AvP:War FRPG Wiki
Advertisement

Ember

Az űrutazókat mélyálomban tartó szerkezet, melyet általában az űrjárművek erre a célra felszerelt termében helyeznek el, legalább a legénységnek megfelelő számban. Megnevezésével kapcsolatban számos változat létezik, melyeknek előtagja a hiperálom, mélyálom, krio, kriogenikus vagy fagyasztó szó, míg utótagja lehet a kapszula, kamra, fülke, cső, henger. Az űrhajós szlengben leginkább a fagyasztó használatos. Szabad licesznről van szó, így a különféle műszerekkel körülvett kapszulák mérete, kinézete és működése változó. Olyan típus is létezik melynél van gyors fagyasztás opció, igen ezt a kriokapszulát lehet élelmiszer tárolásra is használni.
Kapszulákra szükség van, ugyanis a hiperteret az emberi szervezet csak nagyon rövid ideig képes elviselni. 2058-ban még csak majmokkal való kísérleteknél tartottak. Első ember által is használható típusok még folyadékkal (hűtő ás tartósítófolyadék) töltődtek fel, mikor a benne fekvő elaludt. Ez a folyadék a tüdőbe is bejutott, ébredés után az embernek nagy részét ki kellet üríteni a tüdejéből. A folyadék gyorsan párolog, így hamar elhagyja a tüdőt. Nagy előrelépés volt a folyékony anyag gázneműre cserélése. Ennek hála már levegőt lélegző állatok is könnyen szállíthatóvá válta. (Halak és más vízi állatokat élve kell szállítani, vagy sztázist alkalmazni.) Gáznemű tartósító után az ébredés könnyebb, ám egyeseknél így is hosszú perceket vehet igénybe. Gáz ellenére sok modern kapszula továbbra is alkalmazza az intravénás szerek adagolását.
A szerkezet lelassítja az ember életjeleit és mélyálomba kerül. Így évekig utazhatnak, miközben az ember ebből semmit sem vesz észre, de ha nagyon minimálisan is, de öregszik (annyira minimális az egész, hogy a több éves álom alatt maximum, ha perceket öregszik), illetve a sztázissal szemben az emberek képesek álmodni. Ellen Ripley például 57 évig (egy megszakítással, de erről ő maga sem tud) van hiperálomban és ezzel rekordot állít fel, amit Likowski James T. megelőz, ő 60 évet aludt.

Más fajok

Lény kép

Egy mélyálomban lévő pilóta

Az embereken kívül még az űrutasokról lehet tudni, hogy használnak a kapszulákhoz hasonló szerkezeteket. Eme szerkezetekben nem évtizedekig, hanem akár évmilliárdokig is lehet feküdni. A giffek kapszulája akár 1000 évig is tökéletesen hibernál. A predatorok is használnak kapszulákat (szarkofágokat), ezek folyadékkal töltődnek fel, vagyis a kezdeti emberi technológia szintjén állnak.


Sztázis

Sztázis mezők több fajtája ismert. Pilóták használnak olyat amiben az ember gond nélkül mozoghat. (elaludni azért nem tanácsos benne.) De rendelkeznek olyan típussal is, ami azonnal sztázisba helyezi a bele jutó élőlényt. Emberiség a sztázis mezők alkalmazását csak jóval a Föld visszafoglalása után tanulja meg. Ellentétben a hiperálomtól, a sztázisban nem lehet álmodni, ahogy öregedni sem.
Megjegyzés: A hivatalos művek rendszerint keverik a hiperálmot és sztázist. Oldalon a fentebbi érvényes.

Advertisement