AvP:War FRPG Wiki
Advertisement

Csillagtérkép keletkezése

Mikor eme szöveg íródik, nincs teljesen hiteles AvP csillagtérkép. Lényegében semmilyen csillagtérkép sincs. Ezért is fordulnak elő olyan hibák, hogy 2192-ben Ryushi nincs olyan messze a Földtől (430 fényév, továbbá az AvP: Vadászok bolygója könyvben írják, hogy újabb mérföldkövet lépett át az emberiség az űrhajók sebességében, eddigi több hónapos út napokra rövidült), míg a 2692-ben játszódó Harag trilógiában 500 fényév több tíz éves távolság az akkor legmodernebb hajók többségének is. Vagy a Fire and Stone ahol kevesebb, mint 100 fényévre a Földtől olyan nagyvárost építő faj van ami emlékművet épít a mérnököknek. Természetesen külön realitásokról beszélünk, így a Harag féle baki megmagyarázható, Fire and Stone féle már kevésbé.

Jelenleg három féle „hivatalos” csillagtérképet ismerhetünk. Winchell Chung általi csillagtérkép, valós csillagtérképbe illesztett Alien, Aliens és Alien 3 helyszíneket. Aliens Adventure Game csillagtérképe, mely nem megy tovább az Aliens-nél, nincs újabb kiadás. Illetve a Prometheushoz kiadott Discover New Worlds. Mely szerint 3095,1 fényévre a Földtől van 2071-re terraformált bolygó, amin 6500 ember él. Ahhoz hogy a KOI-2410: Themis Outpost-ot a Prometheus elérje, több mint 150 éves út kell. Vagyis a terraformáló hajóknak minimum az Első Világ Háborúban kellet volna elindulniuk, vagy előbb.

AvP: Waron

Mivel az űrhajók sebességei nincsenek megfelelően lefektetve, (2179 - Conestoga 0,74 fényév/nap [De Infestatitonban több száz fényév/napos sebességgel száguld], 2692 - Arrow [Harag trilógia] 15 fényév/nap) így az oldalon mellőzük az űrhajók sebességét. Ellenben a térképen, amely bolygóról tudjuk milyen messze vannak, azok körülbelül arányos távolságra vannak a Földtől. (Tehát a térképen Ryushi 430 fényévre van a Földtől. Acheron is 39-re. Persze körülbelül. Milliméteres eltérés miatt lehet fényéves eltérés.)

A csillagtérkép nem fix. Későbbiekben kerülni fognak fel újabb helyszínek, esetleg néhány módosul. Úgyszintén mikor eme szöveg íródik, jó pár szektornak nincs még neve. Ennek oka, hogy kánon forrásból nem találtunk még nevet illetve a csillagtérkép még nem végleges. Így nem kizárt, hogy fiktív nevük lesz, illetve később a fiktív név kánonra íródna át.

Eredeti AvP:War csillagtérkép az Alien Fuzion féle volt. Ellenben az új csillagtérkép készítésénél visszatértünk annak az alapjához, az Aliens Adventure Game térképéhez és azt használtuk kiindulási alapnak. Ez utóbbi 2179-es állapotokat tükrözi. Az AvP: War esetén 2192-es állapotok a kiindulási alap.


Tehát kánon-e az FRPG oldal csillagtérképe?

Igazából csak annyira vehető annak, mint a fentebb említett három kánonként kezelhető. Ellentmondanak egymásnak és a különböző műveknek. Ha pedig jön egy hivatalosan is kánonnak mondott csillagtérkép az jó eséllyel ellent fog mondani még a Prometheusszal kánonnak mondott könyvekkel és képregényekkel. Magyarán valószínű, hogy sosem lesz elég jó csillagtérkép.


Általános információk

Csillagtérkép jelölések

Jelmagyarázat

Helyszínek jelölése „hivatalos” emberi szemszögből van. Tehát lehet egy planéta elhagyott hivatalosan, titokban viszont lehet rajta egy csempész bázis.

