AvP:War FRPG Wiki
Advertisement

A lőfegyverek nem ölnek, de a lövedékek igen. Az emberiség nagyon ért a másik megöléséhez, nagy utat tettünk meg a középkori puskáktól a ma ismert lőfegyverekig. Eme fejlődés során nem csak a fegyverek, hanem az általuk használt lövedékek is változtak. Ma már rengeteg féle-fajta lőszer létezik, kezdve a gumilövedéken át a R.I.P. skulóig.

9x19 mm-es Parabellum

Normál Parabellum lövedékek.

Talán ez az, amiről mindenki hallott és fejből tudja mondani, hogy ezt pisztolyok és géppisztolyok használják. Bár a fegyverek lőszereinél 9 mm-er van megadva, jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért csak a Parabellum kap leírást. Az ok egyszerű, több tucat 9 mm-es lövedék van és ezeknek mind külön leírást csinálni, illetve a JK-knak elolvasni sok lenne. Nem is beszélve arról, hogy azoknak is több variánsa van, ahogy a Parabellumnak is.

  • NATO standard: a NATO tagországok használják, katonák, rendfenntartók és civilek egyaránt. Egyetlen lövedék súlya 7-8,3 gramm között van, az alap lövedékkel szemben annyi, hogy ez bírja a túlnyomást. Magyarán nem fogja a fegyvert károsítani... egy darabig. Ha az ember minden nap lőgyakorlaton ezt használja, azzal megnöveli az esélyt, hogy egyszercsak a fegyvere szétrobban a kezében. A +P előnye, hogy nagyobb megállítóerővel bír, ellenben létezik +P+, ami még erősebb.
  • 9mm SESAMS: az amerikai hadsereg használja kiképzési célokra, esetleg a rendfenntartók ha kell. A SESAMS nem tud halált okozni, ereje egy paintball lövedék szintjén van.
  • VBR-B féle Parabellum: erősen módosított lövedék, ami AP lövedéknek minősül, de senki se gondolja, hogy ez nagyon erős, mert ez önvédelmi pisztolyhoz van gyártva, amit civilek is használhatnak. Éppen ezért érthető, hogy komolyabb páncélokat nem visz át, lévén a betörők, bűnözők számára az is elég, ha a a szívükben, tüdejükben áll meg a lőszer, nem kell, hogy a hátukon jöjjön ki. Talán ez az egyetlen lövedék, ami át is tudja ütni egy xeno páncélját, talán...
  • Ólomrepesz: bár ez nem a Parabellumhoz jönne, de az egyszerűsítés miatt ide sorolom be. Nevezhetjük dum-dum golyónak, hiszen a lövedék amint eléri a célpont testét, abba belerobbantja az ólmot. Tehát van egy bemeneti nyílás és a testben több tucat srapnel, ez sokkal hatékonyabb, mint az átlagos lövedékek.
  • Foszforos 9 mm-es: ez sem Parabellumos, ez is az egyszerűsítés miatt van itt. Egyetlen ilyen lövedék képes megölni egy kifejlett alient, már ha olyan helyen lövik meg. Persze emellett a célpont lángra is kap.

Rogyókúpos 9 mm-es: vagy kumulatív lövedék. A becsapódás helyén átégeti a páncélt és a testben robban. Pár jól irányzott lövéssel egy kifejlett xeno kivégezhető, lehetséges a csonkolás is, így egy fej lerobbantása nem akadály.

Próba

L. = Civil hozzáférhet-e legalálisan. Ez zsoldosokra nem vonatkozik.

9x19mm

Név Leírás L. Ár
NATO standard Jól bírja a túlnyomást. Magyarán nem fogja a fegyvert károsítani... egy darabig. Ha az ember minden nap lőgyakorlaton ezt használja, azzal megnöveli az esélyt, hogy egyszercsak a fegyvere szétrobban a kezében. Igen 2$
SESAMS Kiképzési célokra használják, esetleg a rendfenntartók ha kell. A SESAMS nem tud halált okozni, ereje egy paintball lövedék szintjén van. Igen 1$
VBR-B Erősen módosított lövedék, ami AP lövedéknek minősül, de senki se gondolja, hogy ez nagyon erős, mert ez önvédelmi pisztolyhoz van gyártva, amit civilek is használhatnak. Éppen ezért érthető, hogy komolyabb páncélokat nem visz át, lévén a betörők, bűnözők számára az is elég, ha a a szívükben, tüdejükben áll meg a lőszer, nem kell, hogy a hátukon jöjjön ki. Igen 3$

M901

A szabvány 9x19 mm-es lőszer leváltását szolgálja. Kiskaliberű és fémmagú, ami egy nagy ütközésű gyantagolyóban van, ez becsapódáskor széttörik, hogy a fémmag a testbe hatoljon. Az ilyen lőszer képes átütni egy xeno testét, bár még nem okoz halált, még pár lövés kell hozzá.

