AvP:War FRPG Wiki
AdvertisementSzintetikusok

A 22. században az emberi faj terjeszkedése folyamán szükség volt az űrhajókra egy olyan munkaerőre ami nem fárad el, és nem lesz beteg. Kezdetben ezek a hajók számítógépei voltak, de az idők folyamán ezek túl személytelenek voltak. A Hyperedyne System nevű vállalat előállt a szintetikus személy tervével. A Weyland Yutani céggel egyűt sikereket értek el az iparágban.
Charles Bishop Weyland az egésznek a megalkotója, noha 2004-ben hunyt el. De neki köszönhető a modern robotika alapjai.

Ezek a gépek, lények vagy személyek kívülről emberszerűek, de erősebbek, gyorsabbak az embernél. A belső

Szintetikus felépítés

vázuk szénszálból készült, ami kapcsolódik a szilíciumból készült izmaikhoz. Az ízületeiket mikro-hidraulikák szolgáltatják. Az energiát egy micro-nukleáris reaktor szolgáltatja, amely legalább 20 évig képes működni feltöltés nélkül. A vázrendszerük hasonlít az emberére, Van bennük egyfajta nanobotokból álló, immunrendszer ami segítségével képesek a kisebb sérüléseiket gyógyítani, és persze karbantartja az izomzatukat.

Külsőleg hasonlítanak az emberekre. Sőt emberibbek az embernél külsőbben, hisz az arcukat számítógépek tervezték, és ők az emberek által szimpatikusnak talált testi jegyekből alkották meg. A legtöbb szintetikus a Gyarmati Tengerészgyalogságnál szolgál katonaként, orvosi tisztként, és tudományos tanácsadóként. Húsz - negyven éves férfiaknak, és nőnek néznek ki.

A szintetikusok agyát egy integrált szénszálas processzor szolgáltatja. A RAM-juk /írható-olvasható memóriájuk/ 1 terrabyte, míg a ROM-juk /A csak olvasható memóriájuk/ 1.2 terrabyte memória. Az androidoknak van egy beépített adatbázisuk, amit bármikor képesek bővíteni tapasztalás útján szerzett információkkal. Emellett képesek bizonyos elvont fogalmakat értelmezni, bár ez korlátozott. De a szintetikusok elméje, és személyisége lényegében csak tartozék a hardverhez. Nincs én tudatuk. De beléjük programoztak egy korlátolt öntudatot, és képesek érzelmeket kimutatni. De ez is a programozásból fakad.
A programozásuknál az Asimov féle három robottörvényt vették alapul.

1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.
2. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének.
3. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első vagy második törvény bármelyikének előírásaiba.

De ennek ellenére a szintetikusok nem igazán kemények. Bár a grafitcsontváz ellenáll a környezeti hatásoknak, viszont a szilíciumizmok magas hő hatására elolvadnak, és a processzorukat is károsíthatja a tűz. De az ilyen sérült android is tud működni, bár már nem olyan jól /Lásd Bishop az Alien3-ban./ Az idegen légkör szétmarja a belsejüket, a vákuum szétrobbantja őket, míg a magas légnyomás összelapítja a testüket ugyanúgy. Az alacsony légnyomás viszont egy embóliaszerű állapotot idéz elő bennük, mivel lebénítja a szilíciumizmokat.

A szintetikusokat ennek ellenére máshol is használják.
Először is ott vannak a Hiperdyne Systems, és a Weyland-Yutani által használt androidok. Ezek voltak az első androidok, és ők voltak a leginstabilabbak. Sok probléma volt velük a kezdeti években. Néhány hajó legénységében a viselkedésükkel sérülést vagy halált okoztak. De a cég visszahívta őket, és

SynSound android

SynSound egy androidokból álló groteszk bandája.

