AvP:War FRPG Wiki
Advertisement

Hüvely nélküli lőszert használ, melyet a fegyver elektromos impulzusok segítségével lő ki. Ezek a fegyverek harcképtelenek ha a telepük lemerül, így bizonyos időközönként felkell őket tölteni. Viszont roppant jó találati esély érhető el velük, továbbá a hüvelyes fegyverekhez képest kicsi a visszarúgásuk.


Pisztolyok

Impulzus maroklőfegyverek ritkák, mivel pisztolyok tekintetében megmaradtak a hüvelyes lőszernél.

ATM-2 Medina


ATM-2 Medina
Nulla gravitációhoz tervezte az Alphatech a CMC-nek, elég régi fegyver, manapság ritkán használják. Űrruhában könnyedén kezelhető. Egy 15 lőszeres tárat képes befogadni. Nagy mérete az így is kicsi visszarúgás nullára redukálására hivatott. Ugyanis a légüres térben egy kis lökés is képes a sötét űrbe lökni menthetetlenül a katonát.Géppuskák és géppisztolyok

Modern 22. és 23. század kézi arzenálja eme fegyverek impulzus működtetésű generációjára épít. Pontosak, viszonylag kicsi visszarúgás és sokkal több lőszer.


M41A Pulse Rifle

M41A PULSE RIFLE

M41A PULSE RIFLE 2
Az M41A egy 10 mm-es, impulzus-működtetésű, léghűtéses automata támadó karabély, mely a CMC és a UA

Army fő rendszeresített kézifegyverévé vált. A standard változat egybeépült egy PN 30 mm-es pumpás gránátvetővel, tervei a Harrington Automata Karabélyon alapszanak. Könnyű, de kemény: az M41 ultrakönnyű ötvözetekből készül, precíziós fémöntvényekben. A külső tok anyaga titánium-aluminid ötvözet, több belső alkatrészt pedig nagykeménységű, hőálló műanyagból öntenek. Felépítése hagyományos, egy rugós ki-behúzható válltámasz segítségével stabil tüzelési pozíciót lehet vele felvenni automata sorozatok leadása esetén. Beépített tompító nyeli el a tüzeléskor keletkező visszarúgásokat. A célzás a hordfogantyún vágott hornyon keresztül, annak hátsó nyílásán elhelyezett állítható irányzék segítségével történik. Egy 3x nagyítású AN/RVS-52 CCD televíziós célzókészülék is felszerelhető a hordfogantyúra, így növelhető a lőtávolság rossz látási viszonyok esetén. Az M41 a hagyományos US M309 10 mmx24-es, acélköpenyes, robbanóhegyű lőszert használja, mely áthatol a gyalogsági páncélmellényen, és közvetlenül a becsapódás után robban. Egy alap M41 tárba 99 ilyen lőszer fér, azonban az automataadagoló beragadásának elkerülése céljából általában csak 95 %-ban töltik fel a tárakat. A lecserélt üres tárakat a harci helyzettől függően lehetőség szerint megtartják, mivel

M41A_Pulse_Rifle_-_"Hero"_*WORKING*_Prop_Replica

M41A Pulse Rifle - "Hero" *WORKING* Prop Replica

elég drágák.

Az M41A lövések kiváltásához elektronikus impulzusokat használ, melyet közvetlenül a ravasz működtet. A fegyver négyes lövésekre és sorozatra állítható. A tárban maradt lőszerek számát egy LED-kijelző mutatja, mely éjszakai műveletek során lesötétíthető. A fegyver motoros mechanikáját a hordfogantyúban elhelyezett lítium elem táplálja, mely 10.000 lőszerhez elegendő, és a fegyverállványról vagy hordozható töltőről tölthető fel. Az alulra felfüggesztett 30 mm-es gránátvető tartalmaz egy csövet, závárzatot és egy négyes belső tárat, melyet kézzel lehet feltölteni külön gránátkazettákból. Pumpás mechanizmus juttatja a gránátot a töltényűrbe és élesíti a tüzelőmechanikát, melyet a tárburkolat elején elhelyezett ravasszal lehet elsütni. Általában az M40 nagy robbanóerejű repeszgránátot használják, melynek lőtávolsága 400 m.

M41A-nak több megjelenési formája is van. Így több altípus is létezik miknek nincs gránátvetője. Leginkább olyan bevetésen használatosak ezek a fegyverek ahol a nagyobb robbanás végzetes lehet, így megelőzésként eleve gránátvetőcső nélküli fegyvert visznek eme bevetésre.

M41A altípusok


M41

M41A gránátvető nélküli változata.


M41C

M41A szinte modolhatatlansága miatt lényegében ikertestvérként született meg az M41C. Nagyobb kaliberű, mint az M41A. 60 darab golyó található a tárban. Gránátvető helyet sörétes puskákba való lőszert használ (egyszerre négyet lehet betölteni). Közel harcra fejlesztették ki. Nagyobb sebzés és gránát helyet sörétes, leginkább városi harcok esetén alkalmazzák az M41A mellet.


