AvP:War FRPG Wiki
Advertisement


Siklószárny[]

Deszant bevetéseknél már nem ejtőernyőt használnak,

Siklószárny

hanem könnyű mégis tartós műselyem siklóernyőket. Leszállás után könnyedén és gyorsan összehajtható, eltehető.

Deszant bevetésekre gyakran UD-4M „Killer Chinchilla” a használt gép.


Jetpack[]

Gyarmatügy sok típust használ gyors taktikai célokra, ám külön fegyvernem nem épül rájuk.


Katonai távcsövek[]

A CMC rengeteg típust alkalmaz, bár

Bimex

valamiben megegyeznek. Mindenkörülmények közt ki kell szolgálniuk az igényt a biztos távolba látásra. Így a legtöbb távcső átkapcsolható éjjellátó módba is. Más funkciókkal is rendelkezniük kell. Ilyen a sugárzás képi megjelenítése, vagy barát-ellenség felismerés.Mozgásérzékelő[]

M314

A mozgásérzékelőt eredetileg rendőri és mentőegységeknek fejlesztették ki,

Mozgásérzékelő
de a CMC és más katonai alakulatok is átvették e modern biztonsági eszközt. Tulajdonképpen egy nagyon érzékeny ultrahang-szkenner, mely a doppler-elmozdulás megkülönböztetésével szűri ki a mozgó objektumokat a
Mozgásérzékelő2
mozdulatlan háttérből. Az érzékelő kijelzője megmutatja a mozgó tárgy vagy élőlény valószínűsíthető helyét, távolságát, irányát, és figyelmeztető hangjeleket is ad. Hatótávolsága nyílt területen 1000 méter is lehet.

Bár tárgyakon keresztül is képes érzékelni, a falak vagy más objektumok akár 20 méterre is lecsökkenthetik teljesítményét. A katonai változatot erős páncélburkolattal látták el.M315

M315

Módosított programmal és érzékelővel rendelkezik. A baráti jeladóval ellátott objektumokat külön jelzéssel jelöli. Ezen felül állandó kapcsolatban áll GPS rendszerrel, így a detektoron megadott célterületek is megjelennek. Ha megszűnik az adatforgalom a szatellittel vagy átjátszóállomással, a detektor elődjeként funkcionál tovább.
Külseje és mérete nem változott, az új funkciók miatt az érzékenysége csökkent. Elődjéhez képest nem olyan érzékeny, bár egy patkányt még észrevesz. Ezen felül az adatforgalom miatt hozzáértők behatolhatnak a detektor rendszerébe távolról is és új parancsokat adhatnak, ezzel téves információval ellátva a katonákat.

M317


M317

315 jó pár funkcióját törölték. Most már nem jelzi ki a célterületet vagy objektumot a készülék, csak egy nyilat használ. Nincs állandó adatforgalom külső rendszerekkel. Egyszeri információ fogadás esetén a készülék az irányt megjegyzi és a távolságot, de mást nem.


M319

M319

Második Idegen Háború elején vált szükségessé egy könnyen kezelhető és olcsó mozgás detektor, amit a leganalfabétább katonai is képes használni. Ezért lett jobbkezes a készülék. M314 képességeivel rendelkezik, leszámítva a fele akkora hatósugarat.


M325

M325

2220-ban hadrendbe állított készülék célterületet egy vörös ponttal jelzi. Ám nem ez a legfontosabb változtatás. EMP álló. Elektromágneses támadás esetén a készülék nem hogy nem megy tönkre, még ki sem kapcsol. Ideiglenesen az érzékelő természetesen megzavarodik, de hamar újra üzemkész állapotba kerül a gép.

S209


S209

Civil forgalomra is gyártott mozgásdetektor. Rendvédelmi és katasztrófaelhárító szervek alkalmazzák leginkább. Természetesen a CMC sem veti meg, hisz olcsó és ez pont tökéletes az ágyú töltetléknek szánt katonáknak. Egyszerű kezelőfelülete van, ám nyílt terepen csak 100 méter maximálisan a hatósugár.

