AvP:War FRPG Wiki
Advertisement

Armored Personnel Carrier (APC) - Páncélozott Személyszállító Jármű


M577 Páncélozott Személyszállító Jármű

A CMC csapat- és felszerelés szállító terepjárója, mely

M577 PÁNCÉLOZOTT SZEMÉLYZETSZÁLLÍTÓ JÁRMŰ

páncélzattal és fegyverzettel jól ellátott; mozgékonysága és viszonylag kis súlya mégis lehetővé teszi, hogy leszállóhajóval gyorsan a harctérre juttatható legyen.
Az alacsony, lapos, tisztán funkcionális APC négykerék-meghajtású vázra épül, melyet egy Arco Continental R-370 típusú, 286 kW-os, multi-üzemanyagos, gázturbinás, turbófeltöltéses motor hajt. A masszív, 159 cm átmérőjű kerekek közvetlenül a motorból, egymástól függetlenül

M577 PÁNCÉLOZOTT SZEMÉLYZETSZÁLLÍTÓ JÁRMŰ 2

kapják a meghajtást egy teljesen automatizált, elektronikusan vezérelt áttételi rendszeren keresztül, és egyenként is kormányozhatóak. A gumikat páncélzat védi kisebb fegyverek és repeszek ellen, belső nyomásuk központilag szabályozható. Az M577 alváza kötött titániumból készül, 5 cm-es habgumi borítással az aknák ellen. Az alváz talaj fölötti magassága alapesetben 22 cm, de a hidro-pneumatikus felfüggesztés további 30 centiméterrel képes megemelni a járművet, így az fél méteres akadályokat is leküzd. A rázkódáskiegyenlítők és a 300 kilométeres szélnek is ellenálló felépítés fokozott védelmet nyújt a bent ülőknek. A karosszéria 2 mm vastag, könnyű hegesztett ötvözetből áll, melyet belülről 4 mm vastag bór-karbid kerámialapok borítanak; ezek külső oldalát 2 mm vastagon polimer gyantával vonják be, a csempék repedését meggátolandó. A gyanta egyben részleges

M577 PÁNCÉLOZOTT SZEMÉLYZETSZÁLLÍTÓ JÁRMŰ 3

Tengerészgyalogsági alakulat szíve, a parancsnoki központ az APC-ben.

védelmet nyújt a pulzáló lézersugarak ellen is. A lapokat belülről egy 3 mm-es, fonott, tűzálló polimer páncélzat borítja. Mindez csak korlátozott védelmet ad, de képes ellenállni kisebb lőfegyvereknek, repeszhatásnak és alacsony sebességű páncéltörő lövedékeknek. Az M577 személyzete két fő (egy sofőr és egy szekció-parancsnok), a szállítható utasok száma 12. Az üléseket védőhámmal látták el orbitális bevetések esetére. Ki- és

20 megawattos 150 fázisú Boyars plazmaágyú

beszállni a jobb oldali főajtón és a sofőr bal oldali kisajtaján lehet. A meglepően tágas belső térben akár három, harcban töltött napra elegendő fegyver, lőszer, felszerelés és ellátmány helyezhető el. A legénységi fülke hátsó részén található a Mobil Taktikai Műveleti Központ (MTOB - Mobile Tactical Operations Bay), ahonnan a parancsnok audio- és videokapcsolatot tarthat a gyalogsággal, és nyomon kísérheti a csatát a bevetésiirányító kijelzőkön keresztül. A taktikai ernyők mellett minden katonának van két kisebb képernyője is, névvel ellátva. Az alsó a harci sisakba épített videokamerák képét mutatja, a felső a személyes

M577 APC

adatokat írja ki: EEG, EKG, légzésszám, keringési rendszer állapota, látásélesség, stb., így teljes kép kapható minden egyes katona fiziológiai állapotáról. A két sor kis ernyő feletti és melletti nagyobb monitorok mutatják a terepjáróban ülőknek a külső környezetet.