Nagyobb világok olyan bolygók ahol több millió, akár több mint 100 millió ember él és akár teljesen önellátó. Tehát élelmiszerrel és különböző ipari termékkel (kávéfőzőtől akár az űrhajókig) képes ellátni magát. Szektor központok általában ilyen planéták.

Önellátó kolóniák képesek megtermelni a mindennapos élethez szükséges cikkeket. Ilyen az élelem, vagy a legszükségesebb ipari cikkek.

Kolóniák idővel önellátóakká válnak, amennyiben van terraformálás az adott planétán. Bár sok kolóniát csak azért hoznak létre, hogy kitermeljék az adott bolygó értékes nyersanyagait és e mellet nem folytatnak terraformálást. Illetve számos élő bolygón felállított akár csak pár fős kutató állomás is ide tartozik.

Űrállomások céljai sokrétűek lehetnek. Lehet katonai helyőrség, kutató/megfigyelő állomás, szerviz állomás, illetve nagyobb űrállomások több funkciót is elláthatnak.

Aszteroidaállomások értelem szerűen aszteroidán, kisbolygón épülnek. Céljuk lehet bányászat, helyőrség, de szerviz állomás szerepkört is betölthetnek.

Helyőrségeken a CMC állomásoztatja csapatait és küldi ki őket, ha a helyőrség vonzáskörzetébe tartozó helyeken szükség van erre. Különböző frakcióknak (cég, ország) is megvannak a maguk fegyveres csoportjai, ám ezeknek nem gyakran van külön helyőrségük.

Karantén alá vonhatnak akár egy egész bolygót is. Ez általában azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel bolygó minden területén vannak idegenek. Persze nem csak idegenek miatt vonhatnak karantén alá egy bolygót, lehet hogy a légkőr tele van veszélyes kórokozókkal.

Vannak elhagyott bolygók, állomások. Nem érte meg fenntartani őket, így tulajdonosa hátrahagyta, lakosság elköltözött. Persze papír szerint még a tulajdonosáé.

Ugró rendszerek azok a pontok a csillagtérképen, melyeket vonalak kötnek össze, ezek nem feltétlenül naprendszerek. Eme útvonalak „biztonságosak”, itt a fénysebesség többszöröse is használható, elenyésző az esélye annak, hogy az űrhajó belerongyoljon egy tárgyba (aszteroida, roncs stb.), egyszóval ellenőrzött és biztonságos útvonalak. Ezekről letérve tanácsos az űrhajó sebességét lejjebb venni, hogy a hajó érzékelhesse az esetleges veszélyforrásokat és kitérhessen. Kereskedelmi szempontból megfontolandó ezen útvonalak használata. Elvégre lehetséges szinte egyenes vonalban a célállomás felé utazni, bár jobb így lassabban haladni. Míg eme útvonalak használatával sokkal gyorsabban lehet utazni, igaz elég nagy kitérőket is meg kellhet tenni.Belső gyűrű

.

Sol Szektor

Emberi űrhajózás zéró pontja a Sol, vagyis a Föld napja/naprendszere. Szinte minden nagyobb égitestjén található legalább egy állomás. Sol szektor egy körülbelül kőr (gömb 3d-ben) alakú szektor, Soltól mért sugara 100 fényév, így a szektor átmérője 200 fényév. Sol szektor kormányzása közvetlenül az ICC alá tartozik.

.

Borodino Szektor

.

.

UPP Szektor

.

.

Hyperdyne Szektor

.

.

Új Éden Szektor

.

.

Micor Szektor

.

.

Tartarus Szektor

.

.

CSC Szektor

.

  • Crestus Prime

.

Smaragd Szektor

.

.

Külső gyűrű

.

Cerberos Szektor

.

.

Fire Szektor

.

.

???

.

.

Riger Szektor

.

  • Riger

.

???

.

.

???

.

  • New Dublin

.

???

.

.

???

.

.

Vortigern Szektor

.

.

???

.

.

???

.

  • Salazar VII

.

???

.

.


Ember által fel nem fedezett

.

,

Predator bolygók

.

.

