AvP:War FRPG Wiki
Advertisement

Conestoga[]

Eredetileg szállítóhajónak tervezték, és csak a Tiensin hadjáratban lett

CONESTOGA 4

elsődlegesen gyors támadóhajó a gyarmatügyi flottánál. Másodlagosan orbitális bombázásokra használják, és emellett járőrhajóként is szolgál. Nem képes felszíni leszállásra, ellenben képes atmoszférában is haladni, így közvetlen támogatást nyújtani. A hajó a gyarmati flotta kötelékében szolgált. 36-ot gyártottak le. De néhányat megvásárolt a Weyland Yutani. /Pl. A Patna/. Későbbiekben az idegenekkel vívott háborúban a 36 darabból kevesebb marad, mint 20 marad meg.

Több mint 385 méter hosszú, és 78 000 metrikus tonna súlyú. A meghajtásért egy Westigland A-59-es reaktor a felelős, ami 3.6 terrawatt energiát bocsát ki. Az üzemanyag litium hydrid kristályok szolgáltatják. Az üzemanyag 0.82 metrikus tonna helyet foglal. Az üzemanyag por alakú. Ha esetleg vízzel kerül reakcióba, akkor hevesen reagál. /Felrobban, és megy vele a hajó is./

Az elől található tüskék érzékelő feladatot töltenek be. De emellett még fenyegető külsőt is adnak a hajónak, és ütközés esetén felfogják egy esetleges ütközés erejét.

A reaktor hátul található és négy pár Gates-Heidman GF-240-es hajtómű ami meghajtja az űrhajót. Ha a hiperugrásra kerül sor, akkor a hajót a kívánt célponthoz egy Romberg-Rockwell-Cygnus hiperhajtómű juttatja. Ezzel 72 fényévet képes megtenni egy nap alatt.

A hajó burkolata szupererős ötvözetekből, és gerendákból áll. Ez erősebb a legénységi szállásoknál. A
CONESTOGA 2
páncélzat rakéták ellen korlátozott védelmet nyújt, míg más sugáralapú fegyvereket egyszerűen szétszórja a burkolaton. A hajótestet olyan anyaggal fedik be, ami taszítja a radarokat, így hajó képes lopakodó üzemmódra. Emellett a hajót szürkére festik, hogy ezzel is csökkentsék a láthatóságot. A hajótest első szekciója nyújtja a rakteret a Conestoga számára. Itt két oldalról is be lehet jutni a rakodónyílásokon. A raktér alatt található a hangár, ahol két leszálló hajó található /UD-4L-esek elsősorban, de lehet más is./ De a hangáröblökben két gép tartózkodhat egyszerre. 4 járművet képes szállítani még.

Ezenfelül a hajó elülső részén két-két oldalt 5-5 kisebb hangár található. Ezek ellátmányozásra szolgálnak első sorban, de szükség esetén repülőegységet is szállíthat. UD-4L szűkösen fér be, és itt nem képes járművet felvenni hely hiány miatt. (űrkomp, átszálló hajó, tartalék UD4 vagy esetleg vadászgépet vihet itt a hajó)

A Conestogán található fedélzeti számítógép 28 terrabyte-os. A hajó vészhelyzet esetén képes magát kormányozni, és akár űrcsatát is képes vívni, ha meghalna a legénység, vagy hiperálomba lenne. De a döntéseket képes a hajó kapitánya felülbírálni. De ha egy olyan krízis helyzet történik, amikor a hajó már menthetetlen, akkor a hajó átmozgatja a hiperálom kapszulákat egy EEV-be. Nyolc ilyen EVV található a hajó fedélzetén.


A hajón található orvosi részleg, egy kisebb szabadidős társalgó rész a katonáknak, található egy minimális kis kutatólabor is. Természetesen, ahogy a Gyarmatügyi Tengerészgyalogságnál lenni szokott, itt sincs külön férfi és női mosdó, se zuhanyzó.


A hajó fegyverzete:
CONESTOGA

- 8 XIM-28 rakéta, amik képesek automatikusan a célt elpusztítani, de akár távirányítással is célba lehet juttatni a hajó fedélzetéről.

- Ha közelharcra kerül a sor akkor a hajó beveti a hátán, és a hasán lévő ikerágyukat. A hatókörük 100 km, míg a lövedékek sebessége 12 km/óra. Ez a sebesség gyakran elég arra, hogy megsebesítsen egy hajót.
CONESTOGA 3

- Az oldalán két részecskeágyú van, ami a szemből jövő hajók ellen roppant hatásos.

- A hangárt lézerlövegek védik, amik megsemmisítik a hangár közelébe jutó rakétákat, vagy szállítóhajókat.

