AvP:War FRPG Wiki
Advertisement

Két eltérő eredet történet – Két különböző Weyland cég[]

Weyland Corporation (Prometheus) 2012 október 11.-én lett megalapítva.
Weyland Industries (AvP1 film és eredeti kanon) jóval 2000 előtt lett megalapítva.

Ridley Scott szánt-szándékkal adott más nevet és eredet történetet a Weyland Yutani cégnek. Ezzel az AvP és Predator filmeket az alien univerzumból kiírni szándékozott.

Weyland Industries (AvP1) az AvP trilógia könyveiből merít (illetve nem csak merít) és ezzel első történeti vonal része (Alien4 után a Prometheust leszámítva minden AvP film első történeti vonalhoz hű.) Predator Concrete Jungle játékban ugyan ez a cég tűnik fel 2030-ban. Játék mellesleg az „Anya” nevű űrhajóknál használ operációs rendszer eredetére is választ ad, eme szoftver pedig a Nyolcadik utasban szerepel.

Weyland Corporationt (Prometheus) 2029-ben perli a Yutani cég a David android típus jogai miatt.

Két cég nem ugyanaz, ám egymással nem létezhetnek egyszerre. Továbbá mindkettő a WY elődje lenne? A Weyland Industries figyelembe véve, hogy előbb létezett, így érvényesebb. (Továbbá az AvP1 nem csak a filmekkel, de a könyvekkel/képregényekkel is összeköti magát. Míg a Prometheus azokat érvénytelennek kiáltja ki, de persze azután, hogy szétlopta őket.)


A lopás[]

Az AvP filmek nem jelentik ki, hogy ők most törlik az eddigi kanont, „mertcsak” – alapon. Azoknak egy kitűnő előzményt adnak, sőt az Aliens könyv trilógia egy kérdésére választ is ad. (AvP2 film valóban nem igazán nevezhető jónak, de az első tele van olyan dolgokkal mit az AvP1 játékban és a könyvek/képregények világában láttunk/olvashattunk.)

Ridley Scott szándéka viszont az volt, hogy az eredeti kanont végképpen eltörölje és az alienektől a predatorokat elválassza. Ami az egészben a cuki, hogy a filmjében egy egyedi ötlet sincs, és túlnyomó többségét az eredeti kanonból vette át, illetve lopta át, majd nagy ívből kijelentette, hogy az eredeti kanon érvénytelen és erre filmet csinált.

Nem mellesleg Ridley Scott egy Prometheus-szal kapcsolatos interjúban azt mondta, hogy egyetlen egy baj van a világgal, a vallás. Prometheusban pedig az a lényeg, hogy idegenek csináltak minket. – Köszönjük Scott bácsi, hogy megalkottad az alien univerzumot, majd ateizmussal akarod elkurni. Illetve meg is tetted.

Én szerény véleményem és hasonlatom az, hogy a Prometheus nem csak a vallást, az emberek hitét, de még az evolúciót is megerőszakolja acélszöges kotonnal. Prometheus olyan blődségeket állít és mutat ami egy biológiához értő embernek szemét kiszúrja.


AvP1

Annyira nem lopás. Ám szerintem érdemes figyelembe venni, hogy két előzmény is létezik, az AvP és a Prometheus. A Prometheus pedig nem csak a régészes részt vette át, bár ezt még lopásnak nem nevezném. Viszont az eligazítás, hogy mindenki már a végcél előtt nem sokkal tudja meg mért van itt, na az már nagyon de nagyon hasonló.

Nade, az AvP1 filmben a predek istent játszottak és megalapozták az emberi civilizációt. Ezt még megemésztem. Na ezt a Prometheus űberelni akarja az emberi faj megcsinálásával. Tisztára, mintha óvodások vitatkoznának, hogy ki tud nagyobbat mondani.


Az eredeti Prometheus – Az Apokalipszis képregény

Az Apokalipszis képregény első kanon. Földi háború előtt egy kis kissé szabadkőműves filingű cég a Geholgod által finanszírozott tudós eltűnik és egy nő vezetésével egy kutató csoportot küldenek utána. Eddig még nem hasonlít a Prometheusra, viszont vannak jelenetek miket majdnem 100%-ban vettek át a képregényből.
Viszont a pilóta fajt lecserélték egy sarki romkocsma skinhead banda törzsvendégeire, kiket behintetek egy adag csillámporral.

Régészeti feltárás folyamán a kérdéses tudós, Dr. Keitlel 3.2 milliárd évesnek titulált alien fosszíliát talált. A tudós elmélete az volt, hogy a 3.2 milliárd évvel ezelőtti bioszférát az idegenek teljesen kiirtották. Idegeneket meg tudjuk, hogy a pilóták csinálták. Voálá. Prometheus bolygó terraformáló élet csináló elve máris meg van.
(Lábjegyzetként megjegyzem, hogy 3.2 milliárd éve max egysejtűek voltak. Nem ritka a paleontológiába, hogy bizonyos leleteket olyan rétegben találnak, ahol nincs keresni valójuk. Az adott állat pl. lefúrt a földbe és az üregében pusztult el, ami lehet, hogy egy 100 millió éves földtani rétegben volt. – Ugyan ez lehet ama alien lelet is. AvP1 film erre is logikus válasz. Predatorok általi idegen fertőzésből vissza maradt idegen tetemet találtak 3.2 milliárd éves rétegben. Ennyi.)