S210


S210

Elődjének tulajdonságai megmaradtak, csak kiegészült három égőtestből álló reflektorral mely teljes kapacitáson félóráig képes üzemelni. Ez a teljes kapacitás alkalmas arra, hogy egy embert elvakítson.

B1

B1

Berserker osztagok számára kialakított strapa- és saválló mozgásdetektor. Első kőrben ezek kerültek ki a Berserkerekhez. M314 tulajdonságaival bír, leszámítva a nagyobb méretet és súlyt.


B6

B6

Kicsi maximálisan 40 méteres érzékeli távval ellátott minimalista készülék. Berserkerek számára készült alternatíva. Úgyszintén sav imunins a készülék.


B8

Mozgásérzékelő 3

2225-ben a WY saját felhasználásra gyártotta le. 360 fokban érzékel és gép programja kiszűri a detektor használóját. Maximálisan ötven méterig lehet beállítani, viszont a pontossága minél nagyobb az érzékelés sugara annál gyatrább.

Feromon detektor[]

Miután az emberiség sok éve szenvedett már

Feromon detektor

És természetesen a GrantCorp büszkélkedhet a legröhejesebb „labor köpennyel”. Mentségére legyen mondva, hogy sav ellen jól véd.

az idegenek miatt, apránként kezdték megérteni a különböző feromonok jelentését. Így több különböző cég is kifejlesztet olyan eszközöket, melyek képesek a feromonokat azonosítani. A GrantCorp ellenben sokkal kisebbet és használhatóbbat készített.

Képes megkülönböztetni a fejlődési stádiumot a feromon alapján. Továbbá feromonból megállapítani, hogy a befogott jel milyen hangulati állapotról tanúskodik. Eme eszköz később a Föld és más planéták megtisztításánál alapfelszereltséggé vált a Gyarmatügynél.Aurablokkoló[]

Ismeretes, hogy az idegenek a prédát úgy különbözetik meg más

Alien elleni álca

tereptárgyaktól, hogy látják az auráját, így már csak az aura elrejtése volt a megoldás, hogy az alienek elől el lehessen rejtőzni. Ez a technológia a Föld visszavétele után már létezett, ellenben a cégek kik kifejlesztették csak saját maguknak őrizték.
Többféle típus is létezik. Létezik alkarra erősíthető változat, mely egy kijelzővel jelzi, hogy mennyi ideig elegendő energia van még. Ez csak a használójának az auráját képes elrejteni. Ám létezik nagyobb is mely egy terület aurajeleit képes blokkolni. Blokkoló nem képes az idegenek auráját blokkolni.
Bár az aurát elrejti a szerkezet, az idegenek így is érzékelik az embert, csak éppenséggel a környezet részeként, mint pl. egy szikla vagy növény. Zaj vagy feltűnő szaggal, vagy éppenséggel ha megüti az idegent a használó bizony lebukhat.
Gyarmatügynél nem kerül rendszeresítésre, cégek saját maguk belső felhasználására gyártják. Ha el is adnak párat, az is egy egész vagyonba kerül.Savsemlegesítő tartály[]

Egy kis spray, mely olyan anyaggal van, töltve mely semlegesíti az idegenek

Savsemlegesítő

Megjegyzés: M10-A sisak van a katonán, a plexiüveg védi az arcát.

savas vérét. Kezdetekben ez tömény koncentrált lúg volt. Majd ahogy több információ derült ki a lényekről és a vérükről, úgy váltották fel a kevésbé veszélyes semlegesítő anyagok. Mint pl. a Nutral gél. Bár, más kérdés, hogy a tömény lúg (pl. Nátrium-hidroxid) sokkal olcsóbb.MMD 20[]

MMD 20

Egy mobil orvosi diagnosztikai eszköz, mely a képes felmérni sérülések mértékét, mibenlétét, illetve betegségeket analizálni. Megfelelő közelségben letapogatja a pácienst. Bal oldalt mintavevő tűvel lehet szövet- vagy vérmintát venni, majd visszadugva a szerkezet kielemzi. Eme utóbbit mintánként tisztítani kell, orvosi alkohollal, majd desztilált/ioncserélt vízzel kiöblíteni.
Övre aggasztható táskájában van az akkumulátor. Nem pótol egy képzett orvost vagy egy robotdokit. Főleg azért is, mivel legfeljebb kezelési módszereket és medikumokat tud javasolni.


