AvP:War FRPG Wiki
Advertisement

Lételemük a vadászat. Nem a gyilkolás miatt vadásznak. Ez az életformájuk. A kifejlett, életképes préda kell nekik. Az igazi kihívás. Így az idősebb, vagy kisebb egyedeket semmibe veszik. A fegyvertelen lényeket meghagyják. És ez csak egy töredéke a szabályaiknak. A legfontosabb, hogy céljuk nem a totális háború, és fajirtás. Nem irtanak ki fajokat, csupán kedvtelésből. Bár valószínű, hogy magukat felsőbbrendűnek tekintik másnál, mégsem az uralkodás a végcéljuk. Vadászatban élnek, a világűr törvényei szerint. Csupán az evolúciós határaikat próbálgatják. A túlélésüket.

Társadalmi felépítés

A faj társadalmilag három részre van osztva, alsó, középső és felső rétegre. A felső rétegben élő ifjoncok remek oktatást kapnak, a legjobb mesterek tanítják őket és felszerelésük is kitűnő. Az alsó réteg tagjai meg pont az ellentétük, az itt élőket az ösztöneik hajtják, ezért is jóval vadabbak és brutálisabbak. A felső réteget valódi uralkodóknak, míg a középső réteget szabad akaratúaknak nevezik, az alsó réteget ösztönéletet élő söpredéknek nevezik. A szabad akaratút és az ösztönlényeket két dolog választja el egymástól: a bátorság és a becsvágy. Egyetlen mód van csak a társadalomban való feljebbjutásra: bizonyítani kell a yautjának, hogy mennyire bátor, jó a vadászatban stb. így lehetséges a társadalom aljáról felkerülni az elitbe. A valódi uralkodók kasztjába nem lehet, vagy nagy nehezen lehet bekerülni, az uralkodók személyisége ugyanis kulturális és genetikai fejlődés során jön létre.

A személyes ambíciók nagyon gyakran kerülnek előtérbe, az ambiciózus dicsőségre vágyók néha nagy gondokat okoznak, mikor vezérekké válnak (ez ritka, mert legtöbbjük már nagyon korán megöleti magát a vadászatban), de ezt a yautja faj nem könyveli el rossz dologként, hanem az életük szerves részeként kezelik.

Még megemlíthető egy negyedik társadalmi réteg, bár ezt szó szerint említésre méltónak sem tartják, ők azok akik beavatás előtt megnyomorodnak, testi-szellemi fogyatékosok mégis valahogy túlélték a gyerekkort, illetve akik a beavatási rítusokon megbuktak, vagy vissza riadtak. Röviden tömören: ők azok akik elsöprik a szemetet és akkor talán nem rúgnak beléjük.

Ezen felosztáson kívül a predatorok klánokra oszlanak. Klánok nagyon eltérőek lehetnek, létszámban, a tagok származásába, vadászati módszerekben és számtalan másban. A társadalom legmagasabb rangja az ős, ők alkotják az ősök tanácsát, ami lényégen a yautja kormány. Akik nem értenek egyet az ősök tanácsával jobb esetben kitagadják a társadalomból, rosszabb esetben rossz vérnek bélyegzik.

A faj még képzetlen tagjait ifjoncoknak szokták nevezni, ők még nem estek át első vadászatukon. A beavatás amolyan vizsga, aki túléli az talán nagy vadász lehet, aki pedig megbukik, annak sorsa nem kétséges, a préda öli meg a beavatás alatt. A beavatás után vadászatok sokaságán bizonyít a yautja a képességeit, minden alkalommal kockára teszi az életét. A faj hím tagjainak nagy része emiatt nem éri meg az öregkort, tetteiket (ha rászolgáltak) dalokba szedik, a történetüket pedig generációkkal később is emlegetik, az utódai meg tovább viszik a vérvonalát. Egy élet igazi megkoronázása, ha a vadász klán vezérré válik, ezután már csak lefele vezet az út. Ha nem harc közben pusztul el, akkor csak az öregedése vethet véget a további vadászatnak. Az idős yautják életüket már teljesen a tudományoknak szentelik, illetve ők képzik az űrhajók legénységét. Tisztelik őket, mert nagy tapasztalatuk van, rengeteg harcban vettek részt, de a tisztelet mégis inkább azok iránt nagyobb, akik fiatalon, harcban halnak meg. Az ifjoncoknál jellemző, hogy nagyon agresszívak, nagyra törőek, de ugyanakkor meggondolatlanok, azt hiszik magukról, hogy ők lesznek a valaha élt legnagyobb vadászok, majd csak a beavatás során derül ki, hogy kiknek volt nagy a szája és kik igazi vadászok.