M41AE

M41AE

Az M41AE2 hasonló építésű, mint a M41A de ez némileg alacsony tűzerővel rendelkezik. Opcionálisan a L típusú tár 300 lőszert képes befogadni, ez ellensúlyozza a kisebb tűzerőt, sőt még ad is rá. (sok kicsi sokra megy) Nincs gránátvető funkció. A stabil tartás érdekében kapott egy tartóállványt. Kitűnő fegyver rajtaütésekre


M41A MK2

M41A MK2

M41A leváltására készítették és sikeresen le is szerepelt az archeroni „háborúban”. Kisebb a mérete, mint az M41A, ezért PN30 helyet U1-es gránátvetővel látták el, minek hatásfoka az eredetihez képest valljuk be siralmas, sőt csak egy fajta gránáttal kompatibilis. Alap tárkapacitás 40 lőszer, ezért egy nagyobb 60 lőszeres tár is készült a fegyverhez. Mindkét oldalán van lőszer kijelző, mi indokolatlan, sőt így feleslegbe zabálja az akkumulátort.
Fegyver végül nem váltotta le az M41A-t, de könnyű modolhatósága miatt speciális egységeknél megtalálható még a második háború végén is.


M41ACM

M41ACM

Kisebb kaliberű, mint az M41A, 150 lőszer van egy tárban. Nincs másodfunkciójú támadás mód. Épületi harcoknál szokásos használni, mint támadó SMG. M41A MK2 áttervezett változata, mely népszerűbb is lett.


M41A/2

M41A2

Felhasználó barátabb mint az M41A. Lőszer kijelző átkerült bal oldalra, új fajta gránátok készültek hozzá (M80A/B/C/D), ezen felül  célzás könnyebbé vált. Feketeleves viszont bőséges. Első tár folyamatos kilövése esetén a fegyver és főleg a csöve hihetetlenül felmelegszik, a második tár esetén, ha a cső nem hűlt le eléggé, akkor pedig a fegyver besül, vagy akár berobban. Mindezek mellet hihetetlenül pontatlan. Jobb páncél átütés ide vagy oda, gyártást felfüggesztették és az M41E került előtérbe.


M41E

M41E

Futurisztikus kinézetet kapott, e mellet a gránátvető alkalmazásához elég a tűzmódot átváltani. A pumpás gránátvető módszer teljességgel elmaradt. Rendszeresítették a gyarmatügyi seregben viszont az Első Idegen Háború alatt a gyárak elpusztultak, így az addig legyártott példányokon kívül újak nem készültek. Második háború alatt az M41A gyártása folytatódott.


M41AE2M

M41AE2M

Támogató impulzus gépkarabély. A tárban hatvan darab (maximum 61) 20millis ArP (Armor Penetration – páncél átütő képesség) golyó található. A földi háború idején lett rendszeresítve a praetorian idegenek miatt, korlátozottan ravagerek ellen is alkalmas. Maga a fegyver kitűnően teljesítet, ám egymagában nem alkothat elsődleges támadó kézifegyvert. Egy M41AE2M vs. ravager esetén milyen színű koporsója legyen a katona maradékainak?


M40A Impulzuskarabély

M40A Impulzuskarabély
M41A elődje, mi mit mára már leszereltek. A 130 lőszert tartalmazott a tár, pontatlansága és a túl gyorsan való felmelegedés miatt hamar szükségessé vált az utód elkészítése, mi az M41A személyében jött. Gránátvető funkció a négy férőhelyes belső tárral itt is megtalálható.M40A Light
M40A Light

A fegyver rövidebb és kisebb változata. A tár 100 lőszert képes befogadni. Másodfunkció egy automata sörétes, ehhez tartozó tár 4 lőszert képes csupán befogadni. Viszont rajta található szkenner, mely képes a legtöbb épület falon „átlátni” így felfedve a mögötte bújó ellenséget. Szkenner egy kábellel csatlakozik a speciális headsethez, minek kis monitorán a fegyver használója láthatja az objektum mögötti dolgokat.

M40C

M40C

Egy volt orosz fegyvergyártó cég adta be a pályázatot, mit a CMC visszadobott. De végül a cég legyártott több ezer példány eme dobtárás fegyverből. Ugyanannyi gránát fér bele, mint az M41A-ba, viszont a tárába 500 lőszer fér. Alacsony költségvetésű Gyarmatügyi helyőrségeken található pár darab.M47A1


M47A1
M41A mintájára tervezett kis hatótávú SMG. 9 millis hüvely nélküli lőszert használ. Dobtár 130 lőszert képes befogadni. CMC helyőrsökön elvétve lehet vele találkozni. Különböző biztonsági erők használják inkább.M39 SMG

M39 SMG

Armat gyáraiban született a fegyver. Két féle tárat forgalmaznak hozzá. Kisebbel könnyebb mozogni, ebbe csupán 48 lőszer fér, míg a nagyobba 72. A CMC főleg a kiszolgáló személyzetnek osztja ki fegyverzetnek, bár ha használni kell, az már régen rossz.Duchamp Blaster

DUCHAMP BLASTER

500 lövedék fér bele, 2 belső tárral rendelkezik (8 gránát összesen). Közepes erősséggel rúg vissza. A Duchamp Blaster egy kísérlet volt, hogy feljavítsák az arányát az impulzus karabélynak. Az eredmény egy nehézfegyver, amit a CMC elvetett az M41AE2 támogatására. A Duchampot civil társaságok használják, bár CMC helyőrsökön is előfordulhat. Nagy mérete miatt kissé nehézkes a kezelése.


