AvP:War FRPG Wiki
Advertisement

Járművek

Túl sok járművük nem ismert. Minden bizonnyal a nagyon fejlett gépiesített járművek mellet használnak állati erővel hajtottat is.


Automata tojástelepítő

Automata tojástelepítő

Ez egy lánctalpas vagy kerekes jármű mi elején két olló szerű kapaszkodó / húzó alkalmatosság van, ezzel birkózik meg a nehezebb tereppel. Az orbitális pályán keringő űrhajóról lövik a bolygó felszínére. Rakománya pedig több tucat idegen tojás. Ezeket egy sorba lerakja a bolygó felszínén.

Miután a munkáját elvégezte két lehetőség áll fent: Önmegsemmisítés, vagy vissza viszik a hajóra. Nincs vezetője teljesen automatikus.

Tojás hordó

Kevés önálló intelligenciával bíró gépük van. Tojástelepítő az egyik, illetve a hozzá tartozó kis tojás szállító dronok, mik még az űrhajóban végzik a tojások telepítőbe való szállítását a válogatás után.
PredGun
Predgun

Ritkán, csak totális harci helyzetben kerül elő eme lépkedő fegyverplatform. Nagy erejű plazmaágyú ez. Maga a gépezet lassú. Telepített formában védelmi funkciókat önállóan is képes betölteni. Ám a helyváltoztatáshoz irányítani kell, ekkor pedig a vezetőjének kell célozni és tüzelnie. A gépet a predatornak összhangba kell hoznia a saját computerével, ezután távolról irányíthatja.

Irányítása alkari panel segítségével történik, míg a maszkban a predator azt látja, amit a gépezet érzékelői sugároznak neki.

A platform képes a Gyarmatügy hivatalosan hadrendbe állított három harckocsi típusát reggelire felfalni egy lövéssel. Bár egy jó száz tonnás szupernehéztankba már beletörik a bicskája. Továbbá képes gyengébb lövéseket sorban leadni, ezzel légvédelmi funkciót is betölthet. Bár erős, a védelme csapnivaló, egy jól irányzott ágyúlövéssel könnyen az égi vadászmezőkre küldhető.


Sikló
Sikló

Egy ritkán használt lebegő platform. Lábfej- és a test helyzetének változtatásával lehet irányítani. Egy tapasztalt használó könnyedén képes bonyolult és éles manővereket végrehajtani. Gépnek nincs fegyverzete, ellenben akár 70 km/h-t is képes elérni rengeteg légkőr típusban, csupán annyi a feltétel, hogy legyen oxigén.

Shrine

Shrine

Egy multifunkcionális mesterséges intelligenciával bíró gépezet, mely egyszerre szolgál kommunikációs egységként, medikai központként, ellátmányos egységként és defenzív önműködő lövegként. Lényegében hosszabb vadászatoknál a fölös felszerelés tárolására alkalmazható.
Önmagától lassú helyváltoztatásra képes, révén antigravitációs berendezéssel is el van látva.


Felszerelés

Fegyvereken kívül meganyi hasznos eszköz segíti még a vadászatott. Ilyen az álcaháló, a maszk, vagy a medikai felszerelés.


Álcázó berendezés (CFG)
Álcázó berendezés

Az álcázó részt egy háló alkotja, melyet a ragadozó a testén hord. Ez a háló, ha energiát kap, a vadász testének minden részét, a páncélzatot is beleértve, egy fényhajlító erőtérrel vonja be, mely így 80-86%-os láthatatlanságot ad neki. Ez sötétségben akár 90-99%-ik fokozható. Persze az idegenek, és más olyan lények ellen, melyek nem csak a látásukra hagyatkoznak, hasztalan. Az energiát, egy álcázó generátor adja, mely az energiatelepből táplálja a rendszert.

Egyetlen nagy hátránya, hogy nem használható nedves környezetben. Vízzel érintkezve kisül a rendszer, és megszűnik az álcázás.

Fejlesztett CFG generátor roppant energia igényes, ellenben háló nélkül is működik, és míg a háti fém táskát nem éri víz, addig jól működik. Eme CFG van beépítve a nehézpáncélokba.