új operációs rendszerrel szerelték fel őket. A legtöbb civil hajón ezek a szintetikusok szolgálnak. (De a Weyland-Yutani az androidjaiba egy olyan titkos utasítást vitt, hogy ha egy xenomorphal találkoznak, akkor vegyék semmibe az alapprogramozást, és védjék meg a lényt akár mások élete árán is.)
A CMC is alkalmazza őket pilótának, támogató haderőnek, vagy tudományos tisztnek, orvosnak, és gépésznek. Persze vannak a civil szférában is szintetikusok. A legnépszerűbbek érthető módon a vágyteljesítő gépek. Ezek tökéletesen utánozzák az emberi nem vonzóbb példányait. Általában a távoli bányászkolóniákon, előőrsökön, és hosszú úton lévő hajókon alkalmazzák őket. De épp úgy életunt playboyok is igénybe veszik őket. Ezek a legtökéletesebb kinézetű szintetikusok. Nem is tudni, hogy azok míg meg nem mondják. Nagyon társaságkedvelők, és jól érti a dolgukat. Bármit teljesítenek.Hozzájuk hasonlók a szórakoztató modellek, akiknek fejlett művészi funkcióik vannak. Képesek alkotni, és szórakoztatni. Beleprogramozott humorérzékük van. Társaságkedvelők, bár krízishelyzetben nem mernek cselekedni, hisz kötik őket a robotika alaptörvényei. Bármilyen hangot tudnak utánozni, és nem ritka hogy egy kitalált, vagy egy rég halott / létező személy személyiségét kapják. /Rájuk is vonatkoznak a szerzői jogok. Tehát élő személyt nem másolhatnak./ SynSound cég például a Föld visszafoglalása után olyan Rock bandát hoz létre melyben a tagok torz androidok.

A másik végletet a technikai, és orvosi szintetikusok alkotják. Ezek a gépeknek semmi társadalmi készségük nincs. De az orvosláshoz, és a technikai dolgokhoz jól értenek. De az orvosi célra beprogramozott szintetikusok meg tudják nyugtatni a beteget, és általában kedvesek hozzájuk.


Külön típust alkotnak a harci szintetikusai, akiket szándékosan nem programoznak be. Árthatnak embernek, és bármilyen idegen létformának. De tudni kell róluk, hogy ha az alakulatban megtudják, hogy nem ember akkor általában kiközösítik, mivel mesterséges személyek. Fejlett célzó rendszerűk van, és képesek bármilyen fegyvert használni.


Típusok

120-A/2 típus

Hyperdine Systems által gyártott férfi android típus több különböző arcvariációval. Gyártásukat 2130-ban felfüggesztették mivel roppant labilisak voltak.


BISHOP

Tengerészgyalogság által alkalmazott szintetikus segéd. Nagy fokú tudományos ismeretekkel ellátott android. 2179 környékén minden CMC hajón volt egy.


Hyperdyne 129-4

Ismertebb néven szerelmi szolga. Egy kéj android model mi 22. terjed el. Mindkét nemben és több különböző külsővel kerültek forgalomba, de egyéni megrendelések alapján is készültek.


Nivalis – 4 szériák

Csak itt gyártott típusok.


David 8

David 8

2030-ban eme model miatt volt nagy pereskedés a Weyland és Yutani közt. 2090-ig gyártották, ám számos darab még több száz évvel később is tökéletesen működik.
99%-ban képes az emberi érzelmeket imitálni és megfelelően reagálni szituációkra. Roppant tanulékony így bárhol alkalmazható. Parancsokat végletekig végre hajtja, amennyire a robotika törvényei engedhetik. Ezen felül van egy bizonyos mértékű beprogramozott kíváncsisága, mely úgy szintén a tanulási folyamatokat táplálja.


A20 katya

A20-as

Földi háború előtt a legmodernebb típus melyet adminisztratív feladatokra használnak. Katya nevű volt mely a BG-386 bolygó adminisztrátora volt és ő hívta a CMC-t, holott Bishop ezt nem akarta. A20-asok jellemzője az empatikusság, ezzel szándékozta a Társaság jobban elfogadtatni az emberekkel, hogy egy gép a főnökük. Nagyrészt bevált az emberek javára. Eme model gyakorta száll szembe az anyacégének utasításaival az emberek javára. Talán túlságosan is empatikusak.
EXP széria

Harci androidok módosított Robotika Törvénnyel. Az EXP széria tagjai megölhetik és bántalmazhatják az embereket, de élethosszuk csak pár hét és bármikor feláldozhatóak. Külsejük nincsen annyira kikozmetikázva, mint a többi androidnak.


