AvP:War FRPG Wiki
Advertisement

Bevezető[]

AvP világában is jelen vannak bizonyos okkult, paranormális dolgok. Tény és való, hogy filmekben egyértelműen ilyet nem láthattunk. Kivéve a Prometheusban. Mikor kettévágják a tudós karjára tekeredő hammerheadet, az azonnal visszanöveszti magát. Ez a fajta regenerálódási képesség már nem természetes.

Aliens 4 trilógiából megtudhatjuk, hogy a tudomány bebizonyította 2192-re, hogy nincs menny sem pokol. Csak elfelejtettek szólni a tudománynak, hogy a nayenezganiket a predatorokkal szemben támogatja a szellemvilág. Illetve, hogy a japán istenek feltehetően eléggé pikkelnek a predatorokra. Lysenkoról pedig már ne is beszéljünk. Később persze az Aliens: Halál árnyékában könyvben (Föld vissza foglalása után) már a „tudomány” finomabban fogalmaz. Mit pl. nem tudták még bebizonyítani a vámpírok létezését. Tényleg? Tehát nem az hogy bebizonyították, hogy nincsenek, csak még nem tudták bizonyítani, hogy vannak. (Nem… nem kellenek AvP-be vámpírok. Isten ments. Tény, az FRPG oldalon Drakula létezik, de ő predatorokra vadászik, azért.)

Ha a filmeken kívül figyelembe vesszük szinte akármelyik realitást, lesz benne természetfeletti dolog. A Prometheus realitásához írt könyvekben is találkozhatunk álmodóval, sőt ő Ripley leszármazottja konkrétan.Mentális képességek[]

AvP világából ismerünk pár pontozási rendszert mely felhasználható a "paranormális" képességgel megáldott egyének kimutatatására. Eme rendszereket nem fejtik ki részletesen mik, így alább ami írvavan az az oldalra vonatkozik, nem "kánon".


Irwin-Schlatler skála[]

Egy IQ/Intelligencia teszthez hasonló pontrendszer. Mivel alien királynőkkel is elvégeztethető, így nem a ma általunk ismert eljárás. Nem mellesleg egy átlag idegen királynő 175 pontot ért el. Ezzel az eredménnyel az eddig élt legtöbb embernél intelligensebb. Az idegen királynőket az ösztöneik nagyban korlátozzák, holott nagyon intelligensek. Valószínűleg összefüggésben van a mentális képességeikkel.


Cryer skála[]

Az álmodók és spears "testvéreik" értéke kimagasló eme skálán. A skála az agy szokatlan tevékenységét jellemzi. Ilyen a magas agyi kapacitás kihasználása, vagy olyan agyterületek használata, mely nem is az adott tevékenységre alkalmas. (legalábbis átlag embereknél)


Emerson-féle empátiateszt[]

Álmodók és spearsek eme skálán minimum két számjegyet érnek el. Vagyis a 10-es eredmény már kimagasló az emberek közt. Ez a skála más élőlények hangulatának, érzéseinek érzékelését mutatja. Például: a tesztalany képes megmondani, hogy a szomszédos szobában lévő egyénnek milyen a hangulata.


Ember[]

Átlag emberi lény mentálisan fejletlen. Spiritizmussal foglalkozók előszeretettel kapcsolják össze a „mágikus” képességeket a tobozmiriggyel. Minél fejlettebb valakinek a tobozmirigye annál sikeresebben tud különböző misztikus, okkult dolgokat végezni. AvP világában a különböző okkult dolgok, mint pl. az álmodók nincsenek összekötve ezzel, bár cáfolva sincs, hogy lenne valamiféle kapcsolat.

Mire lehet képes egy mentálisan fejlett ember?

Érzékelheti az idegenek mentális kommunikációját. Ők ugye az álmodók vagy spearsek.

Ultra-savant meg is értheti az idegenek beszélgetését. Feltehetően fejlettebb álmodók és spearsek is képesek erre.

Bele láthat más személyek elméjébe, akár predatorokéba is. Juta Tanaka mestere képes volt erre.

Predator[]

Yautják esetén tudjuk, hogy gyorsan regenerálódnak. Azt is, hogy képesek ezt fokozni amolyan meditációhoz hasonló állapottal. Feltehetően képesek talán tudatosan is valahogy kapcsolatot teremteni a bennük élő szimbiótákkal, így gyorsabb gyógyításra bírni őket. Egyes művekben képesek levágott kezüket visszanöveszteni, míg másban nem. Lehetséges, hogy ennek tudható be.

Nem ismert, hogy képesek lennének olyan dolgokra, mint bizonyos emberek. (mások elméjébe való belenézés, idegenek megértése) Tudni kell, hogy a maszkjukban nincs agyhullámot érzékelő szenzor, sem más felszerelésükben. Amikor alkarpanel nélkül irányítják pl. a váll-lövegüket, azt gondolattal teszik. Diszk mesterek pedig gondolatukkal irányítják a dobókorongot. Ez nem telekinézis, nem mozgatják a diszket gondolatukkal, csak irányítják, a diszk repül magától.