M31 Pulse Rifle

M31 Pulse Rifle

A tengerészgyalogos 70 program keretében került ki a csapatokhoz a híres M41A, ezzel a régebbi impulzus fegyverek elavulttá váltak, ezért fogták az M40A és M40A Light fegyvereket és ötvözték. Az eredmény két fegyver lett: egy ami a szakasz parancsnokoknak jár (fenti kép) és ami a sima gyalogságnak (lenti kép). A fenti képen látható fegyver 40 golyót tud befogadni, válltámasszal van ellátva, ami elnyomja a visszarúgás erejét. Az M40A Lighton található szkenner is hozzá jár, igaz kissé módosítva, de ezt le lehet szerelni és egy közepes távra jó irányzékot lehet rá tenni. Súlya 3.1 kg ha tárral együtt számoljuk. A lenti képen szereplő fegyver inkább egy túlméretezett UZI-nak látszik, tár mérete 130 golyó, válltámasz nincsen, pontossága viszont az első sorozatnál jó, utána ha a katona folyamatosan tüzel vele a szórása egyre nagyobb lesz. 3-as és 1-es sorozatra lehet állítani. Megbízhatósága pedig... szerencsés az ember, ha a második tárat is ki tudja lőni beakadás nélkül. Súlya pedig 4.5 kg tárral együtt, hosszabb idő után már keserves a kézben tartani. Ezektől eltekintve a két karabély még napjainkban is hadrendben van, igaz inkább a szakaszvezetőknek készült típus, de a másik változat is megtalálható a kiképző bázisok bármelyikén (mint a Római Bir.-ban itt is nehezebb fegyverekkel gyakoroltatták az embereket, hogy az igazi fegyverekkel már magabiztosabbak legyenek). Egyik fegyver sem képes átütni egy Praetorian páncélját, ezt hamar megtanulták a katonák.


Alphatech T7

Alphatech T7

Alphatech egy kísérlete volt megreformálni a fegyver tárkezelési módszerét. Felemás sikerrel. A fegyver tárát a válltámaszba kell helyezni. Tüzelés közben emiatt a válltámasz vibrál, sőt hosszabb használat után az ember válla elzsibbadhat tőle. Egy valami miatt viszont mondhatni nagyon jó a fegyver. Hason fekvő helyzetből való tüzelés esetén nagyon kényelmes fegyver, révén más fegyverektől eltérően a tár nem a fegyver alján kerül a fegyverbe. Fegyver 50 lőszert képes befogadni.
Minden hivatalos szervnél kiment a forgalomból elég hamar. Feketepiacon és sima fegyverkereskedésekben is hozzá lehet jutni. Gerillák is előszeretettel alkalmazzák.


GG-62 "Kézi Ágyú"

GG-62

A fegyver valamelyik U.P.P. intézetben született meg. A kiírt pályázat egy könnyű, olcsó és pusztító kézifegyver megalkotásáról szólt. A GG-62 nyerte meg a pályázatot, a fegyver megfelel az M56 Smartgunnak az U.P.P. bolygóin (erős túlzással). Eme fegyver pusztító erejű, de legnagyobb hátránya hogy gyorsan zabálja a töltényt. A fegyver tárába 60 golyó fér, ami soknak hangzik, de ha a fegyver 6-os sorozatban lő, akkor egy ravasz rántással ezt a mennyiséget 10 másodperc alatt ki lehet lőni, utána jöhet az újra tárazás. Ettől eltekintve nagy pusztítást tud okozni az élőerőben. A fegyver minden 10. gyalogos katonához került ki, szakaszonként 4 ilyen fegyver található. De az évtizedek teltek és a GG-62 elavult, viszont még most is található 2 millió példány, többségében U.P.P. területen, de megtalálhatók számos kommunista nézeteket valló gerilla szerveknél és még idegen imádó szektásoknál is néha napján. A GG-62 egyes példányainál modernizálás gyanánt már a tárakba 80 golyó fér, 3-as sorozatok vannak és válltámasz is van hozzá. Súlya 2 kg 80-as tárral és válltámasszal. Viszont megmaradt egy nagy hiba: a túlmelegedés! Még a 80 golyót kilövi, de ha egyfolytában tüzelik vele el a tárakat, akkor úgy a 4-5. tárnál a fegyvercsöve eldeformálódik és használhatatlanná válik. A CMC egységeinél nincs elterjedve, viszont a gerillák hatásosan használják, könnyen elrejthető és rajtaütéseknél nagy károkat okoz az ellennek.


Tradex M38T
Tradex M38T

Egy mára már teljesen elfeledett fegyver, annak ellenére, hogy nem is olyan régi. A tárba 50 db 10mm-es lőszer fért, míg rendelkezett egy két gránátot befogadó belső tárral. Fegyverbe cső fölött beépíthető lámpa és lézercélzó található. A Tradex tervezte és gyártotta. A Gyarmatügy is nagy tételben vásárolt belőle a földi és más planéták elvesztése miatt fellépet fegyver hiányban. Viszont később, ahogy normalizálódott a helyzet, ez az otromba fegyver porfogóként végezte a raktárakban. Használata alapjaiban olyan, mint az M41A.Weyland Yutani Defender Heavy Auto

Weyland Yutani Defender Heavy Auto

20 millis impulzus lőszert használó fegyver speciális H68-as repeszgránáttal, mely bal oldalt tölthető a fegyverbe. Tár kapacitása 25 lőszer. Tüzérségi alakulatok számára kifejlesztett támogató tűzerő. Természetesen kifejlesztés után nem csak eme célra alkalmazták. Főleg, hogy a Tüzérségi projekt kukában végezte. Számos biztonsági erő alkalmazásába került a fegyver.HK875

Heckler und Koch német cég bár háttérbe szorult a fegyvergyártók közt, még

HK875

mindig képes minőségi fegyvereket létrehozni. Bár hivatalosan eme remekművük nincs rendszeresítve az Űrgárdában, az mégis vásárolt pár száz darabot kisebb helyőrségek számára. Leginkább cégek és a megmaradt nemzetek hadereje használja. Viszont feketepiacon is jó keletje van.