A sofőr csak korlátozottan lát ki a törésálló kvarckristály ablakon, ezért periszkópok állnak a rendelkezésére, melyek az oldalsó és hátsó teret mutatják. A sofőr és a parancsnok multi-funkciós kijelzőkön tanulmányozhatja a jármű szenzorainak jelzéseit az APC körüli taktikai zónáról. A fő keresőfényre erősített szenzorsor 270 fokos körben lát az APC előtt és körül; hőkeresőt, TV-optikát, UV-detektort és ultraszonikus mozgásérzékelőt tartalmaz. Az elülső fegyverkupolába milliméter-hullámos célzóradart építettek, míg a fő torony a központi szenzorok segítségével fogja be a célokat, vagy saját feltérképező és kereső funkcióit használja e célra. A radarok hatótávolsága ember nagyságú célok esetén, nyílt terepen kb. 3000 méter. A szenzorokat fehér és infravörös keresőfények, nátrium ívlámpák, forgó helyzetjelző villogók és harci szirénák egészítik ki. Az APC felépítménye és speciális berendezései alkalmasak a radarsugarak, valamint az infravörös és lézeres letapogatás előli rejtőzködésre. Automata navigációra kapcsolás esetén egy letapogató lézer másodpercenként húszszor méri a a távolságot a kerekek és az akadályok között, s az eredményt a jármű központi számítógépébe továbbítja, így az APC nem ütközik semminek.
A csapatszállító elején található fegyverkupola két szinkronizált Republic Electric RE700 20 mm-es gépágyút rejt magában, melyeket egy-egy 1700 lőszeres multitöltő lőszeradagoló lát el. Az APC fő fegyvere a lövegtoronyban található, mely lehetővé teszi a fedezékből való tüzelést. A torony elektromotorok segítségével teljes egészében, önállóan mozgatható egy sínen (a lőszerrel és elektromos ellátással együtt), mely egészen a jármű hátsó oldaláig tart. Így a terepjáró képes alacsonyabb helyekre is begurulni, ahová a toronnyal együtt már nem férne be. Három különböző fő fegyver állítható szolgálatba az M577-en.

Az M577A típuson két 20 mW-os Boyars PARS 150 fázisplazma lézerágyú található.

CON WYModifiedAPC

Az M577A2-n két Republic Dynamics M2025 40 mW-os szabadelektron lézer. ami alkalmasak légi és földi célpontok megsemmisítésére. Egy 10 mW hidrogén üzemanyagcella adja a Beam erejét.
Kétféle módon lehet a fegyverzetével lőni: mikor az ellenséget vakítja el, ekkor az optikai és infravörös szenzorokat kiégeti, az ellenséges gyalogságot és pilótákat pedig egy időre elvakítja. Kevés energia kell a lövéshez ekkor, ezért is használják, mikor a fegyverzet már túlmelegedik, ezzel időt szereznek.
Viszont az igazi kárt okozó lövés már ennél jóval veszélyesebb. A mechanikus pulzálása a lövedéknek túlmelegíti a környezetet ahol becsapódik. Az ellenséges gyalogságot könnyűszerrel megöli, a rakéták vagy légi járművek kinézetén át tud törni. Eme tűzmódban nagyban függ a lövés hatótávja az atmoszférától, megfelelő környezetben 3 km magasságig tud lőni.

Míg a legújabb M577A3-on két 20 MeV-os turbóváltó meghajtással feltöltött részecskesugár ágyú. 50 másodpercig képes tüzelni az ágyúkkal. 300 kg-s nehézhidrogén cella biztosítja a tüzeléshez szükséges anyagot. 3 km-ig képes átütni könnyen páncélozott egységeket. Eme távon felül képes megzavarni a lövedékeivel a nem védett elektronikus szerkezeteket.

M577 WY Modfied APC TP-40 9 férőhelyes plusz a sofőr. Nincsen parancsnoki rész a járműben. Ellenben kapott egy erősebb motort. Gyorsabban és könnyebben képes elérni a végsebességet. Ezen felül főfegyvere egy 30 millis iker impulzus üteg.
Az M577 jármű hadisúlya úgy 15 tonna, végsebessége 150 km/h.


Típusok
M577 a legelterjedtebb és leghíresebb. Viszont nem ő az alap típus, ő már jelentősen átalakított típus. Az alap az M570, innen számoljuk a modern eme fajta APC-ket. Minden jelentősebb módosítás után egyel, nagyobb számmal jelölik az így keletkezett új típust. Későbbiekben M577 a hivatkozási alap.


M570

Legelső típus eme csapatszállító családban. Szögletes és durva formák jellemzik. Páncélzata még gyenge, erre pedig az egyenesség is rá tesz még egy lapáttal. Sofőr nagyobb páncél ablakon láthat ki. Ablak melletti gépfegyver 10 millis lőszert használ, két cső van egy foglalatban, miből kettő van, így egyszerre négy lövést képes leadni. Élőerő ellen tökéletes fegyver. Ezen felül mindkét oldalon van ajtó, emiatt a parancsnoki központ hiányzik.
Pár tucat készült csupán prototípusként. Kiképzési célokra használták sokáig, ám az első idegen háborúban kikerült a frontra a veszteségek pótlása miatt.

