AvP:War FRPG Wiki
Advertisement

UD-4L "Cheyenne” Univerzális leszállóhajó

Az UD-4-est a gyarmati tengerészgyalogság szállítási és taktikai feladatokra

UD-4L CHEYENNE UNIVERZÁLIS LESZÁLLÓHAJÓ

használja. Ez a sokoldalú gépezet először a Tientsin konfliktus végén fogalmazódott meg. Eszményi jármű a tengerészgyalogosok csatatérre való juttatására. Hisz nem csoda. Őseinek tekinthető a XX-XXI század földi konfliktusaiban használt harci helikopter /Huey Aircobra, Apache AH-64/. Képes függőlegesen leszállni, tehát nem kell neki hosszú kifutópálya. A hossza 25,18 méter, fesztávolsága 12,59 méter, magasság 6,05 méter, súlya 18.620 kg, teljes rakománnyal 34.630 kg.

Az űrhajót arra is tervezték, hogy képes legyen a bolygó légköre, és az orbitális pálya körül lévő anyahajó között mozogni. A teherbírása 16000 kg. Ha elérik a maximumot a szállítmány, akkor a légkörben lassú lesz. Maximálisan 30 tonnát képes szállítani, de ez már veszélyes manőver. A repülési tankönyvek ilyenkor lebegő repülést ajánlanak a felszín felett 500 méterrel. Igazi multifunkcionális hajó. A járművet két Republic Dynamics TF-900-a turbina, és két TF-220/A-14 kombinált ciklusú motor hajtja.

Alapvetően csapatszállító, de ha támadás alá kerül, akkor harci helikopterként viselkedik, és beveti fedélzeti fegyvereit:

- 1 db 25 mm-es gépfegyvert 900 lőszerrel
UD-4L CHEYENNE UNIVERZÁLIS LESZÁLLÓHAJÓ 2

- 32 db 150 mm-es vezérlés nélküli rakétát

- 12 db 70 mm-es vezérlés nélküli rakétát

- 8 db 120 mm-es vezérelt rakétát

- 7 db AGM-220 föld-levegő rakétát

- 3 db TSAM elhárító rakétát

- 3 db AIM-90 rövid hatótávolságú levegő-levegő rakétát.

De rendelkezik másodlagos kilövőkkel, amik akkor kerülnek akcióba, ha esetleg a fő fegyverek nem használhatók.

A kommunikációs rendszer 12 rádiósávot képes használni, audiovizuális kapcsolatban áll az összes katonával a bolygón, és az APC rendszereivel. A hajó legénysége két emberből áll. Egy pilóta, és egy fegyvermester. A hajó rakterében egy APC van. Végig az APC-én vannak a katonák. és ha hajó leszáll, akkor legördül, és már azonnal támadhat. De más járművet is tud szállítani. A CMC bármilyen alakulatát képes a felszínre jutatni /Na jó egy M-40-es nehéztankot azt nem, az túl nehéz/. Emellett a robotpilótája képes bármilyen beprogramozott úti célt, és műveletet elvégezni. Tehát ha a pilóta megsérül vagy meghal, akkor le lehet hozni távirányítással is. Egy érzékelőháló ellenőrzi, hogy a Cheyenne a légkörbe mennyire hevül túl, és ionizálódik a burkolat. Ha túlmegy egy bizonyos határon, akkor a számítógép, riasztja a pilótát.

Az UD-4L eszményi szállító. Ha esetleg valami vészhelyzet történik, akkor a hajón lévő APC-t kilövi a hajó.

UD-4L CHEYENNE UNIVERZÁLIS LESZÁLLÓHAJÓ 9

Az FCJS egy sor zavaró aminek feladata felkelteni az ellenség figyelmét. Ez a szerkezet akár 50 m-re a hajótól is lehet szállítani majd elereszteni, hogy 1 percen belül riasszon. Ekkor a kilőtt rakétákat/vadászokat képes feltörni vagy csak eltéríteni az igazi céltól. Mach 0.3 és Mach 2.9 közti sebességben lehet használni, de ha ennél gyorsabban megy a gép, akkor is működik az FCJS csak a hatása jócskán lecsökken.

Az AJS egy védelmi zavaró rendszer amit az ATLIS táplál hogy megakadályozza az ellenséges radarokat hogy észrevegyék/feltörjék a Dropshipet.

