AvP:War FRPG Wiki
Advertisement

Szintetikusok története

Szintetikusoknál meg lehet különböztetni első és másod generációt. Illetve van még harmad generáció is, melyről alig tud valaki. Hivatalosan nem is létezik.

Két szintetikus generáció közt a lényegi eltérés a létrehozásukhoz használt anyagokban keresendő és ezzel járó technológiai megoldásokban. Második generáció megszületésével az első generáció nem váltódik le teljesen. Révén bizonyos szempontokból azok technológiája is éppen ugyan úgy használható, bizonyos esetekben előnyösebb is. (Rádió és a TV esete jó párhuzam.) Jó pár első generációs modell gyártása a másod generációs technológiáival folytatódik. Tehát a két generáció technológiai megoldásait vegyítik.Ullyses szintetikus

Hivatalosan szintetikus...

A modern robotika alapjait Charles Bishop Weyland rakta le. Az első működő szintetikusnak nevezhető gépeket a Borgia Industries készítette. (Ezek valójában kiborgok voltak, tehát géppé átalakított emberek. Ez viszont sosem derült ki, illetve a céget felvásárló Weyland eltitkolta.) Első embert tökéletesen imitáló szintetikus David 8 volt. Ez a modell még megtalálható a 2200 években is több változtatással, ám jóval olcsóbb, mint amikor még az első példányok elkészültek. 2100 előtt a Weyland és Yutani (későbbiekben Weyland-Yutani) cégek uralták a szintetikus piacot. 2100 után a Hyperdyne Systems is megjelenik a szintetikus piacon. Hyperdyne Systems megszerzi a szintetikus piac jelentős részét. Weyland Yutani bár riválisa, a két cég közt több megállapodás is köttetik, ennek kereteiben lehetséges az, hogy a Hyperdyne Systems 341-B tervezője Michael Weyland, így eme modell az ő arcát viseli. A megállapodások célja valószínűleg az, hogy a két gigacég bebiztosítsa magát a piacon és kontrolálni tudja a kisebb szintetikus gyártó cégeket.

Vannak konkrét arcok melyek jogvédelem alatt állnak. Főleg a szintetikusok elterjedésének kezdeti időszakában volt jelen, hogy nem kaptak rendes emberi arcot. Sok ember iszonyodik a szintetikusoktól, a fejlettebb modellekkel ez még erősebbé vált. Bizonyos helyeken a szintetikusoknak megkülönböztető jelzést kell magukon hordaniuk. Ezzel szemben Második Idegen Háború után az UA-ban legalizálják a fejlettebb modelleknek a szavazati jogot, ezzel teljes jogú állampolgárrá válnak az érzelmekkel rendelkező szintetikusok.

Szintetikusok felhasználási köre lényegében majdnem ugyan akkora, mint az emberi munkaerő felhasználási köre. Egyszerű kisegítőtől, kurtizánon át kolónia igazgatóig megtalálhatóak. Szintetikusokkal szemben van egyfajta rasszizmus, révén embernek néznek ki, de „gépek”. Szó se róla, éppen ezért megpróbálkoztak azzal, hogy ne nézzenek ki embernek, legyenek jól felismerhetően gépek. Nos ez még rosszabb. Így még annyian sem bíztak bennük, mint amikor embernek néznek ki. Szükséges az illúzió. Kezdeti modellek mért vesznek fel légzőkészüléket? Mért esznek egyűt a legénységgel? Az illúzió kedvéért. Ezért is lehet, hogy bizonyos szintetikusok jobban kedvelik a „mesterséges személy” megnevezést.


Első generáció

Szintetikus felépítés

Alábbiak a 2180-ban modernnek számító szintetikusokra vonatkozik. Az ilyen modellek és technológia megoldások később is jelen vannak és készülnek ilyen androidok, úgy mint ezeknél fejletlenebbek is.

Erősebbek, gyorsabbak és jobbak egy átlagos embernél. Váz latchment ponttal és szénszál-csontvázzal a mesterséges izmokhoz van kapcsolva. Az izmok mozgatását a szintetikus izomzat, vagy szilícium colloid pumpálta mikro-hidraulika végzi, illetve még megtalálható lehet bizonyos modelleknél az elektronika is. Az androidok erejét egy 25 kW-os hidrogén üzemanyagcella adja, ami hozzávetőleg 400 napig elegendő energiát ad mielőtt újra kellene tölteni. Ez az erőforrás az android mellkasán belül helyezkedik el, a hozzáférés egy rejtett foglalaton keresztül történik, ami épp a bordák alatt helyezkedik el. Újratöltési idő változhat, de általában 72 óra kell egy androidnak, hogy teljesen újratöltse magát.

Bár az izmok jelentős külső behatásnak állhatnak ellen, az önjavítás képesség hiánya azt jelenti, hogy végül el fogják veszteni az erejüket és egyre inkább rugalmassá fognak válni. Rendszeres átvizsgálásokat kell elvégezni, hogy fenntartsák a hatékonyságot. Az különálló szerkezeti elemeket két évente kell cserélni, munkaigénytől függően. Az izomzatuk és belső részeik hasonló egy ember felépítésével, az androidok keringésében folyékony latex kering, ami a belső rendszerek kenőanyaga illetve hidraulikus folyadék. Tartalmazhat nanobotokat, melyek kisebb sérüléseket helyre hozzák, mint kisebb bőr felszakadás.