CMS - Colonial Marine Synthetic – Utód széria

Többféle szintetikus variánst alkalmaztak az CMC-ban. Az Utód széria az egyik ismert modell. A tengerészgyalogság leállította a gépi anyáktól született katonák készítését (A.W. katonák – Klónok, mint Spears) de hogy ezt a kiesést pótolják elkezdték a szintetikusokat gyártani, amik sokkal olcsóbbak voltak. Az Utód széria 2192-ben küzdött meg először az idegenekkel.
Az Utód széria egy nagyon fejlett modell, mert képesek voltak akár szerelembe is esni. Működésükhöz szükséges energiát szerves anyagokból (étel) nyerik, továbbá minimális alvásra is szükségük van. Több hét akár hónap után sem tűnik fel egy átlag embernek, hogy ezek androidok.


Liston

Eredetileg a CMC kisegítő szintetikusai leváltására tervezték, ám nagy termete miatt tudományos vizsgálatokhoz szükséges kifinomult műszerek használatával a modell nem lett kibékülve. Így a BISHOP és társai megmaradtak eredeti szerepkörükben, leszámítva hogy frontvonal mögötti munkákra korlátozódott szerepkörük leginkább.
Liston képes szinte minden fegyvert és járművet kifogástalanul használni, amit a nagy termete enged persze. A modell 2,5m magas. Ennek célja az elrettentés. Kisebb bátortalanabb lázongóknak ez elég is. Idegenek számára nem. Képes 1-2 tucat idegent puszta kézzel elpusztítani. Szintetikus izzadságmirigyei ekkor lúgot választanak ki. Még a harc megkezdése előtt Liston lúgos izzadságban úszik, idegenekkel való harc közben a lúg kiválasztása csak fokozódik. A lúg semlegesíti a savat, így egy falka idegen savas vére nem sérti fel a szintetikust. GrantCorp mikor megjelent a piacon Nutra gél nevű készítménnyel, ez váltották le a lúgot.
Liston a robotika törvényeinek engedelmeskedik, de felettes parancsnok szóval is utasíthatja, ezek mellőzésére. Legtöbb példány személyisége alapvető elemekkel rendelkezik, de néhánynak elég komplex személyisége is lehet. Feltehetően ez mellékterméke a gyors tanulási képességeiknek.
Teljes legénységű Conestogákon előfordul. Ennél kisebb hajókon vagy kevesebb legénységnél nem alkalmazzák mivel roppant drága szintetikus. Mért ilyen drága? Beépített kommunikációs berendezéssel rendelkezik, mivel képes űrhajóval is kommunikálni.


Weyland Yuta Harci szintetikusai

A Weyland Yutani használja a harci androidokat nagy számban. Bár van rendes milíciája és nagyszámban fizet Vas Medvéket, mégis legnagyobb részben harcászatra szintetikusokat használ.
Két fő android típusa van a Társaságnak.


A.P.E. Szintetikusok

Az egyik, a jól Ismert A.P.E. páncélzatát használja, viszont a páncélzat egybe épített az androiddal, így sokkal karcsúbb, mintha ember öltene A.P.E. páncélzatot. APE szintetikusnak is szokás nevezni. Nem kap a gép emberi jellegeket, hisz a sisak úgy is elfedi az arcot. Hangjukat torzítják, továbbá a központi számítógép nem a fejben található. Így a fej elvesztése után is képes a harcra. Így viszont látás nélkül hangok és eltárózott adatok révén képes harcra illetve mozgásra. Erősen páncélozott és masszív gép.
Ennek a típusnak tovább fejlesztése egy új fajta A.P.E., mely a predator álca technológiát használja. Emiatt a páncélzat nagymértékben megváltozott.

L széria

L széria

Korai model

A cég még rendelkezik egy leginkább védelemre használt szintetikussal. Ennek kinézetén is látszik, hogy nem ember, viszont nem rendelkezik erős páncélzattal. Hangja pedig gépies. Tényleges rendeltetés ama

Harciszintetikus

Közönséges harci szintetikus, nagy tömegben a Társaság az LV-1201 bolygón alkamzta.

céges érdekeltségek védelme mit bevallanak az ICC-nek és ellenőrző bizottságok látogatják. Amolyan megtévesztés. Eme típust mutatják fel, mint védelmi szintetikus, mivel a feljebb írt két fajta illegális és céges titkos fejlesztéseket tartalmaz. Magyarán egy gyengébb még jogszabályokkal enyhén ütköző szintetikust mutogatnak, miközben a háttérben két illegális típust rejtegetnek.
L szériából jó pár darab megtalálható a CMC-ben is, ezeket rendszerint kék ruhába öltöztetik és a fronton harcoló egységek felderítői. A szintetikus a mozgás detektorra rá képes kapcsolódni, majd a jeleket akár szatellitre továbbítani, így a harcoló egységeknek elküldeni. Nagy teherbírása miatt pedig ellátmány szállítására is alkalmas. Nagy mértékben Korarin alkalmazta a CMC.
L széria harci képzettségei 2220-ra forrtak ki teljesen, ekkor készültek el a „tökéletes” példányok. Proteusra egy kisebb hadsereg került ezekből.Titánium Harci Szintetikus