Álcaháló továbbá még hőmérséklet szabályzásra is szolgál, természetesen ez is energia igényes. A háló egy vékony hőburkot képez, (Ugyan, úgymint a fényhajlító erőteret.) mely szabályozható. Ezzel a vadász fagypont alatt is kényelmes hőmérsékletben érezheti magát, ellenben minél nagyobb a terhelése annál több energiát fogyaszt.

A nagy teljesítményű CFG-k álcaháló nélkül is képesek álcázni. Bár ezek több energiát fogyasztanak.


Energiatöltés
Nulpontgenerátor

Három módja létezik. Egyik, hogy berendezésekből töltik fel az energiakészletüket. Például emberei eszközökből is könnyűszerrel energiához juthatnak, máskérdés, hogy ezzel tönkre is tehetik ama emberi gépezetet.

Második, egy a felszerelésük automatikus energia töltése. Akkor a „ruházat” a környezetből vonja ki az energiát apránként. Viszont ha valami miatt teljesen lemerült, akkor erre nem képes. Eme töltődés teljesen automatikus, ám időigényes. (Ez kiküszöbölhető energia kristályokkal, miket a rendszerbe építenek, ekkor mindig van minimális töltés.)

Ha minden kötél szakad, akkor ott van a nulpont generátor. Eme eszköz bármikor igénybe vehető, és a környezetből gyors ütemben szivattyúzza ki az energiát. Viszont erős hanghatással és fényjelenséggel párosul. Továbbá a környezetet is kicsikét lehűti. (Kis zárt helyen, amibe épp, hogy csak befér egy yautja, bizony fagypont alá is viheti a hőmérsékletet.)


Alkaripanel

Alkaripanel

Rendszerint ball karon található kis számítógép. Multifunkcionális. Irányítható vele az álcázó berendezés, a maszk, a fegyverrendszerek és kommunikálni lehet vele és hangokat is fel lehet vele venni. Természetesen minél tapasztaltabb egy vadász annál inkább elméjére bízza ezeket, így a panel háttérbe szorulhat. Egyes klánok levehető változatot használnak, míg mások úgymint az ikerpengét, a karjukba építik.
Fentebbiek az alap funkciók ezek mellet az alábbiakkal is rendelkezhet egy ilyen számítógép. (Megjegyzendő, hogy mind egyszerre nem lehet.)

Analizátor
Panel része egy kis mintagyűjtő-tű, a mintát a gép elemzi és akár a maszk látásmódja is a mintához igazítható.

Stimuláló
Rendelkezik egy kis foglalattal mihez kapcsolva a „regeneráló-tű” feltölthető.

Holográf
Egy kisebb holografikus képet képes kivetíteni.

Csuklópenge
Egyes yautják mindkét karjukon viselik. Eme esetben jelentősen átszabott alkari panel szükséges.

Power Punch Glove

Erőnövelő kesztyű
Egy fémhídból áll, ami a predator parancsára működik. "rézujjízületekkel" kapcsolódik a alkarpanlelhez. Egy kemény ütéshez használják, elég erős hogy a szilárd betont is áttörje.
Kesztyű megvédi a kézfejet és kart az ütés erejétől. Speciális erőteret generál maga körül, továbbá felerősíti a yautja izomerejét. Akadályok elhárítására alkalmazzák, vagy speciális esetben harcra.

Energiasugárzás
Enyhe kimenő energiával tudnak kapcsolatot létesíteni saját számítógépes rendszereikkel, míg ez az emberi rendszereket rendszerint deaktiválja/kisüti.
Eme sugárzó beállítható „szívásra” is. Ekkor energia tárolókból képes energiát felszívni, ezzel a predator készletét feltölteni.

Önmegsemmisítés
Alkaripanel túltöltésével robbanás idézhető elő.

Páncélok

Bölcs vadász mindig megfelelő felszereléssel vadászik, és veszélyes prédának nem megy neki egy szál ágyékkötőben. Természetesen vadászatokon kívül, más alkalmak is vannak mikor páncélt kell öltenie a yautjának.