Predator törpenövésű nőstény

Törpenövésű nőstény... "pácban". Üdvözlet a meg nem nevezett társadalmi rétegből.

Nőstények közt előfordul a törpenövés. Testarányaik normálisak, ellenben a szükségesnél kisebbek, így nemzeni is képtelenek. Vagyis a magasságuk a hímekével egyezik. A „rabszolgamunka” alól csak egy kibúvási lehetőségük van: Vadászat útja. Bár a hímek kinézhetik őket, továbbá prédaejtés egyetlen célja, hogy elfogadható életük legyen. Hasonló le- és kinézés jár azoknak nem a yautja vadászoknak, kik kiérdemelték a beavatott rangot. Ez ritka, de előfordul, hogy egy vadász (leginkább magas rangú) méltónak talál egy másfajút, hogy beavatottá váljon. Ebben az esetben csatlakozhat is ez az egyed a predator társadalomhoz. Sok yautja csak a törvények miatt tűri el a nem yautja fajúakat, egyesek ott próbálnak keresztbe tenni neki, ahol tudnak, megint másik teljesen elfogadhatják egyenrangú vadásznak.

Társadalomban a katonákat igen nagy megtiszteltetés övezi, ők olyan fegyvereket kezelnek, amiket még a predatorok is rettegnek, mert nagyon pusztítóak. Katonák páncélzata is különbözik a vadászokétól, ugyanis a katonai páncélzat gyakorta teljes testet fed.

Évezredekkel ezelőtt létezett a rabszolgaság, igaz, ide csak más fajok kerültek be, mint például az emberek. Ezek a fajok istenként néztek a yautjákra és hajlandóak voltak épületeket emelni nekik és még áldozatokat is ajánlani az alienek tenyésztéséhez, illetve képesek követni a vadászokat más bolygókra, hogy ott helyettük építkezzenek. Az idő folyamán a rabszolgák eltűnnek, még említésszintjén sem fordulnak elő. Társadalom „említésre se méltó” legalja csak töredéke az egykori rabszolgaságnak.

Nőstények közt nem ismert hierarchia. Feltehetően van származás alapján, de befolyásolhatja még a társadalmi pozíciójukat az is, hogy az általuk nemzett utódok mennyire sikeresek. A „politikába” közvetlenül nem szolnak bele, élik életük, nevelik az utódaikat. Párzás jogának elnyerése és így az utódok száma miatti megbecsültség számít a predatorok közt, tehát íj módon hatnak a társadalomra és annak irányára. A hímek nőstényeket a hátuk mögött csak gyerekcsinálónak, vagy utódgyártónak nevezik. Mégis előfordul a yautják közt is házasság. Ebben az esetben a hím és nőstény csak egymással párzik. Nősténytől függ egy ilyen életre szóló kötelék. Átlag yautja 1-2 tucat utódot nemz élete folyamán. Igazán jó vadász akár száznál is többet. Predatorok esetén túlszaporulatról mégsem beszélhetünk, életmódjuk miatt nagy a halálozás és az ifjoncok sem élik túl mind a beavatást.

Ifjoncok képzése

Avp

Mire zöldfülűként egy klánba kerülnek, már számos harcművészetet megtanulhattak, és kiválóan bánhatnak a kézifegyverekkel. A halálfélelmet már fiatal korukban kiölik belőlük, ez is a filozófiájuk része, számukra a halál dicsőség, feltéve, ha méltón halnak meg. Elsajátítják a vadászat minden fontos lépését, megtanulják a becsület kódexet és később megtanulnak élni is vele. Harci meditációjuk révén pedig uralkodhatnak saját testük felett is. A meditációs technika elengedhetetlen részét képzi harcművészeteiknek.