A Gyarmatügy az M41A és annak családjára épít. Így másmilyen fajta pulzárfegyver rendszeresítés a „hagyományokat” bolygatná meg. Idegenek megjelenésekor a testőr idegenek ellen a CMC a M41AE2M fegyvert fejlesztette ki. Holott, a HK875 már egy létező és jól bevált alternatíva lett volna.

Húsz millis páncéltörő lőszert használ, melyből a tárba 30 db fér. Fegyver robosztus mérete a visszarúgás csillapítónak köszönhető. Könnyedén képes áthatolni az idegenek páncélzatán, sőt a praetorian idegenek ellen is megfelelő alternatíva. 1000 méterig kielégítő pontosságának hála egyszerűbb távcsövek használatára is felkészítették a fegyvert.M578 Kramer puska
M578 Kramer puska

A legmodernebb automata impulzus puska. Egy tárban 26 lőszer található. Másodperc törtrésze alatt 26 golyót képes kilőni, így egy fél méter vastag betonfalat átüt. Egy személy átlagosan 10 tárat tart magánál. Könnyen váltható az üzemmód egy kapcsolósegítségével, mivel nem mindig jó, ha az ember egy szempillanat alatt kilövi az összes golyót. Roppant erős, és nagyot rúg. A fegyver képes hamar felmelegedni, így rövid ideig használhatatlanná válhat. Legerősebb tűzmódban egy másodperc alatt kilövi az összes lőszert, ezzel egy félméteres tömör beton falat is képes könnyedén áttörni.


W-Y NSG 23 Assault Rifle (NeuSturmgewehr 23)

W-Y NSG 23 Assault Rifle (NeuSturmgewehr 23)

7.62 milliméteres hüvelynélküli lőszert használ. 30 lőszeres tár létezik hozzá, továbbá egy költségesebb 70 lőszeres is létezik. Fegyver fő ereje nem a lőszer mennyiség, hanem a pontosság és a másodfunkció. Elsődleges tűzmódok, három vagy ötös sorozat. Másodlagos tűzmód pedig W-Y ID23 lángszóró. (Bár felszerelhető gránátvetővel illetve sörétessel is.)
Acheroni kísérleteket felügyelő társasági csapatok fő fegyvere volt. Tíz évvel az idegenek földi megjelenése előtt elég kevés információ volt az idegenekről, a cégnek volt a legtöbb információja mit közel másfél évszázad alatt kapart össze, ezek alapján állították össze eme fegyvert készülve az idegenekre.


M220 Splattergun

Splattergun

Automata puska. Törékeny epoxi-bór-ólom lőszert használ. Páncélzat ellen alkalmatlan. Ám páncél nélküli embert képes megölni. Lőszer becsapódásnál széttörik, ám a lendület miatt átlukasztja az emberi bőrt, így a szervezetben szóródnak szét a „repeszek”. 200 méterig nevezhető pontosnak. Tárkapacitás 10 lőszer.
BioNat bár főleg medikai cég, azért fegyvereket is gyárt. Ráadásul jó kegyetleneket, mint ez a példány.


M4C1

Egyesült Amerika hadseregének alap rendszeresített fegyvere. Tára 50db tíz millis impulzus lőszert foglal magába. Alapfelszereltségként pumpás gránátvető, mely M40-es gránátot használ, viszont egyszerre csak egy lehet a tárban. Továbbá egy red dot célzó is a fegyver alapfelszereltsége.
Ezen felül pár kisebb módosítás elvégezhető rajta.


S.A.W. 1 és 2

S.A

S.A.W. (magyarul fűrész) vagyis Special Assault Weapons, a különleges katonai alakulatoknak készült rohampuska. A S.A.W. 1 (képen a bal felső ember viseli) a mesterlövészeknek készült, vagy legalábbis a jól célzóknak. Elég erős fegyver, egy tárral egy praetorian is a földre küldhető vele, Rászerelhető távcső van hozzá, hatótávja úgy 500 m, tár mérete 5 töltény. A S.A.W. 2 (már egy igazi rohampuska, könnyű, erős és megbízható. Ezt kifejezetten a közepes páncélzatú katonák ellen tervezték, könnyen átüti azokat a páncélokat, a nehéz páncélosok ellen pedig egy gránátvetőt használnak, ami 2 gránátot tud befogadni. Viszonylag ritka fegyver, mert a különleges erők használják, jó ideig titokban is tartották létezését, de az idő haladtával jobban elterjedt, hatótávja 400 m, tára 20 lőszer amit később módosítottak AP lőszerre de ebből már csak 12 fért be. A CMC-ben csak a Halálfejes egységek használhatják. 2200-as évek elején pedig már teljes körben használhatja mindenki, ennek oka talán az lehet, hogy elkészült a S.A.W. 3, vagy csak leértékelődött a fegyver. A S.A.W. 1 valamivel drágább, mint a S.A.W. 2 a nagyobb ereje miatt.