Az MDS egy pontvédelmi rendszer melynek lényege eltéríteni azokat a lövedékeket amik hőkövetők, ezt általában 1.500 m magasságban használják.

Sok változata van:

UD-4B: Ez az eredeti változat. 1,5 méterrel rövidebb, mint a mostani verzió, és két Wyoming F32-es emelőturbina emelte fel. És a későbbi verzióknál kisebb raktérrel. De a főbb fegyverrendszerek már megvoltak.

UD-4C: Ez itt a harci verziója ennek a gépnek. Itt már megtalálhatóak a másodlagos rakétakilövők.

UD-4E: Ez a gép hála az F297-L-13-as turbináknak sokkal gyorsabban tudott felemelkedni a földről.

UD-4H: Ez a gép már a végleges verzió. Minden fegyver megvan. A hossza 16 méter. A másodlagos rakétakilövőket már standardként használják. Megnövelték a rakteret így már képes egy APC-t is szállítani. Ez a gép már közel áll a végleges verzióhoz
UD-4L CHEYENNE UNIVERZÁLIS LESZÁLLÓHAJÓ 4
UD-4J „Loose Moose”: Itt az eredeti vázat fejlesztették úgy, hogy tágasabb hely legyen a katonáknak. Ez volt az első olyan próbálkozás, ami alapjaiban
UD-4L CHEYENNE UNIVERZÁLIS LESZÁLLÓHAJÓ 5
változtatta meg az UD-4B elrendezését. Ennek köszönhetően már 50 főt is tud szállítani. (jármű nélkül, a raktérben bezsúfolva a katonákat)

UD-4L : Ez a mostani verzió.

Az UD-4L maximum 60 katonát tud elszállítani de rakomány ebben az esetben nincs. A gép rossz tulajdonságai közé sorolható hogy ha találat éri és kilyukad a gép akkor nem lehet orbitális pályára repülni. De a gép azonnal értesíti ha ez a veszély állna fent továbbá ha valami hiba van azt jelzi. Légiharcba UD-4-et vinni olyan mint egy tehenet vezetni, ha még rakomány is van akkor mint egy részeg tehén. Ajánlott elmenekülni vagy elrejtőzni.

Minél gyorsabb a gép annál nehezebb és veszélyesebb azt manőverezni. Habár a robotpilóta képes teljesen ellátni a pilóta dolgát mégis hagyományosan szokták vezetni. A fegyvermester feladata a gép védelme, a pilóta dolga csak repülni a többi munka a fegyvermesteré. A pilóta alap felszerelése egy elmlámpa, túlélőcsomag éss kisebb lőfegyver. A Pilóták szokása hogy napellenzős sapkát hordanak a hatás kedvéért de van rendszeresítve van a sisakhoz egy rostély amit Mk.28-nak hívnak, ezzel a pilóta nem vakul el a fénytől. Az akciók közben nem viselnek egységjelzést hogy fogságbaesés esetén tudjanak tagadni.

UD-6B "Mohawk Dropship” Jelentős változásokon esett át. A rakéta kapacitása kétszeresére nőt, így kívántak egy erősebb csapásmérő gépet összehozni. Mivel mérete és súlya megnőtt így 4 leszállólába van. Továbbá a rámpa hátrafele nyílik le és nem képes APC-t szállítani, legfeljebb kisebb járművet. Viszont a kiszállás esetén, ha szükséges füstfelhőbe lehet burkolni a rámpát és környékét. Az APC parancsnoki központját magába a gépbe építették be. Tovább képes levegőben maradni, mint a sima változat. Vészhelyzet esetén, pl. ha a gép vízre zuhan a hátulsó részén beépített mechanikával lerobbantható a vészhelyzeti kijárat. Ezzel párhuzamosan mentőcsónak is „kirepül” és felfúvódik.
12 ülőhely, egy parancsnoki hely és központ, pilóta, fegyvermester és navigátor. Továbbá szükség esetén 3 tartalék ülőhely és orvosi ágy. + a jármű. Jármű személyzetét leszámítva 20 férőhelyes. Megjegyzendő, hogy más belső elrendezés is létezik, így az orvosi rész,vagy akár a parancsnoki központ is kimaradhat és plusz ülések kerülhetnek be.
UD-6D enyhén átalakított típus. Szükség esetén bombázóként is alkalmazható.