Könnyű páncélzat

Legalapvetőbb öltözék vadászatokra. Leginkább egy vagy két könnyű vállvért (Ezekhez van kapcsolva a váll-löveg például.) ágyékkötő, esetleg fél mellvért, mi rendszerint a szívet védi. Továbbá bőr tartozékok.
Cserkészős vadászatokra illetve nem életveszélyes prédák esetén alkalmazzák. Továbbá mivel alig van páncélzat így a mozgást sem korlátozza. Gyengébb ám fürgébb testfelépítésű yautják előnyben részesítik, révén így ki tudják használni a fürgeségüket.


Lesvadász páncél

Sisakja módosítva van, hogy hosszabb távolságra lásson, mint normál maszk. Hosszú álcázásának titka: egy különleges alacsony energiájú öltözet mikrohullámú optikai terelővel. Így nem kell hordania az álcahálót. A páncélzat törékeny, semmi védelmet nem ad és még a viselőt is megakadályozza a gyors meneküléstől.
Páncélzat tökéletes 100%-os láthatatlanságot nyújt. Egy méterről sem lehet kiszúrni a viselőjét. Pár kisebb sérülés rontja a páncél hatékonyságát, viszont még működő képes. Páncél komolyabb sérülése esetén használhatatlanná válik. Ugyan annyi energiával dupla annyi ideig nyújt védelmet a páncél. Fekete festése pedig szükségszerűen éjjel nyújt segítséget a lesvadásznak.

Közepes páncélzat

Komolyabb prédák esetén vagy háborúban alkalmazzák rendszerint. Típus függő.


Awu’asa

Egyes klánoknál alap páncélzat. Az idegenek ellen, úgynevezett teljes mellvértet, Awu'asa-t használnak, mely a vadász egész felsőtestét megvédi az idegenek savas vérétől, valamint a végtagoknak is nagyobb védelmet biztosít. Ezeket általában saválló fémből készítik, ám előfordulhatnak gyengébb anyagból előállított vértek is.
Beavatások esetén rendszerint sima fémből készültet kapnak az ifjoncok, ám a beavatottak már rendes saválló páncélzatban is részesülhetnek.


Főnix páncél

Ősök Tanácsának szolgálatában lévő vadászok közül aki Spear Master akar lenni, annak egy Vy'drach vagyis Főnixet meg kell ölnie csak dárdát használva. (Bakuub) Lény legyőzése után a lény testének felhasználásával páncélzatot készít a vadász. Eme páncélzat ellenáll a tűznek, áramnak és sugárzásnak.

Egyszóval mindenféle energia alapú sérülésnek. Sőt, a páncélzat nem hogy nagy fokban ellenáll, de az energiát még át is alakítja, így a páncél hordozójának energia készletét gyarapítja.

Nehéz páncél

Nehézpáncélokat ritkán használnak. Leginkább háborúkban, vagy speciális vadászatokon.


Nehéz vadász páncél

Teljes testet befedő páncélzat nagyban korlátozza a mozgást és súlya miatt ugrások távolsága is lecsökken. Speciális préda esetén alkalmazzák, ami nagy masszív és erős, ellenben lassú. Gyors préda nehéz páncélban veszélyes is lehet. Csoportos vadászatok esetén egy vagy két vadász szokott nehézpáncélban lenni, míg a többiek könnyű vagy közepesben.


Vanguard páncél

Vanguardok páncélzata hihetetlenül erős. Első ránézésre nem is yautja páncél. Feltehetően fekete ércet is tartalmaz így számos emberi kézifegyver át sem tudja ütni. E mellet természetesen saválló. Ha ez nem lenne elég, akkor Killscreen Generatorral is fel lehet szerelni. Előrejelző tüskéi sötét plazmát bocsátanak ki, amik megállíthatatlan hullámokban ömlik parányi részecskékben az ellenség által kilőtt lövedékre így elpárolgatva azt. (Ha egy M41A-ból lőnek rá, akkor az összes lőszert képes kivédeni, de két fegyver esetén ez már nem igaz, sőt a generátor a leterheltség miatt besül és leáll. Lézer, plazma és szokásosnál gyorsabb lövedékek ellen pedig hatástalan.)