A szintetikusok többségében egy integrált Carbon60-as processzor van, ami az agynak felel meg. A memória kapacitás 1 terabyte RAM és 1.2 petabyte közt lehet, ez azaz információ mennyiség amiket nem felejt el. A rendszer egy nagyon erőteljes neurisztikus logikai meghajtóval van ellátva, amit azért terveztek, hogy a szintetikus döntéseket tudjon hozni, amik a beépített hatalmas adatbázisból és személyes tapasztalatból jön ki.

Az intuitív funkciók alapvetően előre programozott (de szerezhető) adatok melyhez kapcsolódik egy hirearchális rendszer, mely képes ezeket kategorizálni és a rangsorolni. Mindazonáltal egy android képes rá, hogy elvont fogalmakat és szimbolikát értsen meg, bár ez bizonyos mértékben korlátozott. Egy szintetikus elme és személyiség lényegében egy konstrukció, igazi öntudata nincsen nekik. Bár ez nem tűnik fel egy olyan embernek, aki nem tudja, hogy munkatársa egy gép, de ha tudnak is róla, előfordul, hogy nem gépként, hanem emberként viselkednek vele.

Azok az androidok, amiket emberekkel való közeli társas együttműködésre terveztek, birtokolják az evés és ivás képességét, habár nem szereznek energiát abból, amit megesznek. Az ételt és italt lekerül egy mesterséges gyomorüregben és a keletkező masszát kiveszik egy behúzható katéteren keresztül. Minden android úgy kerül le a futószalagról, hogy van egy beépített személyiségük, véletlenszerűen is kaphatnak személyiséget. Tudnak gondolkodni, megjegyzéseket tenni és feltevéseket tenni.

Ember számára lélegezhetetlen atmoszférában is tudnak működni, de a környezeti hatások károsítják őket, a korrozív anyagok, a nagy hő és a vákuum bizony el tudják őket pusztítani. Még a hosszadalmas tartózkodás az alacsony légnyomásban is, a folyadék magas aránya miatt barotraumát és légembóliát okozhat egy szintetikusban. Bár vízhatlanok, a belső működési egységeik rendkívül sebezhetőek a hidrosztatikai ütéstől. Egy android, ami elmerül a vízben, miközben olyan sérülést szenvedett, ahol a víz bejuthat a rendszereihez, az felér egy elektromos kivégzéssel.


Másod generáció

Öntudatuk megegyezik az emberi öntudattal. Érzelmeik valódi érzelmek. Tény, hogy a gyártók előszeretettel mondják, hogy csak tökéletesen imitálja a valódi érzelmeket. Általában az ilyen modellek továbbra is erősebbek és gyorsabbak, mint egy ember. Egyes modelleknél elhagyják a hidrogén energiacellát. Ezek képesek energia szükségletüket kémiai útón előállítani, esznek és lélegeznek, mint egy ember. Alvásra is ugyan úgy szükségük lehet. Nagyfokú önjavító képességük van. Súlyosabb sérüléseket is túlélhetnek, mint egy ember. „Csontvázuk” alapvetően változatlan, szöveteik ellenben organikusak. Szöveteik elemeit a nanobotok képesek újraépíteni, ha megfelelő anyagok megtalálhatóak a „véráramban”, mely eme modelleknél már nem igazán kenőanyag/hidraulikus folyadék, hanem ténylegesen vér funkciót lát el. Működésük az organikus felépítés miatt sokkal kevesebb elektromosságot igényel. (Élőlényekben is jelen van az elektromosság a biológiai funkcióikhoz.) Tulajdonképpen rájuk illik legjobban a mesterséges személy kifejezés.

Hátrányok egyben előnyök. Amennyiben van „élelem”, víz és oxigén, szinte akármeddig működőképes lehet egy ilyen szintetikus. Emberi érzelmek miatt a robotika törvényeit bár ismerik, jóval rugalmasabban kezelik.

Idegenekkel szemben nem alkalmazhatóak ugyan úgy. Könnyebben kiszúrják őket az organikus szövetek miatt, míg a szintetikus szövetű androidok óvatosan is, de járkálhatnak az idegenek közt, akár mint a droidok. Tehát hamar feltűnik az idegeneknek, hogy „nem egyszerű élettelen tárgyak”. Másik fontos dolog, hogy bioformer képes megfertőzni ezeket a szintetikusokat. Legegyszerűbben úgy írható le, hogy az organikus szöveteket növesztik, a szintetikus szöveteket pedig gyártják/öntőformába öntik.


Harmad generáció

Létrejöttük nyomai a Weyland Yutanihoz vezet, illetve az X csoport is szóba jöhet. Egy orvos számárai nagy odafigyelés kell, ha egy ilyen szintetikust vizsgál, hogy rájöjjön, a páciense nem ember. Még a vérük is megtévesztően hasonlít az emberi vérre és nem csak a színében. Lehető legtökéletesebb másolatai az emberi szervezetnek és bár szintetikusok, így nincs örökítő anyaguk, tehát lényegében a szaporodás képessége az hiányzik. Egy ilyen szintetikus lehet akár álmodó is. Az idegenek pedig látnak aurát körülöttük.


Típusok


Egyéb

Harci androidok
Magyar AvP Wikia:

http://hu.alienspredatoraliens-versus-predator.wikia.com/wiki/Synthetic

Advertisement