az atmoszférában haladni.P2 Space Runner

Maximálisan két fő ellátására alkalmas űrhajó. Belső kialakítása nagyon szollíd.

P2 Space Runner

Pilótatér, lakótér (hiperállom kapszulák is itt vannak), raktár és zsilip. Szűkös az élettér, mivel a gyorsaságért lett feláldozva egy csomó hely. Négy hajtóműve külön-külön is működik. Maximális sebessége 60 fényév/nap. Maximális sebességgel haladva 15 napig tart ki a litium hydrid üzemanyag készlet. (900 fényévet képes megtenni egy „tankolással”.) Ezért csak rövid távokra használják, ha gyorsan kell eljutni valahova. (Bolygó közi utazás, vagy szomszédos naprendszerek.) Hosszabb utak esetén nagyobb hajók vontatják, vagy azok dokkjaiban pihen.
Könnyű önvédelmi fegyverekkel felszerelhető.Mk.8 Shk. Shackleton

60 ember szállítására tervezték, ebből általában 10 a legénység. Ezen kívül

Mk.8 Shk

minimális áruszállításra is alkalmas. Általában eme kettő egybeforr. Gyakran használják telepesek szállítására.
Légkőrben nagyon stabil hajó, könnyű vele leszállni. Nem tartoznak a hivatalos változathoz fegyverek számára megfelelő platformok.AlphaOmega freighter

10 millió dollár egy darab. 2230-ban debütált a hajó. Kutató és bolygó

Sheridan

felderítő feladatokra tervezték. Alap legénysége négy fő. 1 biztonsági, 1 xenobiológus, 1 kapitány és 1 orvos, ám további hat főt is képes szállítani. Űrhajó minden szükséges felszerelést tartalmaz mi bolygó felméréshez szükséges.


TL2

TL2

Különösebb cél nélkül gyártott űrhajó, belső tér nagy fokban modolható. Így használható kis rakomány szállítására, vagy személyszállításra.
Egy ember is képes elvezetni, 50 fényév/nap sebességgel képes haladni.


Roncsmentők

Magánvállalkozás, kis cég, vagy épp multinacionális cégek kötelékében is megtalálhatóak. Nincs kimondott roncsmentő hajóosztály. Egy valami közös bennük, nagy a rendetlenség bennük. Vannak igényesebb és igénytelenebb roncsmentők. Az utóbbiak általában alvilági körökben is mozognak, és leginkább köztük fordul elő, hogy sikeresen elindítanak egy idegen fertőzést. Természetesen nem önszántukból.
Roncsmentő csapatok nagy álma, hogy idegen hajóroncsokra bukkanjanak. Ezzel ugyanis örökre elintézik a jó létüket. Vagy kinyitják Pandora idegenekkel teli szelencéjét.

CS-14 Briareos

Főleg nagy konténerek illetve előre gyártott kolónia épület egységek légtérben való szállítására fejlesztették ki, lassú de kifejezetten pontos, no meg megbízható gép. Két fő szükséges az irányításához, egy pilóta és egy fő ki a rakományért felel. Űrben is használható, viszont rakománnyal légtérbe orbitális pályáról képtelen leereszkedni. Megteheti, de 90% hogy lezuhan, ha nem dobja le a rakományt. Rakomány nélkül könnyedén képes elhagyni egy planéta légterét.
Nem képes egy fényéves sebességet sem elérni. Föld-Mars távolságot egy nap alatt képes megtenni. Ezért rendszerint csak lokális szállításra alkalmazzák. Megjegyzendő, hogy a CMC is alkalmazza, hosszadalmasabb hadműveletek esetén.

Luxus űrhajók

Mert igen ilyenek is léteznek.
Aki saját luxus felszereltségű űrhajót birtokol, annak bizony kénye kedve szerint állították azt össze.


WY-1117 Napugró

WY-1117 Napugró

Luxus űrsikló. Űrsiklóhoz képest gyors (20 fényév/nap), landolás elegánsan könnyed, alig érezhető. Ellentmondóan szögletes formája miatt oly népszerű. Áramvonalas forma helyet inkább agresszív szögletesség.


Valley Forge osztály

Valley forge civil átépítés után

CMC legnagyobb támadó és csapatszállító hajója volt. Volt mivel 2185-ben kivonták a forgalomból, a Z1 Razzia leváltotta. Viszont Razziából csak hat készült el mivel a háború közbeszólt. Eddigre viszont az összes V.F. le lett szerelve, sőt aprópénzért eladva, cégeknek, magánszemélyeknek. Van miből utasszállító lett, van miből teherhajó, van miből repülő luxus villa.
Egyik legelső harci űrhajó volt mi elhagyta a naprendszert. Ha a Conestoga régi, akkor ez már kövület. Két kilométeres hajó 300 fő és ellátmánynak adott otthont és képes volt leszálló egységeket indítani. Alap hajtóművel 0,5 fényév/nap sebességre volt képes. Leszereléskor a sokadik modernizáció, átépítés és hajtóműcsere után 57 fényév/nap volt ez. 337-es EEV mentőegységekkel volt kompatibilis.