Taktikai nehéz páncél

Hatalmas védelmet nyújt a kinetikus, tűz és savas sérülésektől. Nem beszélve hogy a 10 millis AP lőszert (vagy 15 millinél nagyobb) leszámítva az összes lőszer nem tud áthatolni rajta. (Csak sokáig kellene egy helyre lőni normál lőszerrel, de arra nem igazán szokott idő lenni.). Páncélzatot a blazer és hydra katonák hordják. Mivel ők elsősorban nehéz távharci fegyvereket alkalmaznak. Nem lesből támadnak, hanem lényegében szemtől szemben. Számukra életmentő ez a páncél, míg nem tüzelnek, az után nem sok marad az ellenségből. Viszont nagyon nehéz páncél így viselője lassan képes csak mozogni.

Búvárruha

Ennél a maszk sokkal nagyobb teljesítményen működik. Sima maszk is képes oxigént kivonni a vízből, ám lassan, így nem eleget. Eme fajta elegendőt képes kinyerni. Továbbá békatalpak tartoznak eme „páncélzathoz” mi áramvonalas tervezésű.


Díszpáncél

Ünnepi rituálék, vagy a klán vezérek részére pedig léteznek díszpáncélzatok. Jók harcra, ám igazából tiszteletadásra vagy a rang mutatására szolgál. Magas rangú vezérek rendszerint mindig ezt hordják.


Sötét klán páncéljai

Természetesen náluk is megtalálható a könnyű, közepes és nehéz felosztás. Viszont ők híján vannak a vanguard páncélhoz hasonló technológiának. Ellenben minden vadász páncéljába be van építve feromon adagoló, így az harcos idegenek illetve ama életstádium alattiak nem támadják meg őket. (Praetorian és annál fejlettebbeket nem lehet így átverni.) Vannak speciálisan idegenek irányítására szolgáló nehézpáncélok, ezekkel komplexebb feladatokat ki lehet adni az idegeneknek.


Maszk
Maszk

A maszk értelemszerűen a ragadozó fejét hivatott megvédeni. Ezen kívül ez a ragadozó legbecsesebb kincse, benne rejtőzik a vadász legnagyobb segítsége, a komputer. E mellet megszűri a levegőt és szülőbolygójuk légkörének megfelelőt adagol a vadásznak.

A komputer kapcsolatban áll a vadász elektronikusan működtetett fegyvereivel, mint a vállágyú, dobókorong, és az időzített bomba. Ezeket, a fegyvereket csak beavatás után kapják meg, addig is megtanulják a komputer használatát, mely nem csak a fegyverekhez kapcsolódik, de a célzó rendszert irányítja, javítja a vadász látását a visor, vagyis a Gkinmara segítségével, hangfelvevőt tartalmaz, valamint digitálisan tárolja minden vadászat minden jelenetét. A komputer részét képzik az alkarokra erősített interfészek is.

A maszk legfontosabb képessége mégis a látás javítása. Képes a hő érzékelésére, elektromos áram és energia látásara, a fényjelenségek szűrésére, a hidegebb dolgok előtérbe helyezésére, kiválasztott fajta részecskék és anyagok felfogására.

A sisak orr része úgy van kialakítva, hogy a ragadozó mind a négy agyara kényelmesen elférjen benne. Szűrőrendszerének köszönhetően pedig mindig megfelelő összetételű levegőt szívhat, akár szárazon, akár vízben tartózkodik viselője.


Ismertebb látásmódok:

Életciklusnézet2

Életciklus felismerés
Ez a látásmód a sisak adatbázisa alapján kielemzi az idegen életciklusát és annak megfelelő színnel jelöli azt meg.
Arctámadó / Mellkasrobbantó - Sárga
Kifejlett idegen / Köpő / Boiler / Hím - Zöld
Praetorian - Narancssárga
Ravager - Vörös
Carrier - Barna
Királynő – Barnás sárga

Eszközök

Medikai felszerelés

Medikai felszerelés
Gyakran előfordul, hogy a vadász megsebesül és gyors orvosi beavatkozásra, van szüksége. Erre az esetre készítik fel az ifjakat, a medikai tudás elsajátíttatásával. Megtanulják fajuk biológiai felépítését, testük feletti uralmat, és gyógyító készülékeik, szereik megfelelő használatát.
Medikai felszerelés 2

Külső, felületi sérülések esetére csupán vérfelszívót és egy kis fájdalomcsillapítót használnak. Ezt általában egy fecskendővel juttatják a szervezetbe.