- A hajón található még hatvan darab orbitális akna is, vagy kihelyezhető fegyver platform.

- A háti részen húsz csalétket visz melyek kibocsátva képesek radarjeleket sugározni, hogy ezzel is megtévesszék az ellenséget.


A szükséges legénysége: 1 navigátor, 1 gépész, emellett 2000 embert tud elvinni a rakterében felszerelés és ellátmány nélkül. De felszereléssel 90 embert képes szállítani.

A harminchat legyártott példány nem mind egyforma. A Sulaco és Patna kiköpött más egymásnak. Míg a Melvillén kisebb változások találhatók. Pl. nagyobb hangár mely képes egy NTV Mk 1 Snakefighter-t fogadni.  Tarawa pedig zászlós hajónak készült. Nagyteljesítményű kommunikációs központtal látták el. Mellyel egy egész flotta és földi csapatok irányítását ellehet végezni.


Erkaméder[]

A Conestoga kisebb változata. Elsődleges

ERKAMÉDER

funkciójuk, egy tengerészgyalogos szakasz szállítása. Csupán 20 embert képes szállítani. (+ 5 hiperállom kapszula még beszerelhető, de így kevesebb ellátmány szállítható)

A méret csökkenés miatt kevesebb járművet tud szállítani. Csak két repülő jármű fér el benne, és csak egy dokkja van. két földi járművet tud szállítani.

Járőrhajónak használják, és olyan bevetésekre küldik ki, ahova elviekben egy tengerészosztag is elegendő.

Fegyverzetének erőssége, 0.45-e a Conestogáénak. Űrben használható rakétái nincsenek, és csak két orbitális bombázásra szolgáló robbanótöltetet tud szállítani.

Régebben viszonylag könnyen beszerezhető volt cégeknek és gazdagabb embereknek, de mára már megszigorították a beszerzésének módszerét. Hisz jó pár kalóz támadás során ez a hajótípus volt a kalózhajó.
ERKAMÉDER 2
Minden nem CMC Erkaméderen kötelező egy nagy hatótávolságú strapabíró adóvevőt tartani, (ez a WY Conestogáira is vonatkozik) és havonta helyezet jelentés küldeni. (továbbá titokban van a hajón más helyzetjelentő készülék is)

Ez az egyetlen nagyobb harci űrhajó mihez kisebb cégek hozzá juthatnak. Viszont néhány régebbi típus a feketepiacon is feltűnt. Az ilyenek kézre kerítéséért, a CMC az eredeti árának tripláját is megadja.

Hajó személyzete: 1 navigátor, 1 gépész.


K-014 Silver[]

Még az Erkamédernél is butítottabb Conestoga variáció. Valamivel kisebb az

Silver

Erkamédernél, fegyverzete még szegényesebb, mindössze hét plazma üteggel rendelkezik. Két üteg a hajó gerincén, egy a hajó hasi részén és kettő – kettő a két oldalán található. Védekezésre elegendő csupán.

20 ember szállítására képes. Egy dokkal rendelkezik miben csupán egy repülő járműnek van hely, ill. két földi jármű szállítható még a hajón. Kisebb cégek javában ezt a hajót használják. Ugyan azok a szabályok vonatkoznak rá, mint az Erkaméderre. Civil forgalomban is kapható, de csak engedélyekkel.

Hajó személyzete: 1 navigátor, 1 gépész.


N-1 Bougainville támadó - szállítóhajó[]

Ezt a hajótípust a Conestogák utódjaként fejlesztették ki. C-osztályú Etretera

N-1 BOUGAINVILLE osztály támadó szállítóhajó

teherhajó terveit módosították, a már legyártott teherhajókat pedig átépítették. (C Etretera teharhajónak túl szűkös volt.) Kisebb, és gyorsabb, mint a Conestoga. Hála a két Westigland A-59-es reaktornak, és a négy Continental Electric AS-4B/AV5 -es mágneses turbinának, mint kiegészítő hajtóművek. A hajó új csillagközi hajtóművet is kapott, és ezzel gyorsabb, mint a Conestoga 120 fényév/nap a végsebessége. A burkolata kerámia-műanyag. Az elődjéhez hasonlóan ellátták antiradar anyaggal és lopakodó üzemmódban képes lezárni a hajtóműveket, hogy elfedjék az infrajeleiket.