Gwen közepes géppuska

Ki ne hallott volna a Bren és Sten lőfegyverekről? A Sten a Koreai háborúig volt szolgálatban, a Bren az 1990-es évekig, a 2190-as években meg a Gwen közepes géppuska volt a legismertebb brit fegyver. A Különleges Légi Szolgálat (Special Air Service = SAS) embereinek tervezték, mivel eme elit katonai egységnek már ideje volt már valami új cuccot adni. Az első prototípusok 2175-ben debütáltak, de gyorsan újabb és újabb változtatásokat eszközöltek rajtuk. Évtizedekig a különleges katonai és rendfenntartó egységekben volt majd 2200-től a biztonsági egységeknél is előfordult. Az Alphatech előszeretettel szereli fel eme fegyverrel az embereit.
40 golyó/tár, elég ereje van, hogy egy idegent, ha nem is megölni, de hátra tudja vetni (attól függ, hol találják el), különös fegyver, ugyan lassabb a tüzelése a többi géppuskánál, de ezt ellensúlyozza a nagy megállító ereje. Az űrben is használható viszont a forróságot nem tűri, jól ahogy az esős környezetet sem, kifejezetten hideg helyre tervezték. Az emberi közepes páncélokat még át tudja lőni.


Mitsubishi Z92 Raiden (mennydörgés)

Mitsubishi Z92 Raiden (mennydörgés)

Japán lőfegyver a Mitsubishi által, sokaknak a gyár által készített autók jutnak eszükbe, a régi háborúkban érdekelt emberek pedig a cég által gyártott repülőgépek jutnak eszükbe, mint a Mitsubishi A6M Zero vagy a Mitsubishi J2M Raiden. A fegyver enyhén szólva az elfogóvadászról a J2M-ről kapta, mert a géphez hasonlóan a fegyver is hasonló történettel bír.
2192-ben fogant meg az ötlet hogy kellene már valami nagy rombolóerejű, erős és pontos fegyver Nippon harcosainak, főként az űrben tevékenykedő vagy ellenséges környezetben szolgáló katonáknak. A típus tervrajzait a kínaiak megszerezték és a prototípus alapján megcsinálták a saját fegyverüket, de a jogi per miatt Kína több milliárd Yent fizetett Niponnak amiből már gőzerővel dolgozhattak a fegyveren. Az Első Idegen Háború közbeszólt és mivel ekkor még csak 50(!) példány volt érdemben nem szólt bele a harcok menetébe, de 2200-ra már Nippon fő fegyverévé vált, az űrben és bármilyen terepen hibátlanul működik, ereje hatalmas pedig nem látszik rajta, egy könnyebb csapatszállítót ki tud lyuggatni (a golyók bejutnak a gépbe, de már nem lesz akkora erejük hogy a másik oldalon kijőjenek, a lepattant golyók aztán brutális pusztítást okoznak a zárt térben. Tár mérete 25 golyó, de a különleges alakulatok már a kisebb, de ugyan olyan halálos változatot használják (jobb oldal) aminek tárkapacitása 12 golyó. Mindkettőt lehet 1-es vagy sorozatlövésre állítani.

Mesterlövész fegyverek

M4RA Battle Rifle

M4RA Battle Rifle

Közepes hatótávolságú félautomata puska melyet U7 Tac-Shotgun-nal építettek egybe. Fegyver tárába 15 lőszer fér, míg a másodfunkció söréteshez 8 található a fegyverben. Gyárilag S4 2X távcső tartozik a fegyverhez, ám más modellekkel is felszerelhető.
Nem egy világmegváltó fegyver. Pontatlan, pontosságát A14-es csőfejlesztés javítja bár, így sem fog versenyre kelni más mesterlövész fegyverekkel. Viszont egy gyors rövidtávú lövészfegyvernek megfelel.


Alphatech Light Railgun

Egy viszonylag könnyen kezelhető (nagytestvéréhez képest) 10milis lőszert használó sínágyú. Roppant nagy átütőerővel rendelkezik, ám 30 méteren túl a pontossága nem nevezhető még megfelelőnek sem. Rajtaütésekre tökéletes fegyver. Nagy mérete miatt a mozgást hátráltatja, így eme fegyvert csak a legképzettebb zsoldosok választják.