M571

Első parancsnoki központtal ellátott típus, bár még nem eléggé kiforrott, ha az antennáit elveszti, akkor a kommunikáció behal. Kisebb ablaka van már, és teljesen új koncepciós elülső fegyvere. Egy iker gránátlövő és egy 20 millis gatling. Előbbihez csupán csak 10 gránát lehet egyszerre harcra kész. Utóbbihoz 1000 lőszer. Főfegyverzet iker plazmaüteg, mely nem a legpontosabb, de hihetetlenül demoralizáló zárótüzet képes nyújtani. Még ő sem az a lekerekített forma, ez a hátán is látszik.
Túllépett a prototípuson és pár száz darab készült belőle, ám leginkább csak helyőrsökön található meg, támadó alakulatoktól kivonták.

M572 AMC – Armored Mortar Carrier

M572

CMC által használt jármű, ami azt az alvázat használja, mint az M557 Armored Personnel Carrier. M402 Multiple-Launch Mortar és M201 Multiple Launch Rocket System fegyverrendszerekkel van ellátva.

M402 Multiple-Launch Mortar - Egy 70 kg-os (a szerkezet + egy tár) ember által is hordozható tüzérségi fegyver. Kisebb gyalogsági tűztámogatásra alkalmas. Az aknavető egy 80 mm-es ikercső, amit automatikusan táplál egy tízmenetes forgó tár. Egyesével vagy sörtűzben is lehet lőni. Mind a tíz sorozatot ellehet lőni 8 perc alatt (sörtűzben) Egy sorozat 200 lövést jelent. Összesen 2000 lőszer fér a járműbe. Hat másodperc alatt az automatika újratölt.

M402 Multiple-Launch Mortar - Ez a legnehezebb tüzérségi eszköz az CMC-nél és magában foglalja a hevederes szállítót, ami kilenc 250 mm rakétát hordoz. Rakétákból és aknákból áll, pontos és pusztító tűzereje van. Akár 120 km-re található célpontot is képes kilőni. (Műholdas kapcsolat + irányított rakéta.) A rakétákat lehet egyedül is indítani vagy párosával, de mind a nyolc rakéta újratöltése egy speciális szállító segítségével történik, ami a 8 fős legénységnek 10-15 percbe kerül.

M572-t amennyiben fronton vetik be, akkor leszerelésre kerül az M402. Révén roppant drága fegyverrendszer. Ez nem csapatszállító, hanem pusztító fedező tűz kibocsájtására alkalmas fegyver.


M573

Alapvetően jelentős eltérés nincs az M577-től. Nem olyan hatékony, ez az első néhány példány legyártásánál kiderült, így hamar kiképző járműként végezte. Úgyszintén az első idegen háború alatt hamar frontvonalra kerültek. Hátsó ajtaja, mi csak eme típusnál van az elsődleges fegyver sínpárja közt van. Mivel eme plazmaüteg nagyobb, mint más típusoknál, így nagyobb sín is dukál hozzá. A löveg tűzereje elég nagy, hogy nehéz tankok számára is kiemelt célponttá váljon.

M574

Domború mégis egy téglára emlékeztet. 150 helyet 160-al képes repeszteni. Ezen felül a sofőr páncélablaka elég kicsi, így védettebb a sofőr, ám még kevesebb rálátása van az útra. Sofőr melletti ajtó eltűnt. Nem csoda, az APC orrából lefaragtak jócskán. Az elülső gépfegyver is mintha belesüppedt volna a járműbe, 10 fokos szögben mozgatható csupán.
Közel száz darab készült. Tartalékállományba kerültek, mi azt jelenti, hogy raktárakban ette volna meg őket a rozsda, ha nem üt be az idegen vész.