UD-7C "Capybara”

Mohawk teljes áttervezéséből jött létre. Csak M577 APC vagy annál könnyebb járművet tud szállítani. Tervezésénél nem volt kitétel a nagy teherbírás. Föld bukása után tervezték meg a gépet pár hónap alatt és a még meglévő gyáraknak adták ki az utasítást sorozat gyártásra. UD-4L olcsóbb változata mit az idegenek elleni harc szült. Gyalogság és APC felszínre juttatása a cél, nem fegyveres ellenség elleni harc. Ehhez képest elsőnek nagy számban a Sötét klán ellen vetették be a gépet.
Egyetlen egy 20 millis gatlingja van az orrban. Elülső rakéta indítóiban 5-5 hely van, míg hátsókban 6-6. Mk. 16 150mm BANSHEE 70 rakétákkal kompatibilis a gép gyárilag.
Két rámpával rendelkezik. Elől és hátul is van. E miatt négy leszálló talppal rendelkezik a gép.


UD-XL

Mondhatni sorozaton kívüli típus. Minimális fegyverzete van. Egy 20 millis gatling, és egy pár rakétaindító mikbe egyenként csak 5 Mk. 16 150mm BANSHEE 70 fér. Képes APC-t szállítani, ám nem ez a fő a gépben.
Hosszabb, mint az UD-4L. Így van elég hely az jármű számára és rakományszállító modul részére. Modul lekapcsolható és egy ejtőernyő lassítja a zuhanását. Így akkor is lehet ellátmányt juttatni a harcoló csapatoknak, ha a leszállás nem kivitelezhető. A modul miatt nagyobb leszálló talpakkal rendelkezik a gép.

NTV Mk 1 Snakefighter (Projekt nevén Alphatech Assault Craft)

NTV Mk1 egy egyedülálló leszállóhajó, abban

NTV Mk 1 SNAKEFIGHTER

az értelemben, hogy képes ellátni egy szakaszt, csillagközi utazásokhoz (nem nagy távokra), ebben segédhajtóművei segédkeznek. Viszonylagos önellátással rendelkezik.

Személyzete: egy pilóta és másodpilóta, és még két kisegítő. Szükség esetén 50 embernek képes élettámogatást nyújtani, amúgy 30 férőhelyesre tervezték a gépet.

A pilóták hiánya esetére, a magas szintű automatizálás és felhasználóbarát tervezés biztosítja, hogy tapasztalatlanok is el tudják vezetni. A hely szűkössége kényszeríti a legénységet, hogy cseréljék helyeiket. (pl. egy hálóhelyet többen is használnak egymás után) Az orvosi rész meglehetősen alapvető, nem halálos harci sérülések ellátásra pont megfelelő. Bármiféle kényelmi pontot keres itt valaki az rossz helyre jött. Minden funkcionális a hely hiány miatt.

A fő rámpán kívül még két kisebb is található. Egy daru segíti a fel-lepakolást. A taktikai-parancsnokirész hasonló egy APC belsejéhez, monitorok és csúszó parancsnoki székkel.

Átlagosan egy gyarmati szakaszt szállít és azok APC-jét, és további két APC méretű járművet képes szállítani. (vagy több azoknál kisebbet)

Orri részen egy négyes üteg található, továbbá 2 db 30mm gatling gun. Méretei gigásziak, ezért rendszerint vadászok fedezik, ha olyan bevetésre küldik ki, ahol erre szükség van.

A gép maga nem nevezhető leszállóhajónak ám kimondott űrhajónak sem. Alig akad űrhajó, aminek dokköblében elférne, ám űrhajónak sem nevezhető miben léte miatt. 30 fényévet képes egy nap megtenni. Így főleg helyőrségeken állomásoznak, ahonnan a helyőrség vonzáskörzetébe tartozó helyekre vezénylik ki szükség esetén. Vagy nagyobb űrhajókhoz kapcsolódnak vontató kábel segítségéve, így az maga után húzza.