M42A Scope Rifle
M42A SCOPE RIFLE 2
M42A SCOPE RIFLE

Az Armat Battlefield Systems által gyártott félautomata mesterlövész puska. amit a CMC használ, mint alap mesterlövész puska. A zászlóaljméretű egységeknél eme fegyver kulcsszerepet játszik, mert erős és precíz lőfegyver, amivel 1 km mélyen lehet az ellenséges területet lefedni vagy annál többet (terepfüggő). Századonként fordul elő egy embernél az M42A, egy zászlóaljban általában 4 ember akad, akik eme fegyverrel vannak ellátva.
10 mm-es M252 HEAP lőszert használ maga a fegyver és az CMC elsődleges mesterlövész puskája lett. Bár kinézetileg nagyon különböző, az M42A-t úgy tervezték, hogy nagyon hasonló legyen az M41A-val, belsőfelépítés nagyon hasonló. Így aki az M41A karbantartásához ért, az eme fegyvert is rendbe tudja szedni. Tény, hogy nagyobb és erősebb 10 × 28 mm-es hüvely nélküli lőszerrel működik.
A fegyver gyári hossza 81 cm, igyekeztek minden felesleges centit elhagyni.. Egy duratel keretből áll és titán-aluminiumból áll a fegyver. A puska készlete teljesen állítható az egyéni cserkészorvlövésznek, a fegyver lehajtható támasztékkal is bír egy védő szemfedővel. A tárat a puskaagynál a hüvelykujj mögött lehet cserélni. Az opcionális vaku elnyomót is fel lehet szerelni, a puska egy tárába 15 lőszer fér. A puska csöve kombinált multi-spektrális passzív érzékelővel van ellátva, ami 20-szoros nagyítást tud nyújtani. A kijelzőn egy összetett kép jelenik meg infravörös és elektromágneses sugárzásból. A fegyvert lehet csatlakoztatni optikai kábellel a mozgásérzékelőkhöz, földi radar, infravörös és lidar érzékelőkhöz. Továbbá a PARGET rendszer (ami tulajdonságai titkosak) képes a közelben lévő UA 571-C őrfegyverekhez a mátrixon keresztül kapcsolódni így a lövész megváltoztathatja az őrfegyver ívének tüzelését az ellenség irányába. A fegyver súlya 4.26 kg. A lövészek rendszerint álcaruhát alkalmaznak.

Használt lőszerek:
M252 High Explosive Armor Piercing (HEAP) round: 2.950 méterig hatásos ez a lőszer ami a találatkor robban de be lehet állítani a puskán hogy a páncélzat átütése után (a húsban) robbanjon.
Long Range Stabilized round: egy szélsőséges tartományú lőszer, hatásossága 3.800 méter.
M250 round: a M250 10×28mm hüvely nélküli lőszerek az M56-ból amit szintén kitud lőni modifikáció nélkül de ennek hatósugara 2000 m alatt van.MRS V2

Közepes távra hatékony mesterlövész puska. Ez a puska civil és rendőrségi használatba került az Egyesült Amerika területén, a rohamrendőrség mesterlövészei és néhány elit rendőr használja a tüntetések leverésénél, ekkor nem éles lőszert használnak. Később némi változtatással a Nemzeti Gárda kötelékébe került, mint alap mesterlövész puska. Hatótávja 1 km, ezen felül már nem számít halálosnak. Tárába 5 golyó fér, cső feletti gránátvetővel és távcsővel van ellátva. A cső végén próbáltak hangtompítót elhelyezni, amit sikerült elérni. Ha a hangtompító fel van szerelve tökéletesen elnyeli a lövés zaját. A 2190-es évekre már széles körben elterjedt, az orvgyilkosok is kedvelik megbízhatósága és könnyű súlya miatt. A CMC rendelést adott le 100.000 db példányra amik alkalmanként karabélyokként is helytállnak, eme típus a V3 névre hallgat és csak annyi az eltérés hogy a tárba 12 golyó fér és gyorsabban tüzel.
Cső fölött egy szenzor található, mely a látcső digitális lencséjére továbbítja az adatokat és segíti a célzást. Kompenzálja a szél és más behatásokat és az alapján jelöli meg az opcionális célzást.

SR01

A régi jó ipari kémkedés a fegyvergyárak között is megy. Így született meg a MRS V3 jobb verziója a SR01.
Kicsiben tér el a lemásolt fegyverről. Viszont hatótávja a 2 km-t is eléri, tárába ugyan 10 lőszer fér, amit gyorsan el lehet tüzelni de ezt, kárpótolja a lövés erőssége: egy praetorian páncélját is át tudja ütni maximum 300 m távolságból.
A fegyver tetején kap helyett a távcső, ami el van látva éjjellátóval, tehát éjszakai bevetéseken is lehet vele lőni. Ezen felül, hő képet is képes megjeleníteni a távcső lencséje. Eme kis gép ezen felül még megjeleníti az adatokat, mint hány méterre van a cél, szélerősség stb.
Súlyban könnyebb, mint a MRS V3, csupán a fentebb említett kevesebb lőszerben marad alul a fegyver, de ezt a későbbiekben lehet orvosolni egy fejlesztéssel ami 20 golyót enged a tárba de ehhez bizony csak a profi szakaszlövészek juthatnak hozzá. A fegyver tusával lehet ütni, egy erős ütéssel csontot is lehet törni. Hátránya a fegyvernek, hogy ha több golyót lő ki az ember, akkor a fegyver kissé felugrik a kezében. Mondani sem kell, hogy ha a tárat ellövi az ember korrekció nélkül, akkor megtapasztalható, hogy az első és utolsó golyó közti távolság eléri az 1 m távot. De hogy kik készítették a fegyvert? Az UPP, náluk ez a fegyver nagyon el van terjedve. A W-Y felvásárolt tőlük pár ezer példányt, ami később a CMC egyes egységeibe is kikerültek. 2195-re csak 3.000 példány került ki a harcoló CMC-s erőkhöz, további 4.000 viszont a W-Y és annak fegyveres zsoldosait gazdagítja.

