AvP:War FRPG Wiki
(Created page with ",")
Tag: Visual edit
 
 
(2 intermediate revisions by the same user not shown)
Line 1: Line 1:
  +
<div style="text-align:justify;">Pókselyem olyan erős, mint a hasonló vastagságú acél vagy kevlár. Ellenben sűrűsége kisebb és könnyebb is. Ideális alapanyag lenne mind a civil-, mind a hadiipar számára. Éppenséggel az előállítása nem volt lehetséges. Több mint 400 pók egy éves termelése szükséges egy méteres selyemszövet előállításához. Több százmilliárd pók „fejése” nem kivitelezhető. Így sokáig kellet várni a szintetizált és könnyen előállítható változatra.
,
 
  +
[[Géntechnológia]] fejlődésének hála a tömeges gyártás elérhetővé vált. Egyszerűen csak a selyem termelésért felelős mirigyeket klónozzák. Persze előtte belenyúlnak a génekbe, hogy több selymet termeljenek és akár módosítható is a selyem összetétele. Tulajdonképpen a szintetikus kifejezés nem egészen állja meg a helyét.
  +
  +
Pókselyem egyetlen hátránya, hogy rövid a szavatossági ideje. Természetesen ez is éveket jelent, ellenben pár évtized alatt elbomlik jó tárolási körülmények közt is. De legalább környezetbarát.</div>
  +
[[Category:Ember]]
  +
[[Category:Állat]]

Latest revision as of 11:41, 16 August 2018

Pókselyem olyan erős, mint a hasonló vastagságú acél vagy kevlár. Ellenben sűrűsége kisebb és könnyebb is. Ideális alapanyag lenne mind a civil-, mind a hadiipar számára. Éppenséggel az előállítása nem volt lehetséges. Több mint 400 pók egy éves termelése szükséges egy méteres selyemszövet előállításához. Több százmilliárd pók „fejése” nem kivitelezhető. Így sokáig kellet várni a szintetizált és könnyen előállítható változatra.

Géntechnológia fejlődésének hála a tömeges gyártás elérhetővé vált. Egyszerűen csak a selyem termelésért felelős mirigyeket klónozzák. Persze előtte belenyúlnak a génekbe, hogy több selymet termeljenek és akár módosítható is a selyem összetétele. Tulajdonképpen a szintetikus kifejezés nem egészen állja meg a helyét.

Pókselyem egyetlen hátránya, hogy rövid a szavatossági ideje. Természetesen ez is éveket jelent, ellenben pár évtized alatt elbomlik jó tárolási körülmények közt is. De legalább környezetbarát.