Emberlakta területek térképe.

Ucsillagtérkép újrav3

2230-ig minden változást tartalmaz.


Nagyobb világok

A nagyobb világok, a nyersanyagban gazdagabb bolygókat tartják az emberiség jövőinek. Ezek a bolygók nagyon hasonlítanak a Földre, atmoszférájuk szinte azonos, az éghajlati viszonyok jók, és a környezet is barátságosnak mondható. Ezek a bolygók: Alexandria, Hilo, Micor, Új Éden, Tartarus és Barabazon. A cégek, akik ezeket a világokat uralják folyamatosan fejlődnek. Eme bolygók lakosságai a 2milliótól az 200millióig terjedhet. Mindegyik világnak magas a technológiai szintje, nehézipara jelentős és majdnem önellátóak.


Kolóniák

Kolóniák viszonylag lakható vagy jól átalakított bolygókon létesülnek. Egy kolóniának két főbb tulajdonsága biztos van, egy űrhajó ellátó kikötő az oda érkező hajóknak, és valamiféle termelő komplexum. Minden kolóniának más és más technológiai fejlettsége van, de mindegyik képes megtermelni a saját kiviteli áruját, legyen az rhynth tenyésztés a Ryushi-n vagy valami jóval fejlettebb ipari gyártás például fegyverek különleges anyagokból stb. A populáció is nagyon széles mezőn fekszik, a Starwiev-on mindössze 30ezer ember lakik, az Aerodynon pedig 25millió. A kolóniáknak nagy előnyük, hogy önellátóak tudnak lenni a legszükségesebb dolgok terén, ilyen a víz az élelem a levegő. A fejlettebb kolóniákon, mint az Aerodyne saját nehéziparuk és hi-tech fejlesztéseik vannak.
A kolóniák elég egyszerű létesítmények. Azok a bolygók kolóniabolygók, amiket nem szánnak arra, hogy jelentős emberi populáció vesse meg a lábát rajta. A legtöbb kolóniának szinte csak a szükséges létesítményei vannak meg, kezdetleges gyártókapacitással. Terraformáló állomásokat helyeznek el azokon a bolygókon, amiket később ténylegesen lakhatóvá akarnak tenni. Bányászbolygókat sokkal könnyebb létesíteni, bár itt a bányászkodás elég tág fogalom, nem csak nyersanyag begyűjtés, hanem új életformák és hasonló organikus anyagok felkutatását is ez alá sorolják.
A kolóniák könnyű prédák az idegen infesztációnak, a legtöbb kolónián sheriff törvény uralkodik és kicsiny a védelmi erejük.


Helyőrség rendszerek

Utvonal

Ezekben a rendszerekben nincsenek lakott bolygók, de védelmi szerepük van a pozíciójuk miatt. A helyőrségek egy mélyűri szenzorállomásból áll, ami segítségével nyomon követik a rendszerbe érkező és a rendszert elhagyó hajókat. A másik fele a védelemnek változó számú rendszervédő fregatt és más védelemre specializálódott hajó. Pár helyőrség rendszerben titkos katonai telepek is létesülnek néha, fejlesztés és kísérletek céljából. Valamint hi-tech börtönök helyezkednek itt el a legveszélyesebb egyéneknek. Sok ilyen rendszer meg sincs jelölve galaktikus térképeken. Ugró-rendszerek
Ezek a rendszerek a galaktikus országút kilométerkövei. Ugrókapukon az ugróhajtóművel ellátott hajók eljuthatnak gyorsan bárhová.
Az itt felsorolt bolygók melyek a stilizált térképen össze vannak kötve, mind ilyen galaktikus kilométerkőként funkcionálnak, ráadásul a fontosabbak közül, ezért vannak kiemelve a több száz illetve ezer ember lakta bolygó közül.


Sol Szektor

Sol a legkisebb ám a központi szektor. Középpontjában a Földdel. Legnagyobb haderők itt találhatóak. Öt darab ugró út vezet át rajta melyeken mind van egy terebélyes katonai állomáspont. Ezenkívül pár kisebb már tökéletesen terraformált bolygó található itt. A Föld naprendszerében szinte minden bolygó lakott ahol valami értékes nyersanyag található.