Csillagtérkép Dr. Keitlel után küldött főszereplő először egy űrben lebegő patkó űrhajóra kerül, ahol a kereset tudós nyomára is akad végül. Itt találnak egy csillagtérképet. Prometheusban ugyebár a régészek a Földön találták ezt meg. A két jelnetet a filmben összemosták.
Továbbá a filmben mutatnak pár régészeti leletet mik tényleg léteznek, csak mint az okkultista árja nácik, Scott papus is ráfirkálta a maga csillagtérképes hülyeségét. (A nácik előszeretettel hamisították meg a leleteket horogkeresztekkel és más szimbólumokkal.)

Hullahegyek egy az egyben a képregényből. Mikor a csillagtérképpel a tudós nyomára bukkantak, az végig vezette a főszereplőket az elhagyott pilóta létesítményben. (város) Egy helyen már mumifikálódott pilóta hullák vannak egymáson, mint a mérnök hullák a Prometheus filmben.

Alvó pilóta. Úgy van. Bár a képregényben nem ébresztik fel, hanem megfertőzik egy arctámadóval. Aztán a T-rex méretű alien szétzúz mindent. És igen, alienek vannak, nem pedig fekete trutyi mi mindent szétmutál.


Prometheus „zombi” és az Colonial Marines képregény bugmanjei

Colonial Marines képregények semmi köze nincs a játékhoz. Játék csak meglovagolta a nevet.
Képregényben az idegen imádó szektások feltalálnak egy, hát nevezzük szakszóval „trutyit”. Eme trutyiban van idegen pempő, színtiszta alien DNS és más anyagok, mikről fogalmam sincs. (Nem írták le a receptjét.)
A szer lényege, hogy az emberi DNS mellé beépíti az alien DNS-t. Végeredmény egy torz humanoid, mit fajtársként kezelnek az idegenek.
És naná ugyan ilyen torz valami lett a Prometheus filmben a fekete trutyitól. Csak az nem őrizte meg emberi mivoltát, mert zombik ma már minden filmbe kellenek… (Najó mutáns zombi…)

Föld megtámadása

Platinum képregényben egy pilóta fejébe veszi, hogy elfoglalja a Földet. A CMC űrvédelmi rakétákkal cafatokra lövi a megalomániás pilótát. Mondanom sem kell, hogy a Prometheus… ja az.


Legolcsóbb tudományos fantasztikum húzás

Mégpedig, hogy földönkívüliek hasonlítanak ránk. Oké, predator is hasonlít az emberre, ám azért van eltérés. Pont annyi amennyi kell. Erre a Prometheus hihetetlen ősi és idegen fajnak mutatja a csillámskinheadeket. Tény, hogy azt akarja sugalni, hogy a képükre csináltak minket de… könyörgöm. EVOLÚCIÓ! Aki ismeri eme fogalom szabályait, az tudja hol hülyeség a film rengeteg állítása.

Fekete trutyi / evolúciós katalizátor / Bio-Former

Mulder ügynök fejét verné a falba. X akták kicsit kopizott az alien életciklusból a kis szürkék terén. No és a kis szürkéknek hasonló rendeltetéssel van fekete trutyijuk.
Mulder! Torokra!


Prometheus

Prometheus technológia a Borgia Industries technológiáinak az összefoglaló neve. A cég a predator technológia révén fejlesztette ki ezt. Ez az egyik alapja a Weyland Yutani technológiáinak. Kevésbé ismert, de az AvP világ történelmének egy fontos darabja.
A Prometheus film eredeti címe Paradise lett volna. Jelenleg úgy fest, hogy a második film alcíme lesz ez.
A film Prometheus névválasztása nem feltétlen lopás, inkább egy taktikai manőver. Mitológiai Prometheus történetét mindenki ismeri. Ebből eredeztethető mind a film, mind a technológia neve, viszont a film több emberhez jutott el, mint a Predator Concrete Jungle.
Én személy szerint a névválasztást is gyanúsnak tartom.


Oldalba csiszolás:[]

Itt olvasható.
A lényeg, hogy a mérnök és pilóta nem azonos faj. A pilóták megritkulásuk miatt, a predatorok által keltet idegen inváziót túlélt emberi fajt másolták le szolgáknak. Majd egyik pilóta frakció ki akarta írtatni a mérnökökkel az embereket. (Azért frakció, mert eredeti kanonban vannak olyan pilóták kik nem éreznek gyűlöletet az emberek fele.)
A két külön Weyland cég felett meg elsiklunk és azt mondjuk, hogy „azonos”. (Amúgy nem.) És más ellentmondások fölött is, mintha nem lennének.
Amúgy a második Prometheus film jó eséllyel már nem lesz integrálva az oldalba. Bár ez majd akkor kiderül, ha kikerül a mozikba.

Csillámskinhead


Minden estre az én személyes véleményem a Prometheus filmről:

Advertisement