M575 Utász

M575 Utász

UTépítő-hidÁSZ szavakból épül fel az utász. M576 – APC-vel került a frontra egyszerre. Bár az utóbbit hamar leváltott az M577. Az utász változat viszont hűségesen szolgálja a tengerészgyalogság előrenyomulását nehéz terepen is.
M575 alapvető mentesítő és javító szerepkőrt képes betölteni. Személyzete egy sofőr, rendszerint 4-5 utászkatona és felszerelés. Felszerelés alatt munkaeszközök értetendők mikkel gyorsan és hatékonyan képesek megtisztítani aknáktól, törmeléktől, romoktól vagy úttorlaszoktól egy útszakaszt illetve alapvető javító munkálatokat ellátni.
Lövegtorony helyett többféle mentőeszközzel lehet ellátni. Emelővel, csörlővel, excavátorral, vagy akár autó bontókban is találhat elektromágnes kicsinyített másával, ha mágnesezhető akadállyal kell elbánni. Elülső gépfegyver helyére masszív és erőteljes csörlő került, mivel vele megegyező súlyú járműveket ki lehet menteni szükség esetén.


M576

M576

Egyetlen egy eltérés van az M577-től. A búvónyílás. Nem egyszer volt, hogy az elsődleges löveg a búvónyilásban lévő katona fejét vagy teljes felső testét levitte. Így hamar abba hagyták a gyártást. Kész darabok legtöbbjét átépítették. (Eltűntették a nyílást.) Maradékot pedig félreeső helyőrségekre küldték.


M577

Feljebb már írva vagyon.


M578

Leginkább cégek alkalmazzák, de a CMC is alkalmazza gyalogság illetve xenomorphok ellen. (Itt a szó eredeti jelentése értetendő, tehát minden félé idegen élőlény. Legyen az tartaruszi arató, félvad arcturiai, vagy más megszállt bolygó őslakosai. – pl. cravenor)
Főfegyver is 20 millis gatling gépfegyver. Sofőr mellett nincs ajtó. Továbbá az APC bal oldalán egy kívülről lehajtható kommunikációs rendszer is található.


M579

M577 PÁNCÉLOZOTT SZEMÉLYZETSZÁLLÍTÓ JÁRMŰ 4

M579 légelhárító variáns.

Azonos az M577-re kivéve a fegyverek tekintetében. Egy 20 mm-es négyes gatling rendszer van rá szerelve. Egy nagyon pontos multi spektrum érzékelő irányítja. A robbanó és páncéltörő lőszerek egészen 1500 méter magasságig használhatóak. A M577 elülső fegyver helyére egy négyes függőleges rakétaindító rendszer került, mi SIM-118 Hornet rakétát használ. Csak négy rakéta lehet egyszerre a rendszerben.

M467 Viharmadár

M467 Viharmadár

Viharmadár barikádtörősre tervezet orra vékonyabb páncélrétegek ellen is hatásos.

Eredetileg rendőrségi erőknek találták, ki mint vízágyú tömegoszlatásra. Kombinálták a vízágyút és egy nyolc főt szállítani képes csapat szállítót. (sofőr, parancsnok és hat személy) Sikeresnek sikeres volt… de sok emberrel nem bírt. A kelet - közép európai határ átrendeződések idején. A Turáni Szövetség átalakították őket lángszórós csapat szállítóvá. A román haderő röhögött elsőre, hogy vízágyúkat küldenek ellenük, majd aztán leéget róluk a mosoly. Így egy már több mint egy 150 éves járműtípusról van szó. Igaz hogy egy M5-ös rakétavetővel ki lehet lőni, de mégis a pszichikai fegyverviselés kitűnő példája. Kinézetre semmi különbség nincs a vízágyú és a lángszórós változat közt, leszámítva a csőnél a gyújtó lángot, de azt elektronikusan lehet begyújtani, elég az utolsó pillanatban beizzítani. A rendőrségi erők mai napig használják a víz ágyús változatát. Először az amerikai haderő a

M467 Viharmadár 2

lkalmazta, mint hivatalos harc jármű, és gyártotta a tényleges lángszórós változatát. Melynek páncélzatát megerősítették.
Később a Gyarmatügyi Tengerészet is átvette. Sikerrel alkalmazták több helyen is. Az idegen fertőzések felbukkanásával eme járművet is bevetették. Változó sikerrel.
Egy magában nyílt préda ez jármű. Páncélzatát könnyen szétszedték az idegenek. Viszont amennyiben van támogatása gyalogság vagy másik harcjármű, akkor hatásfoka roppant magas volt.