Egy alternatíva lett volna a Max egység helyett. Titánium csontváz és külső borítás kitűnő védelmet nyújt a legtöbb támadás ellen. Idegenek ellen bevetett példányokat saválló külső réteggel is bevonják. Szintetikus belseje ezzel szemben a csontozatot leszámítva a hagyományos szintetikus elemeket jelenti. Közel három méter magas és ugyan ennyi tonnát nyom.

Előre beprogramozottak, az alap program nem ütközik a robotika alaptörvényeivel. Bár ez megváltoztatható. Nem igazán vetik be a front vonalon, hisz kevés készült belőle mivel roppant költséges. Méretei miatt egyéni fegyverrel rendelkezik. A TBS MK30-as plazma fegyverrel rendelkezik a jobb karján, míg balban beépített lángszóró van, mely egy feltöltéssel 4 percnyi tüzelésre elegendő, bár eme láng inkább az idegenek sakkban tartására jó, mint totális pusztításra.


Ember alien android hibrid

Prototípus ember - alien hibrid szintetikusok, melyeket biológiai úton állítottak elő.

Adelaide és Bombay szövetség tovább fejlesztette az andoridok „természetességét". Idegen tojást biológiai komputer vírussal oltottak be, a lepra csak amolyan köztes védő anyag volt. A vírus módosításának megfelelően megbabrálta az idegen DNS-t. Ennek eredménye képen a mutánst a többi normális idegen fajtársként ismeri fel. (mert ugyebár az idegenek minden mutáns tojást vagy egyedet elpusztítanak) De nem ez a lényeg. Egy szintetikus idegen / ember hibrid jön létre. Természetesnek mondható úton egy android lény jön létre. Mi kinézetileg humanoid, de örökölte az idegenek biomechanikus kinézetét. Android révén programozható. Viszont, csak egy prototípus jött létre, Eloise.


Nem hivatalos másod generációs androidok

Néhány beavatott emberen kívül SENKI, nem tud ezekről az androidokról. A fent írt dolgok rájuk már lényegében nem igazak. Ön tudatuk 100%-os. Vérük az androidok fehér vére helyet vörös. Az ilyen androidok nem tudják magukról, hogy androidok, vagy ha rájönnek, szinte nem képesek felfogni azt. Túl sokat nem tudni erről, a „másod generáció”-ról. Mivel az egész fejlesztést romba döntötte az idegenek inváziója.
(meg jegyzés: Alien3-ban Bishop egy ilyen másodgenerációs, úgy mint Ripley az Aliens könyv trilógiában)


Egyéb:

Nem csak emberi szintetikusok léteznek, bármely élőlény elkészíthető íj módon. Bár a leginkább kiemelendőek az idegeneket megformázó szintetikusok. Idő múltával az emberiség elég információt szerzett az idegenekről, így képesek voltak ilyen gépeket alkotni. Képes a feromonokat leutánozni, így a sima dolgozó és harcos idegenek közt el tud vegyülni. Bár fejlettebb xenomorphok felismerik a trükköt.

Bizarr dolog mikor egy idegen szolgálja fel a vacsorát, vagy épp szivarozik. Nem egy olyan idegen szintetikust alkottak melyeket fejlet szociális képességekkel láttak el. A nem harci ill. tudományos célú idegen szintetikusokba is bele programozzák a robotika alaptörvényeit. Így vész esetén megvédi az embereket. Az ilyen gépeket ellátják fejlet hangképző berendezéssel, így képesek beszédre is.

Droidok/Robotok

Börtönrobot

Börtön droid

Hagyományos olajozott gépek. Külsőre egyáltalán nem hasonlítanak az emberre. Mindegyik funkcionális. Úgymint az autómata porszívó, vagy a börtönökben a nagy tégla alakú lánckerekes behatárolhatatlan fém tömeg.