A27

A hajtóanyag hajtotta lövedékek jelentősen nagyobb sebességgel hagyják el a pisztoly csövét, mint az alap 9 mm-es. A gyorsabb lövedék nagyobb kárt tud okozni a célpontban, nagyobb az átütő ereje.

4.4 mm-es puhatöltény

4.4mm-es.png

A hipersebességű puhatöltények úgy vannak tervezve, hogy becsapódáskor gombaszerűen szétlapuljanak, így minden energiájukat átadják a testnek, ahelyett hogy átütnék azt. A hármas kategóriájú testpáncél sem véd ellene (jelzésképpen, az M3 páncél 6-os, vagy 7-es kategóriájú). A bemeneti nyílások mindig apróak, a sebek azonban hatalmasak, akár egy lövedéktől is öklömnyi lyuk keletkezik a szervekben. Mondani sem kell, hogy egyetlen lövés is halálos tud lenni, illetve ha valakit arcon lőnek vele, abból nem sok minden marad

12.5 mm-es acélköpenyes lövedék

Megjegyzés: ilyen a valóságban nincs, ezért úgy vettem, hogy lesz ez .50-es kaliber, amik ráadásul acélköpenyesek. Hogy ez mit jelent? A géppuskák ilyen kalibert használnak és tudjuk, hogy azok mekkora pusztítást tudnak végbevinni. Erre jön rá, hogy eme lövedékek acélköpenyesek, amik ugyan majd megeszik a csövet, de cserébe az ellenség biztos meghal. Páncélozott, vagy nagydarab célpont ellen kiválóan megteszi, egyetlen lövéssel azonnal halált lehet adni egy kifejlett idegennek, de a predatorok Kemény Húsú páncélja sem bírja jobban. Egyedül a királynőknél lép fel gond, mert ott egy lövés nem halálos, bár az is igaz, hogy az úrnő a padlóra kerül. Ám mi van a páncélozatlan ellenfelek ellen? A lövedékek átütik a testét és ha nem ér létfontosságú szervet, akkor a célpont még él és ha van ereje hozzá, akkor még visszatud támadni. Persze a célpont így is, úgy is elhalálozik, csak nem mindegy, hogy ama idő alatt visszatud-e lőni/támadni, vagy sem.

AP

.30-as lövedékek (gépkarabélyba).

Páncéltörő lövedék. Ebből is rengeteg van, de ez most mellékes. Az AP lövedék bár megeszi a fegyvercsövet egy idő után, de cserébe eszméletlen erős lövéseket lehet leadni. Eme lövedékeket arra tervezték, hogy gyalogsági páncélokat üssön át. A gond akkor van, ha a célpont nem visel páncélt, mert akkor nincs semmi, ami lelassítaná a lövedéket, így mondhatni átrepül a célponton. Ez azért gond, mert ha a célpontot nem létfontosságú szerven lövik, akkor még életben marad és képes visszalőni, visszatámadni. Persze ez függ attól, hogy hol lövik meg, milyen messziről, milyen kaliberrel, hányszor lőttek belé, stb. Az AP lövedékek erőssége változó, mert nem mindegy miből lövünk milyet. Egyes AP skulók csak a közepes páncélt viszik át, másokkal meg pár lövéssel egy praetorian is kilőhető.

FONTOS! Civil használatban NEM kapható maroklőfegyverekbe. Ennek oka egyszerű, a betörők sanszosan nem katonai páncélzatban akarnak betörni, illetve a vadászatnál az állatok sem viselnek magukon páncélt. A másik ok meg az, hogy ha lehetne maroklőfegyverbe kapni AP lövedékeket, akkor a bűnözők pisztolyokkal képesek lennének komoly károkat okozni a rendfenntartók soraiban.

.445 SuperMag

SuperMag lövedékek.

Super Magnum lövedék, a Magnum lövedékek alapból hihetetlen erősek, a Super jelző meg ezt tetézi. Maroklőfegyverből és gépkarabélyból is lehet lőni, hogy a célpontot szó szerint kilyukasszuk, bár a cafatokra robbanás találóbb lenne...

.45 ACP

Advertisement