UD-22 Navaho Gunship

Nagyobb az UD4 szériánál, elsődleges feladata pedig a nehéz járművek frontra jutatása és nehéz fegyver tűzzel támogatni a csapatokat. Ehhez viszont nagyobb méret, így nagyobb támadási felület és nehezebb manőverezés párosul.
CMC-ben rendszeresített összes harcjárművet képes orbitális pályáról leszállítani a felszínre. Hátsó rámpán gördülhetnek le eztán. Természetesen egy jármű szállítására képes, mérettől függően. Teherbírása 70 tonna teljes fegyverzettel.
Fegyverzete nem túl bőkezű, ha támadásról van szó, de cserébe gyors villámpusztításra tökéletes. Két rakétakilövővel rendelkezik. 10-10 AGM-220C rakétát képes szállítani, vagy bevetés esetén átalakítva, több kisebb rakétát. Ezen felül egy pár 30 millis gatling gépágyú található a hajó orrában, a különböző szenzorok közt.
Két darab Republic Dynamics TF 2000-es turbina hajtja meg a gépet. Pilóta fülke alatt pedig egy ellengravitációs generátor található. Vízszintes ereszkedésnél, vagy lebegésnél ez gondoskodik arról, hogy a gép ne zuhanyon le, mint egy szikla. Eme utóbbi berendezés mi miatt a gép ára olyan magas, hogy a CMC inkább más alternatív és olcsóbb megoldást választana a nehéz páncélosok harcvonalra jutatatására. Míg ilyen nincs, addig az UD-22 kis számban is, de a CMC ritkán használt járműparkját gazdagítja.
Szokás még mentő hajóként alkalmazni mivel rendelkezik egy leengedhető kosárral, mi mentési akciókra, például súlyosan sérültek kimentésére tökéletesen alkalmas. Eme gépeket rendszerint lefegyverzik és vörös kereszt jelöléssel tüntetik fel, hogy orvosi egység.
Viszont ezek altípusok voltak. A szállítót „T”-vel jelölik, az orvosi változatot „M”-mel, az alap változat „D” jelölést kapta. Itt a mentőkosár helyet egy kitolható torony található, mely 360 fokos szögben forgatható és 20 fokos szögben fel és le mozgatható. Toronyhoz egy adagoló rendszer tartozik, mi a hajótestből adagolja a rakétákat. Mk. 88 120mm SGW és Mk. 10 70mm ZEUS indítására alkalmas. Raktérben 100 rakéta számára lehet biztonságos helyet nyújtani, és képes kezelni az adagoló. E mellet egy 20 millis gatling is helyet kapott, mi a torony alján található és külön forgatható 360 fokos szögben, 15 fokban pedig a lövés szöge változtatható.
Személyzete két fő. Pilóta és egy fegyvermester, opcionálisan navigátor. Orvosi változat esetén fegyvermester kimarad és változó számú orvosi személyzet dukál a géphez.


AD-19C/D Binturong (Bearcat)

AD-19C D Binturong

Két különböző felhasználásra való típus került ki a gyárakból. Mind a kettő megegyezik abban, hogy bivalyerős hajtóműve van, UD-4L gépnél is jóval gyorsabban képes repeszteni. Egyetlen egy fegyverzete miben a két változat egyezik az a 30 millis gatling. Elülső leszállótalpaknál légkifúvók vannak a könnyebb le és felszállás véget.
C típus gyors taktikai bombázó. D típus ennél bonyolultabb. Gép oldalán leereszthető fémlapok vannak, melyek megnövelik a gépfelületét, mikor vízre száll le, így a gép nem süllyed el. Ezt a típust vízi deszant bevetéseknél alkalmazzák a csapatok vízre vagy vízbe jutatására.
B20

Legelterjedtebb bombázó repülőgép. Digital

B20 bombázó

Arch Technologies tervezte a gépet, ám a fő felvásárlót a CMC-t nem érdekelte a gép az UD-4 javára, így a cég számos országnak is eladták a gép jogait, így próbálva kompenzálni a kutatási költségeit.
Gép képes űrben is haladni, így orbitális pályáról is indulhat bevetésre, viszont képtelen függőlegesen fel-le szállni. Űrben az anyahajóra képes visszajutni biztonságosan, ha kis sebességgel halad, ám légtérben ez esélytelen a gravitáció miatt. Így bolygón csak kiépített le/felszálló pályára van szüksége.
20 tonna terhet képes szállítani, ám orbitális pályára visszatérni már nem tud ennyivel, így ha visszavonják a támadást, akkor is meg kell szabadulni a bombatehertől.
Szokás deszant bevetésre használni, vagy utánpótlás ledobására. Személyzete két pilóta, bár egy is képes elvezetni szükség esetén.