Mégis a legnehezebb, hogy igaz harcosként gondolkodjanak. Életük ifjabbik felét a yautja filozófia elsajátításával töltik. Önuralmat, önbecsülést, és józanságot tanulnak. Meditálnak és megbarátkoznak a halál gondolatával. A halál számukra megtiszteltetés. Egy új élet kezdete, sosem a vég. Megismerik helyüket a természetben, felfedezik ragadozó valójukat, a vadász génjeik legősibb elemeit. Szabadjára engedik magukból a túlélőt. Az idegenekkel való kapcsolatuk filozófiailag is fontos. Általuk tapasztalják meg a tökéletességet. A halálos precizitást. Segít megtalálni a csúcsragadozót. Az idegenek egyfajta párhuzamot jelentenek élet és halál közt.

Ezek után, ha megérettek rá, bekerülnek egy klánba (ha származásuk révén még nem tartoztak egyhez sem), és megkezdődik a beavatás előtti kiképzés. Itt megkapják rasztáikra a harcos gyűrűket, melyek a kitartó tanulást jelképezik. A gyűrűk felhelyezése rendkívül hosszú és fájdalmas folyamat. Ha ez alatt a zöldfülű egyetlen fájdalmas hangot is kiad, leszedik az eddig feltett gyűrűket, és újra kezdik az egészet. Terepen és az edzőtermekben, a Kehrite-kben is gyakorolhatnak. Beavatás sosem a szülőhazájukban zajlik. Két módozat létezik.

Izolált környezetben, egy piramisban kell idegenekre vadászniuk az ifjoncoknak. Eme esetben, általában belépésnél megkapják a váll-löveg. A másik módszer, hogy értelmes lények által nem lakott bolygóra egy szondával tojásokat juttatnak. Eme esetben a vadászat addig tart, míg az összes idegent, el nem pusztítják. Ilyenkor nem csak a zöldfülűek mennek vadászni. Ha legalább egy idegent elejt az ifjonc, akkor beavatottá válik. Előfordulnak más helyzetek is, mikor nem hagyományok szerint történik a beavatás, ám akkor is egy idegen szükséges hozzá, és hogy méltó legyen rá a fiatal vér. Akárhogy is, sikeres beavatás révén használhatnak váll-löveget és vadászhatnak értelmes prédára.

Legtöbb klán rendelkezik beavatási jellel, ez lehet vallási szimbólum, de a klán saját szimbóluma is. Beavatási jelet az ifjoncok az elejtett idegen vérével égetik a homlokukba. Sok yautja nem rendelkezik ilyen jellel, mint a dzsungel vadász klán. Ők is átesnek beavatáson, ám jelet egyszerűen nem égetnek a homlokukba. Ez a klánok közti kulturális különbség.

Egyéb szokások

Predator kultúra2

Bár technológiailag fejlettek, számos embernél már nem megfigyelhető törzsi szokásuk van. Ilyen a csoportos vadászat utáni tűz körüli tánc. Művészetük és épületeik is életmódjukat tükrözik. Faragások, domborművek és szobrok leginkább a vadászattal, vagy a dicső ősök tetteivel foglalkoznak. Szakrális helyek díszesek. Lakrészeikben rendszerint puritán körülmények uralkodnak. Az ifjoncok gyakran még kabint sem kapnak az űrhajókban. Folyosókon vagy a rangosak által nem használt helyeken telepednek le. Eredetileg hadicélokra használt hajókon sokkal stilizáltabb a környezet.

Táplálkozás terén ragadozónak mondhatóak. Bár lédúsabb növényi terméseket is elfogyasztanak, pl. naxa gyümölcsöt. De ezekből inkább roppant erős szeszes italt készítenek. Húst nyersen is elfogyasztják, de sütve, ragút főzve is megeszik. Vadászat közben rendszerint helyben elejtett kis állatokat nyersen fogyasztják el. (Elfogyasztható lényeket is szabályok korlátozzák. Értelmes fajokat tilos enniük.) Amennyiben nem tudnak élelemnek megfelelő prédát elejteni, abban az esetben előrekészített tápanyagrudakat fogyasztanak. Ezek íze még a yautják számára sem nevezhető kellemesnek. Bizonyos klánoknál szokás csoportos étkezés, ekkor van idő a vadászatról beszélni egy jó adagnyi erős C'ntlip mellet.

Advertisement