M42C Scoped Rifle

Armat Battlefield Systems páncéltörő puskája. M42C Scope Rifle és eme fegyver két külön típus. Valamiféle szervezési hiba miatt mind két fegyver ugyan azon névvel került ki a gyárból, végül egy d betűt oda dobtak eme fegyver nevébe pluszban. Pedig a két M42C közt ég és föld a különbség. Scope egy viszonylag rövid távú gyors tüzelő könnyű mesterlövész, míg a Scoped egy hosszú távú, lassú, ám irdatlanul erős átütéssel rendelkező fegyver.
Lőtávolsága 3-4 kilométer. 2 kilométerről még képes a lövedék áthatolni egy M577 páncélzatán. 20 milliméteres páncéltörő lőszert egy nagy teljesítményű sínágyú repíti ki. Ezután a sínágyúnak jó pár másodpercre szüksége van, míg újra lehűl. Ezután kerülhet a csőbe az újabb töltény. Tárkapacitása 15 töltény. Fegyver alkalmas lesből való támadásra, gyári tartozéka egy állványzat.
Távcsöve egy Multiple Spectrum Sight (MSS) ami digitális lencséje engedi a kezelőnek, hogy tele vizuális, infravörös és elektromágneses spektrumban is láthasson.

M44 Sledgehammer

Az M44 képviselteti az emberi lőfegyverek csúcsát (2192-ben). Egy személyes sínágyú ami hiperkinetikus puskagolyókat lő ki, ami kontrollált fúziót hajt végre, hogy lyukat olvasszon az akadályokon. Az eredmény egy olyan fegyver, ami szó szerint bármilyen falon képes lyukat ütni, akármilyen vastag és messze is legyen és még a mögötte megbújó célpontot is eltalálja vagy csak könnyedén átüti azon célpontok testét akik sorban álltak, ez leginkább akkor fordul elő mikor szűk helyen kénytelen az ellenség nyomulni, ekkor egyetlen lövés képes minden célpontot megölni. A tömör tárgyak ugyan lassítják a kilőtt golyót, de csak annyit ér el hogy a mögötte levő célpontban kisebb kár esik. Hátránya hogy maga a fegyver nagy és a pontos célzás érdekében lassú a tüzelés. A CMC használta az LV-742 bolygón dúló harcokban.
Azért a reklámszövegnél árnyaltabb a valóság. Csak tíz egymás mögött álló predatort képes kilukasztani. A tizenegyediket már nem viszi át. Igaz ebbe a predatorok közepes páncélzata is bele van már számolva. Tíz lőszer fér a tárba és bizony ám a fegyver tényleg lassú.


Alphatech Railgun

ALPHATECH RAILGUN
Az Alphatech nevezetű cég nagyon érdekes fegyverbemutatókat szokott tartani a szerződéseik megkötése előtt az ügyfeleiknek. Az embereket lenyűgözi az Alphatech fegyvereinek ereje. A cég egyik legnépszerűbb
ALPHATECH RAILGUN 2
terméke a hordozható sínágyújuk. Az első fegyverbemutatón a fegyver széttrancsírozott kilenc egymás mögé rakott titániumból készült hordót. Ez a fegyver drága, és ritka, és általában csak a feketepiacon lehet beszerezni. A stukker e mellet energiaigényes is. Gyorsan lemerül. A célpontban ronda kárt okozhat. Egy emberből ronda húscsomót csinál. De az előbbi dolgok miatt a fegyvert csak azok használják, akik meg tudják fizetni. Alapjáraton a tárba 10 lőszer fér, de egy költséges módosítás után (mi kissé a tűzerő rovására megy) 30 lőszeres tárat is képes befogadni. Hatótávja akár az öt kilométert is elérheti.

Nehéz fegyverek

Nem volt elég a gatling gun brutális tűzereje és gyorsasága? Fegyver fogja be automatikusan a célt. Már nincs hova fejleszteni, vagy mégis?


M56A2 Smart Gun

Az M56A2 géppuska általános célú, számítógép-vezérlésű, a

M56A2 SMART GUN 2

tengerészgyalogos raj fő támogató tűzerejét adó automata fegyver; könnyű, erős és megbízható. Harc közben egy testhevederre erősített állványzaton hordják - így nincs szükség a géppuska kötött helyen való felállítására; továbbá össze van kötve egy infravörös célkereső rendszerrel. Az impulzus-

M56A2 SMART GUN
működtetésű, 1500 méter hatótávolságú szerkezet az M250 típusú, 10 mmx28-as hüvely nélküli lövedéket használja. Az elméleti tűzgyorsaság 1200 lövedék/perc. A fegyver nagyrészt öntött szénszálból és könnyű ötvözetekből készül, míg egyes belső alkatrészek műanyagból. A cserélhető csőrendszer
M56A2 SMART GUN2
léghűtéses, de hő elvezető is csatolható hozzá.