C.S.C. Szektor

A szektor leginkább kolóniákból áll, legfőbb bolygója a törvényen kívüli Alexanrdia. A nevéből adódóan a CSC koalíciós cégek a szektor urai, bár az alexandriai kormány elfogadja Alexandria függetlenségét, így majdhogynem a lázadók irányítják a bolygót. A CSC így nem élvezi a bolygó adta lehetőségeket jelenleg, bár az ökonómiai hadviselésben alul maradni látszanak az alexandriai erők.

Smaragd Szektor

Egy kis kolóniákkal teleszórt szektor. Túl nagy jelentősége nincs, révén nem található olyan bolygó mi eredetileg is megfelelt volna emberi életnek. Így csak 2185-re sikerült csak központi bolygót megjelölni.

Borodino Szektor

A Borodino szektort egy rég csődbement vállalat a Borodino fedezte fel és építette ki. Ez szinte az egyetlen olyan szektor ahol labdába rúghatnak a kisebb középszintű vállalatok is. Két furcsa gyöngyszeme van a szektornak, Pandora az illegális technológiájáról híres kolónia és az LV-426, ahol először találkoztak az emberek a xenomorphokkal. A szektorban feltehetőleg nagy az idegen fertőzés veszélye.

U.P.P. Szektor

A progresszív emberek uniója (union of progressive people), egy diktatórikus ICC-ből kivált szervezet. A szektor fő bolygója Barabazon, illetve a Rodina állomás. A UPP az alexandriai konfliktussal ellentétben, egy szélsőséges, nem demokratikus rendszer. A szektorba belépő összes nem UPP-s hajót leellenőrzik, és ha egy máshova tartozó katonai hajó lép be a rendszerbe, akkor azt hadüzenetnek tekintik. Minden üzleti szálat megszakítottak az ICC-vel és a szektor önellátó.Hyperdyne Szektor

A szektort eredetileg a két legnagyobb cég a Hyperdyne és a Weyland-yutani fedezte fel és kolonizálta bolygóit. Idővel azonban a Hyperdyne szabotálta a WY főbb részeit ideiglenesen meggyengítve a céget, hogy átvehesse az uralmat a teljes szektor felett. Még egy földszerű bolygót is felfedezett a cég, Hilo-t. A két cég között nem volt mostanság nyílt háború, de az üzleteikben meglátszik az egymástól való tartás.

Új Éden Szektor

Az első szektor, ahol Földhöz hasonló planétát találtak, A bolygót el is nevezték Új Édennek. A szektor a többihez képest politikailag és stratégiailag stabilnak mondható.

Micor Szektor

Egy elég jövedelmező, ám békés szektor. A kolóniák felkelésekor szerencsére nem voltak elég önellátóak, hogy fellázadjanak. A Hyperdyne és a CSC nagyon ellenségeskednek a szektor teljes uralmáért.

Fire Szektor

Roppant aprócska kis szektor volt. Alacsony lakosság és termelékenység. Ám kicsit fellendült a háború után.

Tartarus Szektor

Egy kis szektor az ismert univerzum szélén, a háború során kevés xenomorph aktivitás van, de jelen van helyettük egy aratóknak nevezett nagyon agresszív életforma.

Predator bolygók

A yautják Őshazájukon kívül, más bolygókon lényegében csak azért alapítottak városokat, hogy környéken vadásszanak, úgy hogy legyen egy közeli „pihenő hely”. De egyes bolygók ezen már túlnőttek. A predátorok nem kolonizálnak, nem telepednek le úgy bolygókon, mint az emberek.

Egyéb ember által fel nem fedezett bolygók, vagy nem ismert bolygók

Az emberiség számos világot meghódított, ellenben a galaxisnak csak kis részét ismeri. Eme listán megtalálhatóak ama világok mikről van ismeretünk. ( - könyvek, képregények által)

Advertisement