AD-17A-es Puma (Caguar) vadászgép

Az AD-17A-es létező legújabb, és legfejlettebb

AD-17-es Puma vadászgép

vadászgép típus, ami a gyarmatügyi flottában szolgál. A Digarch Corporation gyáraiból került ki ez a gyors kis vadászgép. Jó manőverező képessége és fegyverei jó párosítása biztosítja a csatákba a flotta légi fölényét. Az AD-17A feladata a csapatszállítók kisérése, az ellenséges légvédelem kiiktatása.

Az AD-17A-es nagyon gyorsan és szinte láthatatlanul tud berepülni a harci zónába és támadni a célpontokat, majd ugyanígy kirepülni onnan. A vadászgépben van egy fejlett csőrendszer, ami segítségével képes vadászgépként viselkedni, vagy helikopterként lebegni.

A jó manőverező képesség hajlamossá teszi a pilótát arra, hogy néhány durva manővert is végrehajtson. A fedélzeti számítógép érzékeli az értékek drasztikus eltolódását és a robotpilóta átveszi az irányítást és biztonságos helyzetbe kormányozza, de azért megengedi, hogy egy biztonságos határig a pilóta bármeddig tesztelje a Puma manőverező képességét. Viszont veszély esetén a pilóta képes katapultálni is.

Az AD-17A-es fegyverzete egyszerű, de nagyszerű.

- Egy Fredikcson 20 mm-es Gargoyle légvédelmi ágyú, ami percenként 300 töltényt tud ki lőni. Hátránya hogy gyors tüzelésnél gyorsan felmelegszik. Ezért hűteni kell. Ehhez 1000 töltényt szállít magában a gép.

- A hasában egy TIAS rakétaállvány található. Normál repülésnél a támadófegyverek rejtettek. De ha légi harcra kerül sor, akkor előpattannak. Képes 12 AGM-204A- s vagy 16 AIM-90-s rakétát hordozni. De ha a sokkal kisebb AIM-90-es vagy 24 AGM-204-as rakétát visz, akkor képes egyszerre harminckét rakétát is vinni. Ezeket egy külön célzó rendszer juttatja célba. Ha az egyes rakétaállvány kifogy, akkor automatikusan előpattan a második.

A hajót csak egy pilóta irányítja, de még plusz két személy beülhet. Emellett található benne két pisztoly, és egy túlélő csomag /tartalék élelem, alvózsák, sátor/. A csúcssebessége 7000 km/óra. Ez a gép egy légköri vadászgép, űrben nem használható.

AD-17I

Ezt a változat kísérletképpen jött létre. A célkitűzés az volt, hogy képesek legyenek ezek a vadászgépek orbitális pályáról az atmoszférába jutni, illetve fordítva. Ha ez sikerülne, akkor a Cheyenne osztályú hajókat nem kellene erre használni. Végül a Föld bukása után csak ezt a típust gyártják.


HA-117 Stingray Harci Elfogó Vadászgép

A Stingray elfogó vadászgép egy új prototípus. A CMC kiadott egy

HA-117 STINGRAY HARCI ELFOGÓ VADÁSZGÉP

pályázatot a hajókat gyártó vállalatok között, hogy tervezzenek egy olyan vadászgépet, ami alkalmas konvojok kíséretére, és a leszállóhajók biztosítására.

Évek múlva három terv került a CMC vezérkara elé: Az UD-5-ös villámcsapás, az AD-19-es Apache-t, és a HA-117 Stingray-t. Az AD-19-es prototípusa egy teszt közben lezuhant, az UD-5-ösnek felsőbbrendű mozgékonysága volt. De a HA-117-es egyből meggyőzte a CMC vezérkarát leegyszerűsített kezelésével, és robusztus kinézetével és az alacsony gyártási költségek miatt.

Az UD-5-ös prototípusa eltűnt a tesztpályáról. Egy hónappal később feltűnt az UPP járőrosztagában. Ezért a CMC azonnal elkezdte gyártatni a HA-117-est.