Fájdalomcsillapítón kívül serkentőanyagot is tartalmaz, mintegy feltüzelve használóját. A mély, testbe ható sérülések viszont komolyabb kezelést igényelnek. A sebeket fertőtlenítő anyaggal kezelik, majd kiégetik és beforrasztják azt. Ezután nagyobb mennyiségű fájdalomcsillapító következik.

Ezen kívül rengeteg esetre kapnak kiképzést, a csonkolástól kezdve a tetszhalott állapotig sok mindenre.

A medikai készlet a háton van rögzítve, könnyen elérhető. Valamint egy nagyobb csomag is helyet kapott a felszerelésükben.

Továbbá rendelkeznek egy regenerálás serkentő eszközzel. Egy átlag vadász felszerelés teljes maximális energia feltöltöttségének közel a felét fogyasztja el, ha használják. Az eszköz két kis penge, melyet összedugva hengerként tárolnak. Az eszköz pengéit a vadásznak bele kel döfnie a szervezetbe, eztán az elősegíti a regenerálódást. A művelet roppant fájdalmas, rendszerint ordítás nélkül nem igazán bírják ki.


Felderítő szonda „sólyom”

Felderítő szonda „sólyom”

Több féle változat létezik. Az egyszerűbb változat egy hasonló meghajtással rendelkezik, mint az űrhajók. Kis repülőgép mit távirányítással lehet irányítani, de ha megfelelően van programozva, akkor magára hagyható, és automatikusan visszatér. A másik fajta, egy amolyan biomechanikus robot, mit állatok képmására készítenek. Ezekre is szokás meghajtó művet felszerelni, de nem mindig használják, révén a biomechanikus gép saját „anatómiájának” hála képes repülni, mint amiről másolták.

Mind két típusra igaz, hogy távirányítással és automatikusan is képes repülni. Zsákmány felderítésére és megzavarására szokásuk használni. Irányítása alkaripanel révén lehetséges.


Pajzs
Pajzs

Alig használt védelmi eszközük. Csak akkor használják, amikor nem vadászatra mennek, hanem valami céllal, miközben a halál nem a legjobb opció. Erős mégis könnyű fémötvözetből készül. Kialakításának hála a golyók gellert kapnak rajta.

Ezen kívül még létezik a klasszikus értelemben vett pajzs,  akár egész testükkel mögé húzódhatnak. Ezt csak a harcosok használják, és csak akkor kerül elő, mikor háborún kívül más lehetőség nincs. Eme pajzs is összecsukható.


Vágó gömb
Vágó gömb

Vékony vízszintes fém akadályokon való átjutásra használatos. Roppant kicsi kis gömb, mi ha aktiválódik, három kis penge villan ki belőle. Ezek után gyors pörgésbe kezd, miután elérte a megfelelő fordulati sebességet egy kört ír le. Így megolvasztja a fémet, és e révén egy kört vág ki a fém lapból. Eme kivágott lyukon egy vadász kényelmesen átfér. A művelet sokkal csendesebb, mintha átjárót robbantana magának a vadász.


Trófeatisztító/karbantartó eszközök
Alien bőr vágó

Ezekből is rengeteg féle van. Pl.: Az alienek kemény savas bőrének lenyúzására egy lézeres villaszerű eszközt használnak. (lásd kép) A nem saválló koponyákat, csontokat mellyel saját testüket díszítik egy különleges anyaggal vonják be mi savállóvá teszi őket.


Hologramok
Hologram


Egy kis holokivetítő található az alkari paneljükön is, illetve az űrhajókon is. Ezzel térképeket, bolygókat jelenítenek meg 3D-ben.

A másik felhasználási módja, az edzés. Egyik edzési forma hologramok elleni harc. Bár bele halni nem lehet, de ha valaki a hologramokkal szemben alul marad… az szégyen.

Advertisement