TNR Lámpa[]

A tengerészgyalogosok bal vállukon, és a kisebb változatát sisakjukon hordják

TNR LÁMPA

eme a fehéren világító halogén lámpát. A lámpában van egy újratölthető elem, és egy fogantyú, ami lehetőséget ad arra, hogy fáklyaként használhassák. 6 óráig képes egyfolytában működni. Utána cserélni, vagy utántölteni kell az elemet. A kisebb változatát rá lehet rakni a fegyver csővére. Ez a változat követi a sisak mozgását kis szögben, és oda erősíti, fel a fényt, ahova épp a katona néz. Egy órán keresztül képes működni.

Infravörös váll-lámpa[]

Infravörös kevésbé ingerli a szemet, mint a hagyományos lámpa. Állatok

Infravörös válllámpa

esetében szerencsésebb. Az idegeneknek is kevésbé tűnik fel, mint egy hagyományos fényforrás. M3.5 személyi páncél (későbbi M5) esetében ez a rendszeresített váll-lámpa.


M-94 Jelzőfáklya[]

Hosszú ideig képes némi fényt biztosítani a tengerész számára. Az alap

M-94 Jelzőfáklya

mely világításra szolgál, halovány kékes fényt áraszt. Míg a vörös fénnyel égő elég erőteljes, igaz ezt nem világításra használják, hanem akkor mikor a szakasz szétszóródott, és ennek segítségével tájékozódjanak a hollétükről. (igaz harci helyzettől függően használják) A zöldes színűt pedig leginkább légicsapás kérésre, mikor nincs lehetőség számítógépesen behatárolni a célpontot.

Light-stick-diagram-magyar-háttér


Fényrúd

20. században, mint szükség fényforrásként alkalmazták a fegyveres, majd a katasztrófavédelmi erők. Végül a szórakozóhelyekre is bekerült élénk neonos fénye miatt, továbbá mert sok színben létezik. A drágább típusok 12 óráig vagy akár 24 óráig is kibírják. Költségesebbek, mint a fény fáklyák viszont jóval tovább is bírják. Ezen felül aktiválás után kézben is tarthatóak, vagy ruházatra akaszthatóak.

Személyi rádióadó[]

A PDT egy kicsi számítógép egészségi szintjelzővel és kommunikációs eszközökkel. A számítógép bejelent egy azonosító kódot, amit hozzá lehet kötni a számítógép viselőjéhez, ami tartalmazza az azonosító kódot és az eddig történt egészségügyi ellátásokat. Az eszköz helyzetjelzőként is szolgál kolonizálók és tengerészek számára, így nyomon követhetők egy nyomkövető egység vagy számítógép által. A PDT nagyobb verziójának két különböző fajtája van; Az egyik az M3-as páncélzatba van építve, ami kapcsolatot tart a kritikus pontokkal. A második modell karóra stílusban készült: az ember karjára kell helyezni.

Ennek a modellnek mindkét verzióját használja a CMC ami kapcsolatban áll az APC-vel, és a személyi lokátorral. A kisebb verziókat az emberi testbe ültetik be. Általában a nyakba, és a gerinc bal oldalára. Az ICC elrendelte, hogy minden telepesnek 16 éves korában megkapja ezt a beültetést, amíg nem terraformálják a bolygót.

Nem kapható, akinek kell, annak automatikusan biztosítják.

Személyi lokátor

Ez a Eigress Mark 7-es nagyon népszerű a katonák között. Megbízható, és sok célra használható. Ha esetleg a csatatéren megsérül valaki, akkor ezzel az eszközzel lehet megtalálni, és az eltévedt katona is ezzel juthat vissza az egységéhez. A szerkezet a személyi rádióadók jelét fogja. Ez a szerkezet így iránytűként is működik, ami rákapcsolódik a katonai műholdakra, és egy fajta helyzet meghatározóként működik. A hatótávolsága 1000 méter. A célponthoz való távolságot sípolásokkal jelzi.ComTech Hacking Device[]

A hacker készüléket a tengerészgyalogosok lezárt területekre való bejutásra használják amikor diszkréció szükséges, mint például illegális tevékenységek kinyomozása, vagy hiányzik a szükséges robbanószer egy ajtó átrobbantásához.
A ComTech Hacking Device működése változik a modelltől függően, de mind viszonylag alakíthatónak ismert. Az is köztudott, hogy akármelyik hacker berendezésnek szüksége van egy ajtó kinyitásához arra, hogy a tengerészgyalogos előbb felnyissa a panelt így hozzáférve a belső mechanizmusokhoz.