A teljes rendszert a kezelő taktikai hordmellénye tartja. A fegyver önirányító az állványzaton, de a tüzelés kézi vezérlésű. A komplett rendszer (hordmellénnyel és teli tárral együtt) 17,82 kg súlyú. Fegyvert használók személyi páncélja átalakított, a páncélzat jobb hát részén egy foglalat van, ahova bepattintható a fegyver így szabaddá téve a katona két kezét. A

M56A2 SMART GUN 4
M56A2 SMART GUN 3

fegyver hossza 122 cm, melyből a cső 54,5 cm. A rendszer tehát négy fő részből áll: a kezelő taktikai hordmellénye; a fejen hordható célzókészülék (HMS - Head Mounted Sight); az összekapcsoló állványzat és maga a fegyver. A mellény kompozit mikrohálós ballisztikus páncélzatból készül, mellrésze magába foglal egy PRC 489/4-es kommunikációs adó-vevőt, valamint a kereső- és célzóprocesszort. A háti részen csatlakozókat helyeztek el a processzorhoz, és egy lezárt "fekete doboz" egységet (LRU - line replacement unit). A giroszkóp-stabilizáló kar a mellény bal csípőrészéhez csatlakozik, koaxiális kábelei pedig a processzor- és energia kimenetekhez. A fegyvert ezután csatolják a kar végére. A fegyver keresője egy univerzális csatlakozón keresztül kapcsolódik a processzorhoz. A fegyvert még a lőszer betöltése előtt feszültség alá helyezik. A teljes rendszert egy hagyományos DV9 lítium elem látja el, mely egy feltöltéssel 50.000 lövés leadására képes. Az elem a hordkar és a fegyver között futó energiakábelhez csatlakozik, így könnyen és gyorsan cserélhető. A fegyver lövéskiváltó szerkezetének három fokozata lehetséges: négyes lövésekre vagy teljes sorozatra állítva, illetve bebiztosítva (utóbbi esetben automatikusan beindul a fegyver energiafeltöltése). A lövedékeket folyamatos műanyag heveder szállítja a muníciós dobozból, mely gyorsan újratölthető használat közben is. A dobtárak rendszerint 150 – 300 lövedéket tartalmaznak.
A video-célzókészüléknek és a fegyvernek saját célkeresztje van, mindkettőt látja a kezelő a kis képernyőn, és a fegyver mozgatásával hozhatja azokat fedésbe: ekkor pontos a célzás. A szerkezet érzékeli a test melegét, és tiszta hő képet mutat a célzókészüléken. A kép digitalizálható, így éjjel is színes nappali látványt nyújt a kezelő katonának. A célzó rendszer megfigyelésre és álcázott személyek felkutatására is alkalmas. Fegyver és annak speciális rendszere átkapcsolható segédcélzó módba. Eme esetben a rendszer enyhén rávezeti a használójának karját a célpontra, ám tüzelnie neki kell. Határozott mozdulattal felülírható és a rendszer új célpontot keres ekkor.


M56/B

Egy sikertelen kísérlet volt a hordmellény nélkülözésére. Fegyverbe épített plusz elektronika roppant sérülékennyé tette a fegyverzet rendszerét. Dzsungel vagy más vadregényes harctereken gyakran hibásodott meg, így gyártását leállították.
150 lőszer fér a dobtárba, ezen felül a tár kicserélése foglalja magába az újratárazást. Elődjétől eltérően nincs hosszadalmas procedúra, csak a tárat kell kicserélni.
Egy fal scannerrel is el van látva, minek köszönhetően a kezelője látja a vékonyabb tereptárgyak mögötti mozgó objektumokat. Viszont a fegyver ezeket is automatikusan befogja minek végeredménye gyakorta feleslegbe kilőtt lőszer.

M57

Fegyver képes a kilőtt speciális lövedékek pályáját módosítani a célpont felé. Egyszerre több ellenfelet el lehet találni és a meghalt célpontokra már nem küld újabb lövedékeket. A lőszer ára a csillagos égnél is drágább. – Ha nem muszáj, akkor nem vetik be.

M57D „Dirty”

Ám ha ez nem lenn elég, akkor ugyan eme tulajdonságokkal, létezik urániumrepeszes lőszer is a fegyverhez. Eme esetben védőruha használata ajánlott.


M-199 Smart Gun Mk. 2
M-199SMARGUNMk2 2

Ez a fegyver a már létező Smartot módosítja. A fegyver kicsivel magasabb, mint 1 láb. A tárat a fegyver alá rakták, és a lövedék erejét megnövelték. A fegyver nagyobb, mint a standard M56. Alap koncepció a smartgun és egy minigun ötvözése volt. Fentebb írt jó minőségű fegyver lett az eredménye,
M-199SMARGUNMk2 1
viszont a szórása kissé nagy, így csupán 700 méterig ajánlott használni, mivel ezen felül pontossága elégtelen. Elődjénél kissé nehezebb a célzás és nehézkesebb vele a mozgás. Továbbá nem lehet annyi féle harci pozíciót felvenni vele. Állva való tüzelés, guggolás kb. ennyi lehetséges. Viszont fedezékek mögüli tüzelésre sem használható, hisz jobb oldaláról hiányzik a fogantyú. A tár 450 lövésre elegendő lőszert tartalmaz.M80 LP-Cannon

20 millis bunkerromboló lőszer, 20 darab a tárban és ezt a valaha készített legnagyobb kézi automata sínágyúba. Vézna ember vállát egy sorozat alaposan megkínozná. Egyetlen egy lövés könnyedén átszakítja egy nagyobbacska praetorian testét. Jól hangzik, csak nem éppen ember és pénztálca barát. Talán ez lehet az oka, hogy a CMC szinte nem is használja.

Advertisement