Amudsen osztályú szállítóhajó

Amudsen osztályú szállítóhajó

Ezt a szállítóhajót az Aerodyne gyártja, de hogy stabilizálják a gazdaságukat más, kisebb vállalatoknak is eladták a terveket. Azok kisebb módosításokat hajtottak végre rajtuk, de az alapvető tervezésen nem változtattak. Az elrendezése egészen egyedi, a vezérlőfülke a raktér jobb oldalán található. Ez az elrendezés lehetővé teszi, hogy a pilóta úgy manőverezzen, hogy támadás esetén a lövések a masszívabb rakteret érjék.
Ezt a kis teherhajót általában bolygóközi szállításra, vagy futárhajónak használják, de a csempészek is kedvelik fordulékonysága, gyorsasága és a módosíthatósága miatt. Sebessége 80 fényév/nap.
Ha raktár tömve van áruval, akkor csupán csak a jobb oldal használható a legénységnek. 3 cryo áll rendelkezésre gyárilag, egy zuhany és WC. Lakórész, ebédlő és konyha egy kis helyiség. Három főnek elég szűkös, de egy fő is könnyen boldogul vele.
U7-es űrsikló

U7-es űrsikló

Személy és könnyű rakomány szállítására használják felszín és orbitális pálya közt. Nem alkalmas csillagközi utazásra. Adelaide és Bombay Szövetség gyártja. Alkalmas külső zsilipes csatlakozásra is, úgymint dokkolásra is.
M20-as Red Sun

M20-as Red Sun

Teljes rakománnyal tíz fős űrhajó. CMC is alkalmazza nem katonai jellegű feladatokra. 90 fényév/nap sebessége és jó manőverező képessége miatt tisztek fuvaroztatására is alkalmas. Az alap modell teljesen fegyvertelen.Heliades osztály

Ezek voltak „hivatalosan” az első csillagközi utazásra képes űrjárművek. Az osztály első és névadó tagját az USCSS Heliadest 2034-ben indították útnak. A kapitánya Corin McManna volt. A Heliades több mint harmincnyolc éven át járta az űr ismeretlen régióit, fedélzetén felfedezőkkel, a Weyland Yutani tudósaival és az őket kiszolgáló személyzettel.
Egészen addig, míg 2072 július 9-én át nem adták az osztály második hajóját, a sokkal fejlettebb USCSS Prometheust. Ez a hajó több mint 19 éven át volt szolgálatban, míg nem tisztázatlan okokból a hajó és a legénysége el nem tűnt 2094-ben.
Az eredeti Heliadesnek két FTL motorja van, és egy 2,1 terrawattos fúzios reaktora. A raktér kapacitása 9 megatonna. A hajót teljes egészében a felderítésre építették. A raktérben 5 darab RT transzport és 4 ATV NR6-os parkol. A legénység nyolc mentőkapszula áll rendelkezésre. A későbbi hajókon használatos intergalaktikus antennák is először ezen a típuson jelentek meg.
A Prometheus volt a Heliades továbbfejlesztett változata. Ez az űrhajó négy atommeghajtású ion plazma motorokat kapott, ami segítségével az elődjénél sokkal nagyobb távolságokat is képes volt megtenni. A Prometheus végsebessége 0,06 fényév per nap volt. Későbbi Heliades osztályba tartozó hajók narkont tartalmazó hajtóműveikkel 30 fényév/napot is elérték.
A Prometheus eltűnése után a Weyland Yutani több Heliadest is legyártott, később a fejlettebb űrhajók megjelenésével a Heliadeszek fokozatosan elavulttá váltak. A WY értékesíteni kezdte a már legyártott hajókat, melyeket java kétes érdekű személyekhez került.

D osztályú személyzeti mentőhajó

Ezen a mentőhajón hét luxuslakosztály található. El van látva automatikus navigációs rendszerekkel, FTL hajtóművel. 40 évnyi fertőtlenített levegő található rajta.
Valamint a hajó fedélzetén található egy Pauling Medpod z20-as modell, amely képes elvégezni az alapvető sebészeti műveleteket (vakbélműtét, laparoszkópia, császármetszés stb.) valamint fejlett diagnosztikai berendezésekkel is rendelkezik.
Csatolmányforrások:
http://roguepl.deviantart.com/art/M-class-frighter-18421301?q=gallery%3Aroguepl%2F2108679&qo=160

Advertisement