A HA-117-es háromszor nagyobbak, mint az AD-17-esek, és emiatt nem olyan mozgékonyak a légkörben. De a HA-117-esnek nagyobb tűzereje van. Hála az orrára erősített Thunderhawk 30 mm-es gépfegyvernek, aminek hála képes az űrben is harcolni. De nem tudja mozgatni ezért csak mozdulatlan célpontok ellen hatásos. Emellett felszerelték 8 nagy hatótávolságú XIM-28A légelhárító rakétával, és 24 NIC 79-es rakétával. A kommunikációs rendszerei 5000 km hatótávolságban hatásosak.

A legénysége 1 pilóta, és emellett négy ember képes elférni a gépben.


UD-5 Villámcsapás

A CMC pályázatán megbukott a típus. A tervező viszont a jogokat és

UD-5 Villámcsapás 2

terveket jó pénzért eladta az UPP-nek. Így hamar az UPP egyedi elfogó vadászgépe lett. Bár az UPP alkalmazza, jó pár cégnél is megtalálható, hisz az oldalán lévő zsiliphez egy beépített kar tartozik, mi képes kötelet leengedni miközben a gép lebeg, így gyors mentésekre is alkalmas. A szárnyak dőlési szöge változtatható, ezt általában a gép automatikusan a legmegfelelőbben változtatja.

Irányításához elég egy pilóta, továbbá még egy ember ki a hasi részen lévő iker üteget kezeli. További két fő még elfér a gépben.

Elülső részen két foglalat található mi egymás fölött 3db 30 mm-es gépágyút tartalmaz, így összesen 6 db gépágyú képes tüzet nyitni. Mindegyik

UD-5 Villámcsapás

gépágyúhoz egy a gép belsejében lévő tár tartozik miben 3000 db lőszer található. Ezt a mennyiséget hamar felzabálja a hat fegyver.

A hasi részen található iker üteg lehet plazma vagy szilárd lőszeres. Plazma esetén a hajó energiáját zabálja fel nagymértékben. Szilárd lőszer esetén robbanó töltetet használ, ebből úgy 150 álrendelkezésre.

Bár mozgékonyabb riválisánál a HA-117 Stingray-nél, viszont a muníciót gyorsan képes felélni.


AT-47 Hummingbird

Légkörben lényegében egy egyfős gyalogság/könnyűpáncélos elhárító

AT-47 Hummingbird

„helikopter”. Az UD-4 megjelenése óta a helikopterek kissé elavulttá váltak, így eme vadászgép csak hasonlít az őseire. Az UD-4 repülőmechanizmusával rendelkezik, továbbá találhatóak rajta hasonló légkifúvók, mint az acélsólymokon. Bár, előre és hátra nem, csak fel, le, balra és jobbra tud gyorsan helyzetet váltani a levegőkifújókkal.

Légkörben és légüres térben is használható a gép, igaz űrben a légkifúvókák nem használhatóak.

Személyzete egy fő. Fegyverzete az orri részen lévő gatling gunból, oldalanként egy-egy kétcsövű üteg ágyúból, és kis könnyűpáncélosok elleni rakétákból áll.

Gyors taktikai zuhanó bombázónak szokták használni, kisebb célpontok, vagy ellenséges gyalogos csapatok ellen.


Dutton Járőrhajó

Bizonyos hajóknál visszatértek a „régi jó” nukleáris meghajtáshoz. Elrettentő

DUTTON Járőrhajó

példa erre a Dutton járőrhajó. Egy ideig még jól szuperált a gép, míg nem a Földre lezuhant egy Hawaii egyik szigetén egy kávéültetvényre. A sugárzás megölte a lakosságot, és a szigeten azóta sem terem meg semmi, nem hogy a kávé.

Ezért innentől ezekbe a hajókba egy önmegsemmisítő rendszert építettek be, ami akkor lép működésbe, ha a hajó irányíthatatlanná válik, és a légkörbe ér. A hajó felrobban, de előtte a pilóta katapultál. Ezek a hajók a bolygók körül járőröznek.

A Duttonok általában a csatahajók hangárjaiba vannak, vagy a bolygók felszíne felett járőröznek. Nincs benne csillagközi hajtómű, de ez csak azért van, hogy a hajó így könnyebb és gyorsabb lehessen. A szárnyak lehetővé teszik, hogy a hajó jól mozogjon a légkörbe is. A hajó gyengén páncélozott mivel csak gyenge kalózhajókra tervezték. A fegyverzete is csak 1 részecskeágyú, és 6 AIM-90-es rakéta alkotja. Továbbá képes egy távirányítású „szondát” szállítani, mely telepíthet bombát, vagy ép önmagát használhatja bombának.

