AvP:War FRPG Wiki
Advertisement

A gyors csillagközi utazás első mérföldköve volt a Heim berendezés, aminek hála az űrhajó a Naprendszert max 1 év alatt szeli át. Ezt nem nevezhetjük még hiperhajtóműnek. Fejlesztett változata „Displacement Drive” ezzel elméletileg elérhető a fénysebesség, de rendszerint legfeljebb a teljesítmény egyharmadát használják ki. Működési elve az, hogy űrhajó létrehoz egy energia mezőt, hajó előtt a térdidő szétválik, mögötte összenyomódik. Lényegében a hajót ez löki előre. Fényév fölötti utazás eme technológiával Livermore Evanstonnak hála jött létre. (ez is érthető már hiperűr ugrásnak) A technológia nagy korlátja a sok üzemanyag fogyasztás mellet, a berendezések meghibásodásának esélye a nagyobb terhelés mellet. Evanston ezt jelentős mértékben ki tudta küszöbölni narkon ötvözetek tovább fejlesztésével.

Tényleges hipertér utazás az ugrósokkor történik. Technológia első változata esetén Displacement Drive technológiát együtt kellett használni a "Jump Drive" technológiával. Fénysebesség minimum 1/5 részére kell felgyorsulnia a hajónak, hogy az ugrást végre hajthassa. Kezdetben az ugrás egy napig tartott és 6 napig pihentetni kellet az ugró hajtóművet, nem lehetett őket használni. Egy ugrással 25 fényév is megtehető volt. Ez a technológia is tovább fejlődött. Immáron nincs limitálva az ugrás ideje. Technológia alapja, hogy a hajó „nem az űrben halad”, hanem áttör rajta. Vagyis a „hipertérben” halad. Az nem tisztázott, hogy ez egy másik dimenzió, vagy mi dimenziók nem ismert aspektusa. Hiszen célszerű erre kijelölt útvonalon megtenni ezt, mert máskülönben a hajó felkenődhet egy állomásra, bolygóra, vagy más objektumra. Az "ugráskor" halálpontos számításokat végeznek, ha elkalkulálják a hajó súlyát, akkor egészen máshova érkeznek meg. Számolásban a hajó tömege (rakomány, személyzet, minden aminek tömege van) befolyásolja a megtett utat.

Rövidtávon az élőlények képesek elviselni ezt a hatást, problémák rosszulléttel és hallucinációval kezdődnek, hosszú távon pedig halálosak, ha addig az őrülettől nem mészárolták le egymást. Vannak élőlények melyek képesek elviselni ezt az állapotot, ilyenek az idegenek, űrbolhák, ghoulok. Patkányok valamivel tovább képesek kibírni a hiperteret, mint az ember, de hosszabb hiperűrugrás esetén a hajó élő patkány mentes lesz. Elméleti szinten minél kezdetlegesebb és egyszerűbb egy élőlény annál jobban bírja a hiperteret. Ezért van szükség hiperálom kapszulákra. Elenben pl. vízi, nem tüdővel lélegző állatok szállítása nem megoldható. Gyakran van igény ilyen lények szállítására és gyakran még inkább arra, hogy a legénység ébren legyen hiperűrugráskor. Lehetőség van az erőtéren belül egy második erőteret létrehozni, eme erőtér kizárja a hipertér „káros” hatásait.

Megjegyzés:

Lehetséges, hogy a hipertér a negyedik térbeli dimenzió. Tehát a hallucinációkkor látott dolgok, nem hallucinációk, hanem ugyan azok a lények és más dolgok, amiket zöldpenész fertőzés és 4D szemüveg esetén lehet látni. Ellenben hiperűr ugráskor a hajó és a rajta lévők bent vannak ebben a 4. térbeli dimenzióban is. Tehát nem feltétlen azért halnak meg a nem hiperállomban lévő emberek, mert megőrültek és lemészárolták egymást…

Advertisement