Ez a hajó kisebb a Conestogánál. Csupán két rakodóöble van a négy helyet. De képes elindítani egy M-1000-es TSAPC-t, de Cheyenneket is szállítani. Négy repülő járművet képes szállítani és öt földi járművet. (TSAPC is ezekbe tartozik)

64 embert képes ellátni teljes ellátás mellet, de ha nincs ilyen, akkor simán el tud szállítani 1000 katonát is. A Conestogához hasonlóan automatizálták. Képes ugyanúgy űrcsatát vívni, ha a legénység alszik, vagy halott. A hadtestparancsnok ugyanúgy felülbírálhatja a számítógép minden döntését.

A legnagyobb változás az elődjéhez képest a felszínre való leszállás jelenti. Húsz perc alatt képes egy sík területre leszállni, és tizenöt perc, amíg felszáll. Képes egy rakodórámpán közvetlenül csapatokat, és járműveket jutatni a bolygó felszínére leszállás után.

De míg a Conestoga kezdetben csapatszállító volt, ez a hajó már hadihajónak is számít. Több fegyvert szállít, mint a testvérhajója, és jobban páncélozott.Fegyverzet:

- 12 XIM 28A rakéta.

- Három 800 megavoltos részecske ágyú van a hajótestbe építve.

- Emelet hat 30 milliméteres railgun

- 9 infravörös lézerlöveg torony

- 40 orbitális akna vagy fegyver platform és 40 csali.

Vészhelyzetben 4 EEV, és 30 mentőkabin menti ki a legénységet. A hajón egy navigátor, és két mérnök alkotja az alaplegénységet.

Legénység számára kicsivel jobb kényelmi feltételek adottak, mint egy Conestogánál.


Belisarius[]

Másodgenerációs Conestogának is

AVP3 USS Marlow

nevezhetnénk. Valamivel csökkent a fegyverzet, ám cserébe a Conestoga két fő ágyúja, mik a hajótesttel egy vonalban voltak és nem lehetett őket mozgatni, eme hajóosztálynál felkerültek a háti részre és 360 fokban forgatható tornyot kaptak. (Mely egy perc alatt teljesen meg képes fordulni.)
Dokkjában három UD4-est is képes szállítani, továbbá 6 földi járművet. Ezenfelül egy rakodó dokkral rendelkezik, melyben szükség esetén szállíthat más légi járművet. Viszont lakórészek a hajó elülső traktusában vannak. A híd a pörölybe került. Ezeknek hála eme rész erősen védett, viszont a középső traktus ahol a fegyverzet nagyrészt található már gyengébb. Reaktor és hajtóművek már védettebbek.


A hajó 400 méter hosszú, olcsóbb mint a Conestoga. Közel 80 darab készült a CMC részére. Ám a középső traktus gyengesége megmutatkozik a hajón. Tény, hogy csak lesből van esély a hajó ellen, mivel a fő fegyverzettel viszonylag gyorsan lehet reagálni és elég ütősen.
90 fő továbbra is a teljes ellátmánnyal szállítható legénység, felszínre továbbra sem tud leszállni, ám légkörben is képes haladni. Hajó elég felhasználó barát. Akár szóban is lehet a központi gépnek utasításokat adni, ám ekkor a hajó maga cselekszik. Csupán csak angoltudás kell az elirányításához és megfelelő felhatalmazás.
80 fényév/nap a végsebessége hála a fejlesztett MK2. Romberg-Rockwell-Cygnus hiperhajtóműnek. Az üzemanyag úgyszintén litium hydrid, bár az üzemanyag tárolók pont a reaktor és a főbb vizes blokkok közt találhatóak. Ha valamiért a vizes blokkok özönvízszerűen átszakadnak és a sérült litium hydrid tartályokkal érintkeznek, akkor a robbanás azonnal viszi magával a reaktort is. És így bizony a hajót is.
Felmerül a kérdés, hogy a CMC, hogy adhatott zöld utat eme hajónak. Egyszerű: Szükség volt rá. Fokozódó peremi idegen aktivitás miatt folyamatosan bővülő CMC-nek hajók kellettek. Esetlegesen agresszívan reagáló céges hajókkal könnyen hadba tudott volna szállni. Ám nem csak a multinacionális cégek vadásznak idegenekre…


Hajó fegyverzete:
- Háti forgatható tornyon két 800 megavoltos részecske ágyú.
- Részecske ágyú tornyára szerelve egy 80 megawattos infravörös lézer.
- A hangárt lézerlövegek védik, amik megsemmisítik a hangár közelébe jutó rakétákat, vagy szállítóhajókat.
- Hasi részen egy Ventral railgun található.
- A hajón található még hatvan darab orbitális akna is, vagy kihelyezhető fegyver platform.


Hajót szükség esetén egy felhatalmazott angolul jól tudó ember is képes elvezetni, ha a központi számítógép jól működik. Máskülönben egy pilóta szükséges.

Advertisement