M467 Viharmadár 3

Csapat szállításra nem alkalmas a tengerészgyalogságnál. Leginkább zászlós/parancsnoki tanknak alkalmazzák. (nem fér el benne egy szakasz)
Műszaki felépítése hasonlít a DAIHOTAI 8X 8 ATV-re. Vad terepen is viszonylag jól megállja a helyét, bár az utcai harcokra tervezték. A jármű eleje tömör fém, és kialakítása a barikádok áttörésére van kialakítva. 19 tonnás járművet nem a súlya, hanem a magassága miatt nem képes UD-4 leszállóhajó szállítani. Maximális sebessége 100 km/h aszfaltos úton. Ajánlott sebessége 50km/h tereptől függően. A jármű tankja miben az ultra-sűrített naftal található kb. 25-30 perces tüzelésre elegendő. A tüzelést a tornyot irányító ember végzi.
M520 Páncélozott Személyszállító Jármű

M520 APC

Sok mindenben meggyezik az utódjával az M577 APC-vel. Fő különbségek a beszállási lehetőség és az elsődleges fegyver. Jármű ajtaja hátul található, így a szemből érő támadásokkal szemben a jármű nyújt védelmet. Elsődleges fegyver magába az APC testébe építet két 20 mW-os Boyars PARS 150 fázisplazma cső, mely nem mozgatható, így a járműnek kell a célpontra fordulnia.

Ellenben a jármű képes 200 km/h sebességet elérni. Ez nem volt elég indok, hogy a típust ne váltsák le. Pár példány elmaradott helyőrségeken még megtalálható. A leselejtezett példányokat Oroszország M520 Tankvadásszá alakították át.M279 APC

Leginkább földi országok haderői által alkalmazott páncélozott csapatszállító. Olcsósága miatt számos gyarmatbolygón és nagyobb világ milíciájában is megtalálható. Végsebessége 100km/h. Nyolc főt képes szállítani, plusz a sofőr és az anyósülés. Összes fegyverzete egy M78KZ impulzus ikerüteg. Harctérre katonák szállítására alkalmas, de mint harceszköz már nem állja meg a helyét. M577-él alkalmazott parancsnoki központtal nem rendelkezik.


RT szériás szállító „Rovert”

RT szériás szállító „Rovert”

Szélsőséges terepre tervezett páncélozott szélsőséges környezetnek ellenálló csapatszállító. Bár felszerelés hordozó típus is létezik. Leginkább bolygófelderítők alkalmazzák, ám jó strapabírása miatt számos hadseregben is megfordult, mint békefenntartásra használt jármű.  Megerősített nanokompozit ötvözetének hála 1000 celziusz fokot is kibírja. Bár, ilyen környezetben ettől függetlenül nem ajánlott még eme járműben sem tartózkodni. 5,7 méteres tengelytávolsága révén személyszállító variáns sofőrön és mellette ülőn túl 18 főt képes szállítani.
Idő előre haladtával folyamatosan kezd kikopni a világból, de úgymint a legtöbb dolgot a galaxisban van, hogy évszázadokig használnak.


RT Carrier

RT Carrier

Tengerészgyalogság szatellit és felderítő egységekkel végez felderítő munkálatokat. Híradósok esetén előkerül a J20-as felderítő drón. (Mit várunk a CMC-től? Föld visszaszerzése után inkább a katonákat küldték tömegesen halálba, mert olcsóbb volt az alapkiképzés és temetés, mint egy harci droid.)
J20-as felderítő drón egy átalakított RT szériás APC-vel kompatibilis. Az RT a szállító jármű, a tartalék energiaszállító is. J21-es drón esetén pedig a lőszert is az RT szállítja. Amikor a drón rácsatlakozott az RT-re automatikusan töltődik. RT személyzete a sofőr és a drón kezelője.
J21-es drón 10 millis páncéltörő és repesz lőszert használ az egy szem lövegéhez. 600 lőszeres belső tárral rendelkezik. Ezen felül a J20 és J21 rendelkezik egy lézeres célzó rendszerrel mivel rakétákat, tüzérséget vagy pl. aurora lézerrendszer célját jelölheti meg.
CMC ritkán alkalmazza révén, ahogy elején szó volt róla, a vezérkar bizony nagyon fogához ver minden garast. Inkább kiküldenek pár felderítő katonát, minthogy egy ilyen drága játékszert használnának. 2170 előtt ruházott be a CMC 500 darabra. A CMC 300 éves élettartama alatt apránként szinte az összes harcképtelenné vált.Csatolmányforrások:

http://spooky777.deviantart.com/art/crash-280592462?q=boost%3Apopular%20max_age%3A744h%20colonial%20marines&qo=7

Advertisement