M49

Kicsi mégis hatásos. Szinte az összes tengerész oldalzsebében lapul egy. Használata könnyű. Leginkább ajtók kinyitására használják, de számítógépes rendszerekben való tevékenykedésre is alkalmas. Ez az eszköz arra van kifejlesztve, hogy az adat rendszert mire rá csatlakoztatták, aktiválja vagy deaktiválja. Így nem kell bajlódni a különböző terminálokkal.


M50

EMP álló berendezés, ennyi eltérés van az M49-től. Eme tulajdonságának hála 2230-ban is alkalmazzák még.


M52

Bonyolultabb műveletekre is alkalmas, mint egyszerű aktiválás vagy deaktiválás. Viszont rendes számítógépes rendszerekhez még nem alkalmas.


M56

Bonyolultabb számítógépes rendszereknél ezt az eszközt használják. Mivel az M49, M50 és M52 csupán csak aktiválni ill. deaktiválni tud, így komplikált műveletekre alkalmatlan. Ezzel az eszközzel viszont lehetőség nyílik a rendszer átprogramozására, bár használata jó memóriát és számítógépes tudást igényel.
Be kell állítani a kívánt műveletet vagy műveleteket, majd csatlakoztatni a számítógépes rendszerre.


M70

M56-nál fejlettebb, mivel vezetékes nélküli hálózatra is lehet csatlakozni, ha stabil a jel.

Négyes csatlakozójú „féregeszköz”

Féregeszköz

Pilóták által alkalmazott szabvány négyes kapcsoló aljzatra képes rákapcsolódni. Aktiválni és deaktiválni tudja a pilóta technológiákat. Rendszertő függő, hogy ez mennyi idő. Lehet pár másodperc vagy több óra is akár.
2196 után hozta létre az első darabot a WY. 2230-ban Dr. Spot a Proteuson valamelyest tökéletesítette az eszközt. Így már több kilométer távolságból is lehetett parancsot küldeni a féregeszköznek, mi a pilóta rendszerre van kapcsolva..

M28-as jelerősítő[]

CMC multi jelerősítő szenzor

Tengerészgyalogság által használt jelerősítő berendezés mi azért kicsivel, több funkcióval rendelkezik testvéreinél. Jelerősítőket rendszerint fedett területeken alkalmazzák amik nem engedik át a kommunikációs sávokat. Legyen az sűrű erdő, barlang, bunker vagy akár borzasztó időjárási viszonyok. Jelerősítők lent a felszínen hoznak létre vezeték nélküli kommunikációs hálózatot.
M28-as ezen felül mozgásérzékelőként is funkcionál. Továbbá szükség esetére hangszóró és mikrofon is van beépítve, mint kisméretű sziréna is. Akkumlátora 12 óráig bírja teljes kapacitáson. Hozzákapcsolható külső energiatároló, energia rendszerre kapcsolható vagy más rendszerre miből energiát nyerhet.


Kézi Hegesztő[]

Az ME3 kézi hegesztő az utóbbi 40 évben alapvető felszerelésévé vált a tengerészeknek. Az ME3 tökéletesen hozzájárult a harcászat még hétköznapibbá fejlesztéséhez. Vékony plazmaáramlatot használva az ME3-as képes átvágni vagy forrasztani a fémet gyorsan és egyszerűen. A fő üzemanyag, az oxigént leginkább a levegőből meríti, de atmoszférán kívül is működik maximum 15 másodpercig. Normál körülmények között körülbelül 80 másodpercig képes sugározni forróságot folyamatosan.

Advertisement