Az alaplegénysége két pilóta. Gyors, és jól manőverezhető hajó. Bár a Pumákkal, és a Stingray-ekkel nem veszi fel versenyt. A kisebb cégek, és zsoldos bandák mellett még a bolygók védelmi erői is használják.


Dutton Drone

DUTTON Járőrhajó drone

Érzékeli a sugárzást, a látottakat a hajónak továbbítja, univerzális zsilipnyitóval van felszerelve így bármelyik hajóba bejuthat, minek nem páncélozott katonai zsilipje van. Fel van még szerelve egy mozgásérzékelővel is, szondát lehet a hajóról is irányítani, de ha megszakadna a videofelvétel, akkor a memóriavetélés automatika ki tudja hozni a szondát. Ha sugárzás érné a szondát, akkor a Dutton dokkjában levő sugárzás semlegesítő semlegesíti a sugárzást. Eme készülékkel szokták felmérni az űrben sodródó hajókat, közelről.


M-1000 TSAPC (Trans –Atmospheric Personnel Carrier)

A TSAPC projektcsapat, akik megkísérelték keresztezni az APC-t egy

M-1000 TSAPC TRANS-ATMOSPHERIC PERSONNEL CARRIER 4

UD4-el, végül sikerrel járt. Több dolgot tud elviselni a felszínen, de számos radikális változtatás figyelhető meg rajta. Aerodinamikus felépítésű. Fegyverzetben számos változtatás történt. A lövegtornyot elvetették ezzel súlyt spóroltak meg.

Amikor készülnek a repülésre, a reaktormotorok beindulnak, a gép oldalából, és a tetejéről ki hajolnak stabilizátor szárnyak. Ezeket szárnyakat segédrakétákkal irányítják, amiket azért szereltek be, hogy stabilitásnak segítsenek. Kevés stabilitást szükséges a légkörben. Ha a VTOL motorok nincsenek bekapcsolva, akkor a TSAPC leesne, mint egy szikla. Ahogy felszáll, a kerekei kissé behajlanak és a motorok beindulnak.

A jármű az elején rendelkezik néhány karral melyek rendeltetése az űrállomások zárt dokk-kapuinak kinyitása, a kapu melletti konzolról. Amikor eme karokat nem használják, akkor a jármű belsejében a tároló rekeszükben pihennek.

Az űrben a TSAPC lassú és ügyetlen. Ez nem azt jelentenie, hogy a TSAPC alsóbbrendű. A M-1000-nek nagyon erőteljes tűzereje van. Háromcsövű öntött részecske löveg az orron, ez erőteljesebb, mint bármilyen másik elsődleges fegyver. Ez még mindig nem veri az UD-4 tűzerejét, vagy a szabványos APC nehéz részecskeágyúját, de a pontossága példátlan. Lehetőség van arra, hogy csak az egyik csővel lehessen tüzelni. Természetesen arra is, hogy csak kettővel vagy mind a hárommal. A tűzerő így állatható be ellenféltől függően.

Az M-1000 szintén gyors a földön. Bár fegyverzete nem olyan erős, mint egy APC-jé, hisz nincs lövegtorony.

Bár ügyetlenebb és lassabb, mint egy leszálló hajó. És gyengébb, mint egy APC, mégis van rá igénye a csapásmérő erőknek. Míg a katonák a Cheyenne-re várnának, hogy az felszedje őket, addig a TSAPC-vel fel tudnak szállni. Akár 30 katona is bele zsúfolható, más kérdés hogy csak 12 katona számára van ülőhely. Ugyan úgy megtalálható itt is az APC-re jellemtő parancsnoki vezérlőfelület.


Átszálló hajó

Egy fegyvertelen kis űrkomp mely emberek átszállását biztosítja egyik hajóból a másikra. Legtöbb zsiliprendszerre képes rákapcsolódni, ám ha nincs lehetőség zsilip használatra, akkor meg tudja lékelni a hajót. Lékre hermetikusan rá tud kapcsolódni, így tragédia nem történek, csak akkor, ha lekapcsolódik.

Advertisement