A szintetikusok elterjedésével kezdenek kimenni a forgalomból. De még a harci robotokra van kereslet, bár igaz hogy nem igazán gyártják őket. Kisebb cégek nem képesek megfizetni a drága harci szintetikusokat, azért a leselejtezet harci gépeket veszik meg.
Olcsóbbak a robotok, mint egy szintetikusok, azért a hétköznapi ember inkább ilyet vesz, ha megengedheti magának. Űrhajókon és űrbázisokon nagy szükség van a különböző karbantartó robotokra. Az úgynevezett karbantartó munkások leginkább ezek munkáját ellenőrzik le, illetve felügyelnek eme gépekre.
Harci robotok használata két okból problémás. Első a költség. Második a hús és vér katonák hozzáállása. Gyakorta nem bíznak meg a szigorúan a program alapján működő harci droidokban. Ezért inkább szintetikusokat alkalmaznak kisegítő egységeknek, mivel ezzel a küllem problémát kiküszöbölik.LHD - Linguafoeda Acheronsis Destroyer

Dr. Wadidslaw Oronakifejlesztettegykicsit pókszerű droidot, mely rendeltetése az idegenek elpusztítása. Több ezer idegenekre elvileg ható méregtűt tartalmaz egy ilyen gép. Alapprogramozás az, hogy minden létformát el kell pusztítani minek a DNS-e nem egyezik a védendő bolygóéval. Kísérleti hellyé a Rosamond 6 vöröses növényzetű élettel teli bolygó vált. A több száz gépet elengedték xenomorphokra vadászni. Ellenben eredmények már nem kerülhettek felhasználásra, révén a Földön megjelentek az idegenek. Orona halálával a projekt fiókba került. Sajnálatos módon nagy rá az esély, hogy az idegenek túljártak a gépek eszén.UPP Harci DroidG széria

UPP jó szokása, hogy amit lehet, azt lenyúl. A G droid széria is ilyen, melyet a Turáni Szövetség droidjairól másolt le. A T.Sz. droidjai alapvető mozgásokra képesek és egyszerű felépítésűek. Könnyen cserélhető modulokkal és végtagokkal. Így egy javításban képzetlen katona is újra harcra kész állapotba helyezhet egy droidot, csak pár kábelt kell bekötni és megfelelő helyre tenni a modulokat.
Nos az UPP még ennél is igénytelenebb tömegtermeléses szériát csinált. Lázadnak az emberek a Barabazonon? Küldjünk ki kétszer annyi alumínium páncélos G szériát. Fegyveres ellenfél van? Akkor kevlár páncélos G széria. CMC az ellenség? Akkor titánium lemezes kevlár páncélos G széria. Valószínűleg egy UPP fejes se tudja már hány féle G széria is van. Talán még fából és csillámból nem készítettek még G szériás droidot. Azért az UPP egy kis extrát bele épített. Megsemmisülés esetén felrobban.

P széria


P droid széria

Le se tagadhatja a tervező a fanatizmusát a már több mint 200 éve létező Star Wars világ felé. Lényegében a P széria a Csillagok Háborúja Probe droidjainak koppintása. Megtalálhatóak a felderítő, harci, szerviz na meg a különböző hobbi tevékenységgel kapcsolatos típusok.


Kutasz

Hivatalosabb nevén spektrográf. Eredetileg geológusok és építészek használták terraformálás alá vonandó bolygók feltérképezésére. Letapogató lézereivel 3D-s képet hoz létre a területről. 21. század közepétől gyártott modellek képesek megállapítani a környezet összetételét, felismerni szerves és élő anyagokat is. Eme újítás után mentőegységek is alkalmazásba vették.
Évszázadok folyamán több különböző típus is készült belőle. Alap model minimális mesterséges intelligenciával bír, míg egyes fejlettebbek teljesen önállóan cselekednek, saját maguk állítják fel a fontossági sorrendet.

Kiborgok

Orvosi téren még mindig engedélyezett és úgy tűnik az is marad, a kibernetikus beültetések használata. Sok embernek csak ez az egyetlen esélye a teljes élet éléséhez. (elveszett végtag pótlása)
Egy időben „divat” volt a kiborg testőr, vagy katona. Ezeket az „embereket” klónozták. Implantátumokkal látták el őket, agyukat mikro chipek-kel korlátozták… Később betiltották ezt. Etikailag helytelennek minősítették.
A tiltás ellenére a feketepiacon még mindig lehet kapni.

Advertisement