Hogy lehet, hogy agyhullámot felfogó szenzorok nélkül képesek erre? Válasz talán abban keresendő, hogy a yautják több ezer év alatt sem fejlesztettek drasztikusan a technológiájukon. Ha akarnának, akkor rohamléptekben fejleszthetnének. A yautja faj egyűt fejlődik a technológiájával. A technokrata emberi felfogás szerint az emberi evolúció következő lépcső foka a kíbernetizálás, végül akár a teljesen géppé válás. Yautják ezzel szemben haladnak a természetes szelekció ősvényén az ismert eszközeiket pedig már több mint tízezer éve tökéletesítik, és saját magukhoz igazítják. Ezért lehet, hogy pl. a diszk mikor visszatér a gazdájához, az röptében könnyedén képes elkapni, hiszen több ezer éves fejlesztés van már a fegyver mögött. Predator felszerelés használatát ember is meg tudja tanulni, annyira tökéletesítve van. Mondhatni képesek ezek az eszközök ráhangolódni a használójukra. Ember esetén talán a katana jó példa. Megfigyelhető, hogy a predatoroknak valamelyest tetszik ez az emberi fegyver. Nem csoda, egy igazi katana mögött nem csak hosszas alkotó munka, de több száz éves tapasztalat áll.

Pilóta[]

Talán pilóták nevezhetőek legfejlettebbnek. Képesek mentális kommunikációra, képesek belenézni egy ember elméjébe. Képesek fájdalmat okozni gondolattal, ezzel lebénítva, vagy akár megölve is az embert/predatort. Egyszerűen csak túlterheli az áldozat agyát, ami felmondja a szolgálatot. Nem ismert eme képességük hatótávolsága. B54C bolygón Dr. Paul Church kifejlesztett egy szérumot ami feljavítja az emberi mentális képességeket. Lora McGuiness használta ezt és ezzel képes volt kapcsolatba lépni egy pilótával, aki kivételesen nem volt gonosz.

Gondolattal való ölés idegenekre nem hat. Ha így lenne, akkor a pilóták faját nem irtották volna ki szinte teljesen az idegenek.

Alien[]

Királynők mentális erejét ismerjük. Kommunikációjuknak nem szab határt a tér. A szimpla dolgozó és harcos idegenek leginkább feromonnal kommunikálnak, ellenben képesek „rövidtávú” mentális kommunikációra. Pearl (ultra-savant) ezt hallotta a Katlan könyvben. Dr. Paul Church az Innominata állomáson nem tartott királynőt, az idegeneket pedig nem hagyta királynővé fejlődni vagy hogy királynőt hozzanak létre, így azok pszichés vevőszereve elsatnyult, végül meghaltak. Egy így legyengült idegent egy bedrogozott (így nem félt) ember képes „akaratával” megtorpanásra kényszeríteni. A mentálisan legyengült idegenre erőteljesen hat, ha a préda nem fél, sőt bátor. Ezért is lehet, hogy Herk Mondo olyan könnyedén képes idegenekkel végezni, míg egy hozzá hasonló testfelépítésű és képzettségű másik embert pedig könnyedén megölnek az idegenek. Tehát ha Mondot összeeresztenénk egy mentálisan legyengült idegennel, akkor az idegen valószínűleg nem hogy megtorpanna, egyenest elmenekülne. Tehát az idegenek "hatékonysága" nagyban függ az ellenfelük mentális/pszichés állapotától.

Ismeretesek esetek, hogy az idegenek „megbabonáznak” egyeseket. Így ezek a személyek kiengedik az elzárt lényt. Sok esetben ez betudható annak, hogy az illető csodálja a lényt, esetleg valamiféle vallási dolognak kezdi tekinteni. Még egyes eseteknél előfordulhat hogy a lény valahogy képes hatni az emberre. Idegen és idegen közt is van különbség, harcosok közt is előfordulhat intelligensebb és mentálisan fejlettebb egyed. Az oldalon az alien játékosok tanulhatnak mentális skilleket. Mentálisan fejlettebb idegenek rendszerint a praetorianok, de még alattuk is előfordulhatnak. Az ilyen idegeneket nem lehet aurablokkolóval átverni.

ZCT fejek

Az ICC egy idő után (Második Idegen Háború) engedélyezte az idegenek kísérleteket, így rengeteg cég végezhet kutatásokat. ZCT sem kivétel. Mivel elsődlegesen az emberből kikelt idegenek érdekelnek szinte mindenkit (mivel eleve a születésük már emberi élet elvesztésével jár) így törvényes ilyenekkel kísérletezni. A létrehozásukhoz klónozott emberi torzókat lehet használni. Tehát a klón nem rendelkezhet agyal így személyiséggel, tudattal sem. Az ilyen torzókra mű fejet helyeznek, így képes az arctámadó megfertőzni. Papíron. Valójában az arctámadó a műfejjel ellátott klónozott emberi torzókat nem fertőzik meg. Dr. Ernst Kleist ezt azzal küszöbölte ki, hogy az állomáson gyakoriak voltak a balesetek. Persze nem haltak meg az emberek. Fejüket leválasztották a törzsükről, majd a fejeket életben tartották egy titkos helyen. Az emberek testétre rakták a műfejet így olyan mintha klónozott torzót használnak. Így hogy a fej (így a személy is) életben van, a műfejes torzókat megfertőzik az arctámadók. Viszont ha a fej „meghal” a testet még életben tartják, akkor ugyan az a helyzet, mint a klónozott torzók esetén. Meg persze az ICC sem erőltette meg magát a szabályozás kidolgozásánál, hasra ütésszerűen kitalálták. Nem csak a ZCT oldja meg „maszekban”.

Advertisement